Vijesti - Dan posvećenoga života

 

Dan posvećenoga života

Objavljeno: 02. 02. 2006 - 00:25

Na Svijećnicu u četvrtak 2. veljače 2006. proslavili smo X. svjetski dan Bogu posvećenoga života. Euharistijsko slavlje u 18 sati u zagrebačkoj katedrali predvodio je zagrebački pomoćni biskup mons. Valentin Pozaić. Na početku okupljene brojne redovnice i redovnike pozdravio je predsjednik HKVRP fr. Ivan Iko Mateljan, op te je rekao da smo se okupili u ovoj zagrebačkoj prvostolnici da bismo zajedno zahvalili Bogu za poziv i zamolili ga za snagu na putu posvećenoga života – putu vjere, nade i ljubavi. Premda postoji strah zbog sve starije dobi posvećenih i čini se da sve propada, kako je istaknuo fr. Iko, redovništvo još nije kazalo zadnju riječ. Danas Bogu posvećena osoba treba biti prorok, unositi radost u depresivni svijet, promicati duh solidarnosti koji dolazi od samoga Boga koji je solidaran s nama. Veliki Papa je svima rekao: "Ne bojte se! Bog je na vašoj strani!" Bog će preko našeg djelovanja biti djelotvoran, efikasan. Kad smo u napasti da se gubimo, plašimo, sjetimo se scene prikazanja u Hramu. Ona nam govori: "Ne bojte se, redovnice i redovnici! Imali ste prošlost, imate sadašnjost, imat ćete i budućnost!" Sigurno ne radi nas samih. Ono što je Božja volja ne može nitko i nikako promijeniti. Na kraju fr. Iko je poželio da nama svima Dan posvećenoga života bude jedno nadahnuće za molitvu Bogu da on pošalje radnika u žetvu svoju.

Biskup Pozaić se u svojoj propovijedi oslonio na scenu prikazanja u Hramu i posebno je istaknuo žrtvu dviju posvećenih osoba: starca Šimuna, nepokolebive nade u Božje obećanje, i proročicu Anu. To su osobe vođene Duhom Svetim koje su se našle u pravo vrijeme na pravom mjestu, "ostale su u dobi, ne u zlobi", pune radosti i svjetla, ne gorčine i cinizma.

Posvećena sam osoba – svaki dan prinosim dar, posvećen sam jednom zauvijek, moje posvećenje je trajno. Isus moli za svoje učenike, za njih posvećuje samoga sebe da i oni budu posvećeni u istini. Posvećenje posvećenog života započinje u krštenju i nastavlja se vatrom Duha Svetoga u potvrdi. Biskup Pozaić zapitao se u ime svih posvećenih: "Smijem li poreći svoj identitet, istinu svoga života, za danas, za vječnost?" Isus moli za učenike: "Posveti ih u istini i miru". Istina je jedna, nedjeljiva. Isus nas poziva, mi smo poslani kao kamen bačen u vodu, koji širi krugove nade i ljubavi, prava i dostojanstva, svetosti i nepovredljivosti. A temelj je svemu to da je Bog ljubav. Osnovni je zakon ljubav upisana u samu narav Crkve. Biskup je naglasio da život posvećenih osoba treba biti hod za Kristom u ljubavi. Kršćanski program je program Dobrog Samaritanca. Kršćansko srce je ono koje čuje krik s križa: "Žedan sam ljubavi!"
 
Biskup Pozaić smatra da je posvećena osoba živa plamteća svijeća, životvorna snaga koja živi od te svoje ljubavi. U tišini ljubavi koja se klanja pred Isusom slušamo životne pozive, znajući da je svaki Isusov poziv ujedno i blagoslov. I za obitelji iz kojih smo pozvani. On otvara nove horizonte života svima koje traže Svjetlo, Put. Istinu i Život. Posvećeni živi u Božjoj blizini i sam postaje blizina onima koji su oko njega. Papa Benedikt XVI. stavi svima na srce i u središte razmišljanja ljubav. A koliko onima koji žive posvećenim životom? Blagdan susreta Isusa u Hramu treba nas potaknuti da izađemo ususret svome narodu. Biskup je pozvao nazočne posvećene osobe da budu oni koji su u čekaonici, a ne spavaonici ovoga svijeta. Temeljne su nam kreposti vjera, nada, ljubav. Prava ljubav je trajna, neopoziva, vječna. Za to se isplati živjeti, služiti i umrijeti! Potaknuo je na kraju radosno živjeti veličanstvenu avanturu posvećenog života i završio propovijed riječima molitve pape Benedikta XVI. Majci Božjoj: "Sveta Mario, Majko Božja, ti si dala svijetu istinsko svjetlo, Isusa, svoga Sina – Sina Božjega. Ti si se potpuno prepustila Božjem pozivu i tako postala izvor dobrote koja izvire iz njega. Pokaži nam Isusa. K njemu nas vodi. Nauči nas upoznavati ga i ljubiti, da bismo i mi mogli postati sposobni za istinsku ljubav i biti izvori vode žive usred žednoga svijeta".
 
 
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi