Vijesti - “Poniznost i ljubav - put duhovnog rasta”, p. Miljenka Sušca

 

“Poniznost i ljubav - put duhovnog rasta”, p. Miljenka Sušca

“Poniznost i ljubav - put duhovnog rasta”, p. Miljenka Sušca Autor: ss. KBSI
Objavljeno: 28. 10. 2015 - 00:07

Knjiga o duhovnoj nauci utemeljiteljice Karmelićanki božanskog srca Isusova

U provincijalnoj kući sestara Karmelićanki BSI u Hrvatskom Leskovcu, u sklopu trodnevnice pred blagdan utemeljiteljice redovničke zajednice - bl. M . Terezije od sv. Josipa (Taucher), 28. listopada 2015. održano je predstavljanje knjige “Poniznost i ljubav - put duhovnog rasta”, čiji je autor p. Miljenko Sušac. Ovo događanje je uz njene duhovne kćeri okupilo štovatelje Blaženice, članove Zajednice karmelskih laika Božanskog Srca Isusova, i karmelske mladeži, simpatizere karmelske duhovnosti te prijatelje Družbe.

Knjigu su uz samog autora predstavili don Anton Šuljić, provincijalna Poglavarica s. Kristina Pišković te novinar i esejist Mate Krajina.

U glazbenom dijelu programa sudjelovao je tamburaški sastav i zbor “MI” pod ravnanjem prof. Renate Ivoš - Krajina s repertoarom pjesama Blaženici.

Don Anton Šuljić je učinio pregledni prikaz knjige. Istaknuo je kako je riječ o sustavnom prikazu duhovne nauke bl. M. Terezije Taucher koju nije ona sama sustavno zapisala, već ju je autor i prireditelj knjige našao i usustavio u njenim spisima. Istaknuo je kako je knjiga “pomagalo za ulaženje u duh i praksu karmelskoga vida duhovnosti po napucima i primjerima bl. Marije Terezije od sv. Josipa što će, ne samo sestrama, nego i svakom tko ove tekstove uzme u ruke biti nepresušno vrelo iz kojeg će moći crpiti blago duhovnoga rasta u vjeri, poniznosti i ljubavi te ići prema konačnome cilju kršćanske duhovnosti – prema svetosti.”

U svom izlaganju prisutnima Provincijalna poglavarica s. Kristina Pišković rekla je kako je do sada bl. M. Terezija od sv. Josipa bila promatrana kao Utemeljiteljicu Družbe, kreposna redovnica, osoba ljubavi i milosrđa, duhovna Majku, zagovornica pred licem Božjim…No, nova knjiga osvjetljava i prikazuje ju u njenoj ulozi koja do sada nije bila prikazana na dostatan način i stručno teološki pristup: kao učiteljicu duhovnog života i odgajateljicu za svetost. „Pater Miljenko Sušac koji je spise Utemeljiteljice pomno proučio i upoznao, kao vrsni poznavatelj duhovne teologije opisao je i prikazao njen lik koji je sestrama i svim njenim štovateljima zasjao u još jačem svjetlu i progovorio u još glasnijoj poruci,“ istaknula je s. Kristina. Istaknula je dvije poruke iz Blaženičinog života za današnje vrijeme čija usmjerenja su jednako vrijedna za posvećene osobe i Kristove vjernike laike:

1. Teocentričnost života: Sveto Pismo je bl. M. Tereziji od sv. Josipa otkrivalo Boga kao onoga koji je bogat ljubavlju i milosrđem, a pobožnost Presvetom Srcu Isusovu dalo je njenom životu daljnja usmjerenja. Iz ovog dakle izvora - susreta s Bogom koji je ljubav, rodio se teocentrizam Ane Marije Taucher. Stoga se ona očituje kao učiteljica vjere, one vjere koja doista stavlja Boga na prvo mjesto u životu te postaje stav povjerenja i predanja Bogu u odnosu na sebe i cjelokupni život. Ovom naraštaju je toliko potrebno pokazati velikane u vjeri i put ka svetosti te zaključila citirajući misao blažene Utemeljiteljice: „Svoju sam vjeru držala svojim najvećim blagom koje trebam brižno čuvati“.

2. Kristoliki antropocentrizam: U nastavku svog govora, s. Kristina je Utemeljiteljicu Karmela BSI istaknula kao uzor i učiteljicu istinske ostvarenosti života i čovještva koja nas potiče i ohrabruje da sami sebi ne postavljamo niske životne ideale. Blaženica iz promatranja Isusovog Srca i Trojstvene Božje ljubavi bl. Terezija od sv. Josipa spoznala je što je istinski antropocentrizam: svaki čovjek urezan je u središte Božjeg Srca i to dostojanstvo i poziv sinova i kćeri Božjih ne može ništa dokinuti. Gospodin ju je pozvao u školu svog Presvetog Srca i učinio njeno srce po Srcu svome. Stoga je i ona sama krenula na put duhovnog rasta: put kreposti, staze pročišćenja i askeze, prosvjetljenja sve do sjedinjenja svoje volje s Božjom voljom u ljubavi.. „Dok je kročila tom stazom za Kristom, Gospodin ju je počeo koristiti kao svoje izabrano oruđe da bi ovaj svijet prepun fizičke, moralne, duhovne patnje te prividne bespomoćnosti da se zlo promijeni, tamo gdje je ona živjela i djelovala taj kutak svijeta promijenio u okruženja milosrđa, ljubavi i života za osobe koje su bili toliko potrebne duhovih i tjelesnih djela milosrđa. To je plod snage poniznosti i ljubavi, moć kreposnog života“, zaključila je s. Kristina. U zaključnoj riječi izrazila je želju da čitateljima knjiga bude istinski poticaj za odvažan hod duše prema Bogu i smjerokaz za put duhovnog rasta.

Predstavljač Mate Krajina je u svom izlaganju o knjizi istaknuo da se radi o monumentalnom djelu o Bl. Mariji Tereziji od Sv. Josipa nemjerljive duhovne vrijednosti, te da je autor knjige uložio golem trud kako bi duhovnim kćerima Blaženice– karmelićankama BSI, ali i cijelom Božjem narodu, pružio dubok uvid u neizmjerno bogatstvo vjere koje je svijetu podarila Blaženica. Njene misli, poruke, pisma i duhovna razmatranja nisu samo literarna i teološka poza, nego plod predanosti Duhu Životvornom. Pater Miljenko je izobilje učinio još izobilnijim, a ime Blaženice gotovo uklesao na počasno postolje katoličke duhovnosti, među ostale velike i probrane duše. Autor to obilje, zatim, majstorski prepliće i spaja u snažnu maticu koja nosi, u rijeku koja pere i napaja; koja ide krajnjem cilju – Božanskom Srcu Isusovu…. “

Istaknuo je da život, te vjernički i redovnički primjer Bl. Marije Terezije od Sv. Josipa, bio je i sada jest, ali – još važnije – bit će i u budućnosti putokaz i svjetlo mnogim dušama da pronađu mir, da kroz različita zvanja pronađu Boga ljubavi i radosti. Uočio je “kako apostolat Karmela BSI ni nakon stotinu godina postojanja nije okamenjen. Štoviše, on širi svoja krila i na tzv. laike. Kad je nešto u temelju zdravo i nakon stoljeća širi svoje grane. “

Na kraju se okupljenima obratio sam autor knjige - p. Miljenko Sušac te pojasnio kako je došlo do njenog nastanka. Naime, sa željom da napiše sustavni prikaz duhovnosti sv. Ljudevita Monfortskog, pratio je duži niz godina literaturu koja govori o putu duhovnog rasta. Sa Blaženicom i njenim spisima se upoznao surađujući sa sestrama Karmelićankama BSI. “Kod bl. M. Terezije od sv. Josipa me fascinirala ljepota i uzvišenost njenog osobnog duhovnog puta i nauke. Na poseban način stoga što sam uvidio da ona sažima duhovni nauk i put rasta na ljubav i poniznost što je sama bit svakog puta duhovnog rasta, te sam se odlučio na pisanje knjige…” Precizirao je kako je bl. M. Terezija napravila jednostavnu i genijalnu sintezu karmelske duhovnosti i duhovnosti Srca Isusova. Knjiga je pisana na način da bude pristupačna prosječnom vjerniku kao priručnik za duhovni život, ali jednako tako i za rad u skupinama na duhovnim susretima. Po količini citiranih Blaženičinih tekstova knjiga bi se s pravom mogla nazvati komentirana antologija u kojem sama Blaženica uvodi čitatelja u svoju duhovnu poruku. Blaženičina duhovna nauka je istodobno jednostavna, lijepa i duboka te će zacijelo očarati srca mnogih koji traže istinsku i vjerodostojnu duhovnost.

Uz ovu knjigu, na predstavljanju je također promoviran “Molitvenik bl. M. Tereziji od sv. Josipa” (od istog autora), i novo prerađeno izdanje “Autobiografskih zapisa i povijest Karmela BSI” Utemeljiteljice Družbe.

(ss. KBSI)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022. u 15.30. sati, Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Djelo milosrđa - uvredu oprostiti
Voditeljica: s. Krista Mijatović SCSC

Dan posvećenog života

2. veljače 2023., Bazilika sv. Antuna Padovanskog u 19.00 sati (Sveti Duh 31, Zagreb)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

1. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi