Vijesti - Generalna skupština UCESM-a u Fátimi

 

Generalna skupština UCESM-a u Fátimi

Generalna skupština UCESM-a u Fátimi Objavljeno: 12. 02. 2006 - 00:28

U Duhovnom centru Francisco e Jacinta Marto u Fatimi, Portugal, od 6. do 12. veljače 2006. održana je XII. generalna skupština međunarodne neprofitne asocijacije UCESM (Unije europskih konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica, Bruxelles). Skupštini su se odazvali članovi 42 konferencije iz 26 europskih zemalja; zajedno s gostima i prevodiocima bilo je više od stotinu sudionika. Kao gosti odazvali su se: msgr. Amédée Grab, predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), msgr. Noel Treanor, generalni tajnik Komisije biskupskih konferencija Europske unije (COMECE), s. Enrica Rosanna, fma, pomoćna tajnica Kongregacije za redovnike (CIVCSVA), predstavnici UISG-a i USG-a (Međunarodne unije generalnih poglavarica i poglavara), RENOVABIS-a, redovničkih konferencija iz Australije i Zapadne Afrike, redovništva iz Ukrajine, Slovačke, Moldavije, Svete Zemlje, predstavnice kontemplativnih samostana iz Poljske. Redovništvo Hrvatske na Generalnoj skupštini UCESM-a predstavljale su: s. M. Emila Barbarić, cfm, predsjednica Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica (HUVRP) i s. Adrijana Tomkiv, osbm, tajnica HUVRP-a. 

Nakon pozdravne riječi predsjednika Portugalske konferencije o. Manuela G. Barbose, scj, domaćina skupa, Generalnu skupštinu UCESM-a otvorio je njezin predsjednik o. August Hülsmann, scj. 

Rad Skupštine animirala je s. Ursula Kokoska, rscj, iz Njemačke. Posredstvom audiovizualnih pomagala i predstavljanjem pojedinih nacionalnih konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica sudionici Skupštine imali su priliku upoznati sve članice UCESM-a.  
 
Tema Skupštine odnosila se na aktualnu temu "Redovnički život danas: naš duhovni život nasuprot izazovima u Europi",  o čemu su govorili s. Enrica Rosanna, fma, "Izazovi redovničkog života u Europi" i o. Mark Rotsaert, sj, predsjednik Konferencije europskih isusovačkih provincijala, Belgija, koji je govorio o  "Mjestu redovničkog života u Europi u 2006".
 
Govoreći o izazovima s kojima se susreće redovništvo danas s. Enrika je prisutnima prenijela poruku Svetog Oca koji je pozvao posvećene osobe da budu graditelji i promicatelji mira jer su kćeri i sinovi Oca koji je ljubav. Redovnice i redovnici danas ne smiju se stidjeti izabranog načina života, već trebaju odvažno slijediti raspetog i uskrslog Krista. Predavačica je tumačila o trima putevima koji vode k izgradnji mira: „ekologija uma“, „ekologija srca“ i „ekologija života“. Tako se postaje poštena, cjelovita osoba koja ne zatvara oči pred nepravdom, koja zna opraštati jer opraštanje je siguran put k miru. S današnjim svijetom trebamo podijeliti svoju radost, uzajamno poštovanje, svoje misli i duhovno iskustvo, ljubav i prijateljstvo. Jedino čega se trebamo stidjeti je to što Krista ne ljubimo dovoljno. Samo ljubav, koja sve može, donosi blagoslov svemu.
 
O. Rotsaert svoje je predavanje iznio u tri dijela: o lekciji koju trebamo naučiti iz povijesti redovničkog života; o tome što se nalazi u srcu redovničkog života; o sadašnjem stanju u redovništvu. Redovništvo kao živa svijest evanđelja u Crkvi daje začin životu. Liturgijska molitva, zajednički život, borba za mir, propovijedanje istine evanđelja bile su u središtu različitih načina posvećenja i služenja tijekom povijesti. Prikazujući mentalitet potrošačkog društva današnjice koji ulazi i u naše redove, predavač je istaknuo da u ovom globaliziranom i sekulariziranom materijalističkom društvu postoji Onaj koji jedini može ispuniti naš život. To je Bog i njegova ljubav koja se daje svima. Kao ljubljeni sinovi i kćeri Oca, mi nismo u središtu svog vlastitog života, nego smo jednostavno svjedoci Boga koji je ljubav. Krist nas poziva da postanemo istinski slobodni, da se što bolje naoružamo protiv zla, da živimo svoja pravila, život darivanja, život za druge. Potrebna nam je snažna duhovnost da bismo osjetili potrebe današnjeg čovjeka. To su ponajprije velika potreba pomirenja među ljudima i nacijama, potreba opraštanja, solidarnosti s drugima, osobito potreba vjerske solidarnosti, potreba dijaloga. Vrijeme u kojemu živimo darovano nam je da bismo ga proživjeli za Boga i za ljude, da svijet tako postane bolji. 
 
O dokumentu "Perfectae Caritatis" govorio je o. George Frendo, op, iz Albanije, savjetnik u Izvršnom odboru UCESM-a. Predavač je naglasio eklezijalnu dimenziju posvećenog života. Redovništvo treba odgovoriti na potrebe Crkve izgrađujući Kraljevstvo Božje svjedočanstvom vlastitog života. Nasljedovanje Krista je temelj posvećenog života i ostvaruje se prakticiranjem evanđeoskih savjeta.  Posvećene osobe su one koje dijele „radost i nadu“, vrijednosti  od kojih se redovnice i redovnici nikada ne smiju umoriti. 
 
Rad u skupinama ostvario se u jedanaest jezičnih grupa: tri engleske, dvije njemačke, tri francuske i tri talijanske.
 
Prvi radni dan, utorak 7. veljače, završio je euharistijom koju je predslavio predsjednik CCEE-a msgr. Amédée Grab. Nakon večere sudionici Skupštine s velikim su zadovoljstvom pratili nastup mjesnog folklornog ansambla, a izvođači u narodnim nošnjama unijeli su u dvoranu zasjedanja duh Fátime s početka XX. stoljeća kada se siromašnim fatimskim pastirima ukazivala Majka Božja.
 
U srijedu 8. veljače prisutni su poslušali izvješća o radu Izvršnog odbora i Generalnog tajništva UCESM-a. 
 
U četvrtak 9. veljače sudionici Skupštine uglavnom su proveli u razgledavanju Lisabona diveći se ljepoti gotičkih spomenika nastalih između XIV. i XVI. stoljeća – bivšem dominikanskom samostanu Batalha, kao i veličanstvenoj gotičkoj arhitekturi samostana Jeronimita iz XVI. st., posvećenog Djevici Mariji Betlehemskoj, koji se prostire tristo metara uzduž obale rijeke Tagus (Tejo) na ulazu u Lisabon – simbola portugalske nacije. Središnji događaj dana bilo je euharistijsko slavlje koje je u kapeli samostana sestara franjevki bolničarki od Bezgrješnog Začeća predslavio lisabonski patrijarh kardinal msgr. José da Cruz Policarpo.
 
Prijepodnevni rad u petak 10. veljače započeo je porukom rektora fatimskog svetišta upućenom članovima Generalne skupštine. Nakon što su prisutni poslušali izvješća o radu, izabrali su o. Manuela G. Barbosu, predsjednika Portugalske konferencije, za novog savjetnika u Izvršnom odboru UCESM-a umjesto o. Georgea Frenda. Financijsko izvješće podnio je blagajnik UCESM-a o. Steven Pinnoo, o.praem. U popodnevnom radu razmotren je završni dokument XII. generalne skupštine. Euharistiju te večeri predslavio je msgr. Jorge da Costa Ortiga, predsjednik Portugalske biskupske konferencije, koji je sudionicima nakon večere prikazao stanje Crkve u Portugalu.
 
Subotnje prijepodne, 11. veljače, za sudionike Skupštine predviđeno hodočašće fatimskom svetištu. Sv. misu u kapelici ukazanja predslavio je msgr. Serafim de Sousa Ferreira e Silva, ordinarij Leirie-Fátime. Prisutnim višim redovničkim poglavarima Europe biskup je zajamčio svoju trajnu molitvenu podršku, posebno u teškim trenutcima, a od njih je iznudio jednoglasni „da“ na pitanje: „Može li Krist Gospodin računati s vama danas?“ Nakon objeda, nastavilo se raditi na završnom dokumentu koji su sudionici glasovanjem jednoglasno prihvatili. Riječima zahvale  predsjednika UCESM-a Generalna je skupština i službeno završena. Uslijedila je svečana večeri u okviru koje su u rekreacijskom programu prisutni mogli detaljnije predstaviti svoju konferenciju, državu i mjesto. Na taj su način produženi trenutci zajedništva. 
 
Vraćajući se svojim redovničkim obiteljima s osjećajem pripadnosti velikoj europskoj i svjetskoj redovničkoj obitelji, sudionici Generalne skupštine u Fátimi ponijeli su u srcima poruku završnog dokumenta: „Zajedno s drugima mi, redovnice i redovnici, imajući povjerenje u život Duha Svetoga i u jedinstvo s Crkvom, možemo biti vodiči i inicijatori novih smjerova za Europu. Naš je poziv, premda zahtjevan, pomoći u izgradnji nove Europe po srcu Božjem i pod zaštitom Marije, majke Crkve.“  
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi