Vijesti - Franjevci Bosne Srebrene prvi otvorili Arboretum sv. Franje u Zagrebu

 

Franjevci Bosne Srebrene prvi otvorili Arboretum sv. Franje u Zagrebu

Franjevci Bosne Srebrene prvi otvorili Arboretum sv. Franje u Zagrebu Autor: ika
Objavljeno: 29. 10. 2020 - 08:15

Udruga zelene i plave Sesvete u suradnji s franjevcima Bosne Srebrene, na službi u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba organizirala je akciju sadnje stabala pod geslom „Dok neki ruše, mi sadimo“.

Arboretum sv. Franje, najvećim dijelom zasađen je u dvorištu samostansko-župne crkve, a dio uz šetnicu potoka Trnava i oko mjesne Osnovne škole. Sadnju 261 stabla, više od 85 raznih vrsta četinjače i bjelogorica, vrijednosti oko 270.000 kuna sadili su župljani Sesvetske Sopnice, profesori i studenti Šumarskog fakulteta, učitelji, učenici i vjeroučenici Osnovne škole Sesvetska Sopnica, stanovnici Sesveta i drugih dijelova grada, uz svesrdnu pomoć i savjet stručnjaka. 

Nastanak arboretuma na području Sesvetske Sopnice, veličine 58.430 m2, za sada najvećeg u gradu Zagrebu, svojim dolaskom i sadnjom stabala podržali su ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića dr. Mario Šiljeg, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, hrvatski Europarlamentarac Karlo Resler, sopnički svećenici župnik fra Zdravko Dadić i samostansko-župni vikar fra Stipo Karajica, predsjednik i potpredsjednik GČ Sesvete Stjepan Kezerić i Dražen Markota i mnogi drugi. 

Akciju sadnje stabala planiralo je doći i podržati više stotina sudionika, ali zbog izrazito pogoršane epidemiološke situacije koronavirusa i najavljenog pogoršanja vremena s kišom, organizatori su akciju održali u tri dana, počevši prvi dan, u četvrtak, na blagdan sv. pape Ivana Pavla II., a završili u subotu u ranim poslijepodnevnim satima, prigodnim glazbenim programom, konferencijom za medije, darivanjem Biblija za mlade djecu te zajedničkom okrijepom i druženjem na otvorenom. 

Najveći dio sadnica darovali su Hrvatske šume, Zrinjevac i Vijeća Gradskih četvrti Sesvete i Donja Dubrava, država je darovala dio zemljišta za sadnju, a akciju su podržali i brojni donatori i sponzori. Hrvatski šumarski institut donirao je pravi raritet, sadnicu klonirane legendarne Gupčeve lipe iz Gornje Stubice. 

Posađene sadnice i sudionike akcije blagoslovio je gvardijan, župnik i definitor Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, koji je uime subraće zahvalio organizatorima, vodstvu i članovima Udruge zelene i plave Sesvete, sudionicima, dobročiniteljima, sponzorima i svima koji su dali svoj doprinos nastanku ovog veoma bogatog i raznolikog Arboretuma sv. Franje, za sada prvog u Zagrebu i pozvao mjesne stanovnike, župljane i roditelje da sami, a i s djecom i obiteljski posjećuju, poučavaju i razgovaraju s ovim darovanim i po planu zasađenim drvećem i biljem, te ga po primjeru sv. Franje Asiškog, velikog uzora i zaljubljenika u sva Stvorenja, kome je ovaj nasad posvećen, nesebično i brižljivo njeguju i čuvaju od mogućih uništavanja i devastacija.

Na kraju akcije gradonačelnik Milan Bandić je izjavio: „Sretan sam što smo danas u župi kod naših fratara u Sesvetskoj Sopnici, koja je do prije 20 godina bila na rubu Grada Zagreba, a danas je u Gradu. Vratili smo ovdje dostojanstvo ljudima, uz Božju pomoć izgradili školu, vrtić i crkvu, a sada darivamo i ovaj vrijedan nasad raznih stabala. Sjećam se godine 2001., kada sam s uzoritim kardinalom Josipom Bozanićem i tadašnjim provincijalom fra Petrom Anđelovićem udario kamen temeljac za crkvu i samostan. Tu je bilo polje, livada i oranice, a danas ovo prekrasno. Kao da ste na Beverly Hillsu.”

„Ovo je naša druga takva akcija u ovoj godini, veoma smo zadovoljni i ponosni, posebno podrškom brojnih donatora, sponzora, kao i sudionika akcije, kojima zahvaljujemo. Zahvaljujemo i franjevcima svećenicima u Sesvetskoj Sopnici koji su od samog početka prepoznali vrijednost i značaj ovog projekta, svesrdno ga podržali i prihvatili te tako svima nama omogućili da na ovom području i našem okruženju nikne i raste doista prekrasan, za sada u Zagrebu najveći Arboretum sv. Franje. Za nas je ovo završena priča, mi se već okrećemo budućim projektima i akcijama“, rekao je na kraju Radoslav Dumančić, tajnik nevladine Udruge zelene i plave Sesvete i predao ovaj vrijedan i lijepo zasađen nasad raznolikih stabala i bilja franjevcima, župljanima, mjesnom stanovništvu i budućem mladom naraštaju na služenje i čuvanje.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi