Vijesti - Članovi Udruge RENATE na seminaru za transformaciju i susretu Radnog vijeća udruge

 

Članovi Udruge RENATE na seminaru za transformaciju i susretu Radnog vijeća udruge

Članovi Udruge RENATE na seminaru za transformaciju i susretu Radnog vijeća udruge Autor: s. Viktorija Šimić
Objavljeno: 31. 10. 2015 - 09:51

Redovnica Europe u suzbijanju trgovine ljudima

Članovi Udruge RENATE iz 16 europskih zemalja od 25. do 31. listopada 2015., na Sveučilištu Svih Svetih u Dublinu sudjelovali su na trodnevnom seminaru za transformaciju i održali susret članova Radnog vijeća RENATE (Mreža redovnica Europe u suzbijanju trgovine ljudima) godine. Iz Hrvatske je sudjelovala s. Viktorija Šimić, milosrdna sestra sv. Križa iz Đakova koje je članica ove Mreže.

Nakon seminara slijedila su kraća predavanja raznih organizacija u Irskoj koji rade na suzbijanju trgovine ljudima, a to su:

  • APT – Aktivnosti preventivnog djelovanja protiv trgovine ljudima.
  • RUHAMA – nevladina organizacija koja pruža pomoć i podršku ženama pogođenima prostitucijom i trgovanjem ljudima.
  • ICI – Savjetovalište za imigrante u Irskoj.
  • MECPATH – inicijativa Kongregacije Milosrđa za suzbijanje dječje prostitucije i trgovine ljudima u sektoru gostoljubivosti.
  • CORI – Redovnička Konferencija u Irskoj.
  • AHTU – Odbor za suzbijanje trgovine ljudima u Ministarstvu Pravde, Irski Parlament.

Na susretu Radnog vijeća govorilo se o konferenciji članova Udruge RENATE koja će se održati od 6. do 12. studenoga 2016. u Rimu. Među predavačima na konferenciji bit će: msgr. Marcelo Sanchez Sorondo, savjetnik Papinske akademije znanosti i Papinske akademije društvenih znanosti u Vatikanu, zatim s. Gabriella Bottani iz Talitha Kum, Myria Vassiliadou koordinator suzbijanja trgovine ljudima Europske Unije (preko video-konferencije), kao i Helena Maleno, stručnjak za rodno istraživanje trgovanja ljudima. 

Sestra Dagmar Plum i s. Adina Balan upoznale su Radno vijeće s planovima za sljedeći seminar članova Udruge RENATE koji će se održati u Budimpešti od 6. do 12. ožujka 2016. godine. Sestra Gabrijela Legradi, članica Družbe milosrdnih sestara Sv. Križa iz Mađarske vodi pripreme na lokalnoj razini. Tema seminara u Mađarskoj bit će „Zastupanje na sudu i vođenje kampanje.“

Sestra Bohdana Bezakova iz Slovačke podijelila je s prisutnima svoja nedavna iskustva susreta sa sestrama u Ukrajini. Govorila je o djelovanju grkokatoličkih zajednica i Katoličke crkve na podizanju svijesti o trgovini ljudima, kako bi upozorili osobito mlade koji najlakše postaju žrtve trgovine ljudima na ratom pogođenim područjima. 

Sestra Patricia Mulhal predstavila je konačni nacrt rada u 13 europskih zemalja, što je jedinstveni katalog rada redovnica i nevladinih udruga, uključujući i članove RENATE, u preventivnom djelovanju protiv trgovine ljudima i iskorištavanja.

Jednu večer za vrijeme seminara s. Iva Kušikova, filmski režiser iz Slovačke, prikazala je nekoliko snimaka od kojih će složiti dokumentarni film o Udruzi RENATE. Nadamo se da će film biti dovršen početkom 2016. godine. 

Važan događaj tjedna našeg boravka u Irskoj bio je i posjet Solas Bhríde Centru i samotištima monaške kuće sv. Brigite i zajednici sestara sv. Brigite u Kildare. Sestre sv. Brigite pružile su srdačnu dobrodošlicu članovima Udruge RENATE i povele prisutne stopama sv. Brigite predvodeći nas mini hodočašćem sve do izvora - bunara sv. Brigite gdje smo zajedno molili za žrtve trgovine ljudima i žrtve iskorištavanja. 

Zahvalni smo s. Mary Mangan, generalnoj poglavarici Družbe srca Isusova i Marijina što je organizirala za nas tako bogat tjedan, uz pomoć drugih domaćih sestara i suradnika.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi