Vijesti - Deveti susret biskupa BK BiH s članovima KVRPP BiH

 

Deveti susret biskupa BK BiH s članovima KVRPP BiH

Deveti susret biskupa BK BiH s članovima KVRPP BiH Objavljeno: 29. 04. 2014 - 22:50

Deveti susret biskupa Biskupske konferencije BiH s članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine održan je na blagdan sv. Katarine Sijenske, crkvene naučiteljice i suzaštitnice Europe, 29. travnja, u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu.

Predsjedao je banjolučki biskup i predsjednik BK BiH Franjo Komarica, a sudjelovali su svi biskupi BK BiH i svi provincijali i provincijske glavarice sa sjedištem u BiH kao članovi Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH. Na susretu je sudjelovao i mons. Kiro Stojanov, biskup skopski i apostolski egzarh, kao član Vrhbosanske metropolije, koji je prenio izraze blizine i zajedništva partikularne Crkve u Makedoniji s krajevnom Crkvom u BiH.

Provincijali i provincijske glavarice iznijeli su kratke prikaze o djelovanju svojih zajednica na području nad/biskupija u Bosni i Hercegovini, iz kojih se mogao prepoznati izuzetno veliki doprinos redovnika i redovnica u mjesnim Crkvama u BiH. U Bosni i Hercegovini živi i djeluje ukupno 888 redovnika i redovnica u 24 zajednice koji su angažirani na raznim poljima djelovanja: od katehiziranja, sudjelovanja u župnom pastoralu, u karitativnoj i socijalnoj djelatnosti do djelovanja kontemplativnih zajednica koje svojom trajnom molitvom prate i podupiru poslanje Crkve u Bosni i Hercegovini. Biskupi su i tom prigodom iskreno zahvalili svim redovničkim zajednicama u Bosni i Hercegovini za njihovu zauzetost na raznim oblicima kršćanskog odgoja i kateheze djece, mladih i odraslih, kao i u raznim vidovima karitativno-socijalnog rada u župnim zajednicama, ali i u javnim državnim ustanovama.

Tijekom rasprave razmišljalo se i o iznalaženju najboljih načina suradnje kako bi, u skladu s crkvenim smjernicama, "odnosi između biskupa i poglavara (redovničkih) iz dana u dan donosili sve bogatije plodove" te da se "uvijek razvijaju u dobrohotnom poštovanju osoba i instituta, u uvjerenju da je dužnost redovnika da daju svjedočanstvo poučljivosti crkvenom magisteriju i poslušnosti poglavarima" kao i da "jedni i drugi u zajedničkoj spremnosti nastoje ne prelaziti granice vlastite nadležnosti". U raspravi je osobit naglasak stavljen na potrebu trajnog rada oko buđenja novih svećeničkih i redovničkih zvanja radeći posebno s mladima i obiteljima.

Tijekom susreta bilo je i riječi o nastojanjima Biskupske konferencije BiH da državne vlasti konačno počnu rješavati pitanje osiguranja službenika Katoličke Crkve u BiH. (ika/kta)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi