Vijesti - Gospa Karmelska proslavljena kod karmelićanki u Slavonskom Brodu

 

Gospa Karmelska proslavljena kod karmelićanki u Slavonskom Brodu

Gospa Karmelska proslavljena kod karmelićanki u Slavonskom Brodu Autor: ika
Objavljeno: 16. 07. 2018 - 00:26

Blagdan Gospe Karmelske svečano je u ponedjeljak 16. srpnja proslavljen u samostanu karmelićanki u župi Duha Svetoga u Malom Parizu u Slavonskom Brodu. Slavljem je toga dana započela i proslava 50. obljetnice nazočnosti i djelovanja karmelićanki u Slavonskom Brodu, jer su prve karmelićanke na poziv tadašnjeg župnika pokojnog Marka Majstorovića u tu župu došle 17. srpnja 1969. godine. U prepunom dvorištu samostana na vanjskom oltaru popodnevno misno slavlje uz domaćeg župnika Florijana Kveteka, brodskog dekana Ivana Lenića i još šestorice svećenika predvodio je sisački biskup Vlado Košić.

Povezujući misna čitanja s dočekom toga dana naših Vatrenih u Zagrebu, naglasio je kako smo „i mi, poput sv. Ilije koji je na brdu Karmelu molio te je nakon tri godine suše pala kiša, moleći za njihov uspjeh, molili i za uspjeh naše domovine, jer je to bilo i naše predstavljanje svijetu, nama zadovoljština za tolika pretrpljena zla, suze i krv". „Kiša koja nama kao narodu treba je kiša Božje milosti, rosa Duha Svetoga, dar koji možemo dobiti samo s neba. Zato danas osobito molimo za našu Slavoniju, da u njoj bude života, više djece, potomstva, da mladi otkriju ljepotu ove zemlje, i ostaju živjeti i raditi u njoj, jer to je potrebno našem narodu da ne izumre. Da bi se to dogodilo valja nam moliti, baš onako kako je molio sv. Ilija. Zato je prva pouka današnjeg blagdana molitva, odnosno predanje Bogu, prijateljevanje s njim, jer samo tako moguća su čudesa", rekao je među ostalim biskup Košić, posvjestivši da čudesa nisu neki izvanredni, nego realni događaji. Istaknuo je da je druga poruka blagdana „da priznamo vjerom Isusa za svoga Otkupitelja, pravoga Boga i pravoga čovjeka te mu s ljubavlju poput Marije služimo". Ustvrdio je da „od Marije možemo učiti kako strpljivo nositi svoj križ, patnju da nas oni ne slome, vjerujući Kristu koji je došao na svijet da nama ljudima pomogne rješavati naše patnje, pretvarati ih u slavlje i pobjedu". „Ovih dana uz pobjedničke Vatrene svi smo zaželjeli pobjeđivati, jer smo vidjeli da je to moguće, premda smo mala i siromašna zemlja, moguće je, jer imamo dobre ljude, jer hoćemo i trudimo se. Preduvjeti uspjeha i pobjede su ljudi, dobrota, znanje, rad i veliki trud, a sve to mora pratiti još i poniznost. Zato su i lijepe riječi našeg izbornika koji je rekao da ekipa može puno toga učiniti samo ako bude ponizna", zaključio je biskup Košić. 

Tijekom misnog slavlje 88-ro vjernika i domaći župni vikar Ivan Lovrić primilo je Gospin škapular, za što ih je pripremala s. Stanislava Vidačković. 

Zahvalu biskupu za predvođenje slavlja uputila je i poglavarica s. Monika Havliček. Najavila je da će u godini koja slijedi proslavljati svoj zlatni jubilej, 50 godina nazočnosti karmelićanki u Slavonskom Brodu. Čestitala je i novim članovima škapularske bratovštine, stavivši im na srce riječi pape Pija XII. „Sveti škapular kao odličje BDM doista je znak i jamstvo njezine zaštite". 

Članovi Zajednice karmelskih laika, koji u toj župi djeluju više godina, za sve su vjernike priredili okrepu te druženje nastavili u samostanskom dvorištu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izborna skupština HRK

14. i 15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi