Vijesti - Deveti susret biskupa BK BiH s članovima KVRPP BiH

 

Deveti susret biskupa BK BiH s članovima KVRPP BiH

Deveti susret biskupa BK BiH s članovima KVRPP BiH Objavljeno: 29. 04. 2014 - 22:50

Deveti susret biskupa Biskupske konferencije BiH s članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine održan je na blagdan sv. Katarine Sijenske, crkvene naučiteljice i suzaštitnice Europe, 29. travnja, u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu.

Predsjedao je banjolučki biskup i predsjednik BK BiH Franjo Komarica, a sudjelovali su svi biskupi BK BiH i svi provincijali i provincijske glavarice sa sjedištem u BiH kao članovi Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH. Na susretu je sudjelovao i mons. Kiro Stojanov, biskup skopski i apostolski egzarh, kao član Vrhbosanske metropolije, koji je prenio izraze blizine i zajedništva partikularne Crkve u Makedoniji s krajevnom Crkvom u BiH.

Provincijali i provincijske glavarice iznijeli su kratke prikaze o djelovanju svojih zajednica na području nad/biskupija u Bosni i Hercegovini, iz kojih se mogao prepoznati izuzetno veliki doprinos redovnika i redovnica u mjesnim Crkvama u BiH. U Bosni i Hercegovini živi i djeluje ukupno 888 redovnika i redovnica u 24 zajednice koji su angažirani na raznim poljima djelovanja: od katehiziranja, sudjelovanja u župnom pastoralu, u karitativnoj i socijalnoj djelatnosti do djelovanja kontemplativnih zajednica koje svojom trajnom molitvom prate i podupiru poslanje Crkve u Bosni i Hercegovini. Biskupi su i tom prigodom iskreno zahvalili svim redovničkim zajednicama u Bosni i Hercegovini za njihovu zauzetost na raznim oblicima kršćanskog odgoja i kateheze djece, mladih i odraslih, kao i u raznim vidovima karitativno-socijalnog rada u župnim zajednicama, ali i u javnim državnim ustanovama.

Tijekom rasprave razmišljalo se i o iznalaženju najboljih načina suradnje kako bi, u skladu s crkvenim smjernicama, "odnosi između biskupa i poglavara (redovničkih) iz dana u dan donosili sve bogatije plodove" te da se "uvijek razvijaju u dobrohotnom poštovanju osoba i instituta, u uvjerenju da je dužnost redovnika da daju svjedočanstvo poučljivosti crkvenom magisteriju i poslušnosti poglavarima" kao i da "jedni i drugi u zajedničkoj spremnosti nastoje ne prelaziti granice vlastite nadležnosti". U raspravi je osobit naglasak stavljen na potrebu trajnog rada oko buđenja novih svećeničkih i redovničkih zvanja radeći posebno s mladima i obiteljima.

Tijekom susreta bilo je i riječi o nastojanjima Biskupske konferencije BiH da državne vlasti konačno počnu rješavati pitanje osiguranja službenika Katoličke Crkve u BiH. (ika/kta)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Predbilježbe za četvrti nastavni ciklus studija „Teologije posvećenog života“

Od 1. listopada 2019. započinje četvrti dvogodišnji ciklus nastave TPŽ-a u Zagrebu. U tijeku su predbilježbe.

XXXV. Redovnički dani 2019.

Tema Dana: „Radujte se i kličite“ - Zar te Gospodin ne poziva na rast u svetosti? 

„Svetost je Božje ušatorivanje u nama i među nama.“ (Benedikt XVI.)

Svetkovina sv. Vinka Paulskoga, utemeljitelja Družbe sestara milosrdnica

27. rujna 2019. u 18,30 u crkvi sv. Vinka u Zagrebu

Seminar za medicinske sestre redovnice
  • Od 11. do 13. listopada 2019. u Kući Betanija na Velom Lošinju
Seminar za sestre koje rade u kućnim poslovima

28. - 31. listopada 2019. u Duhovnom centru "Oaza sv. Marije Krucifikse" na Kamenu, Sv. Mihovila 43, Split.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja

Linkovi