Vijesti - Božićni susret mons. Uzinića i sestara Družbe Presvetog Srca Isusova

 

Božićni susret mons. Uzinića i sestara Družbe Presvetog Srca Isusova

Božićni susret mons. Uzinića i sestara Družbe Presvetog Srca Isusova Autor: ika
Objavljeno: 02. 01. 2022 - 17:17

Mons. Uzinić posjetio sestre Družbe Presvetog Srca Isusova

U prigodi svetkovine Božića, riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić pohodio je u nedjelju 2. siječnja zajednicu sestara Družbe Presvetog Srca Isusova u Kući matici na Donjoj Drenovi i zadržao se s njima na zajedničkom doručku.

Tradicionalno, početkom nove godine riječki nadbiskupi o svetkovini Božića posjećuju sestre na Donjoj Drenovi. Susretu je nazočio generalni vikar Riječke nadbiskupije vlč. Mario Tomljanović.

Dvadesetak sestara dočekalo je nadbiskupa u blagovalištu Kuće matice, a zatim je vrhovna predstojnica s. Dobroslava Mlakić, uputila pozdrave uime svih sestara izrazivši radost zbog njihova posjeta. Istaknula je da sestre puno mole kako za opću Crkvu, tako i mjesnu Crkvu i u svojim molitvama neprestano prate nadbiskupa, osobito u ovim sada izuzetnim prilikama i događanjima u Crkvi i društvu u kojima se svi nalazimo, a koje su uzrokovane pandemijom koronavirusa. Dodala je da gotovo dvije godine u Kući matici sestre imaju svaki dan cjelodnevno euharistijsko klanjanje. Na kraju je nadbiskupu Uziniću preporučila u molitve cijelu Družbu i sve njezine potrebe. Mons. Uzinić čestitao je sestrama Božić i zaželio puno Božjeg blagoslova. Zahvalio im je za suradnju kao i za sve što su činile i čine u riječkoj Crkvi potaknuvši ih da ustraju u istom duhu, preporučivši se u njihove molitve.

Misu je mons. Uzinić slavio u župnoj crkvi BDM Karmelske na Donjoj Drenovu uz suslavitelje vlč. Marija Tomljanovića, župnika vlč. Dražena Volka i vlč. Gorana Žana Lebović Casalongu. U homiliji nadahnutoj liturgijskim čitanjima i božićnim vremenom, upozorio je kako je svetkovina Božića danas postala više društveni, nego obiteljski ili crkveni blagdan. To sa sobom nosi posljedice. Izgubili smo iz vida bitno – otajstvo, a ostao je mit, lijepa priča koja je marketinški vrlo upotrebljiva, kazao je mons. Uzinić. Istaknuo je da bor i darovi nisu bit Božića, nego rođendan Djeteta Isusa. Liturgija božićnog vremena to želi vratiti i zato se već treći put nudi Ivanovo evanđelje u kojemu se nudi otajstvo Isusa Krista, osobito rođenje. Liturgija dana (Sir 24,1-3.8-12; Ps 147,12-15.19-20; Ef 1,3-6.15-18; Iv 1,1-18) želi nas vratiti na otajstvo Božića. To otajstvo jest da je Bog odlučio solidarizirati se s nama, postati jedan od nas, uzeti dio našeg života da bismo mi kasnije uzeli dio njegovog za kojega smo stvoreni, rekao je nadbiskup.

Govoreći o evanđeoskom ulomku i izrazu „Riječ“ koja opisuje otajstvo, istaknuo je poruku pape Franje za 55. svjetski dan mira u kojoj govori o tri bitna puta za uspostavu mira: međugeneracijski dijalog, obrazovanje i rad. Dijalog je usko povezan uz „Riječ“ koja je tijelom postala, jer je Bog postao jedan od nas kako bi obnovio dijalog kojega smo s Njime izgubili i vratio povjerenje u Boga kojega smo grijehom izgubili, pojasnio je. Mons. Uzinić izdvojio je rečenicu iz evanđeoskog ulomka: „..onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja“, rekavši da onima koji Riječ primaju, omogućeno je postati sinovima i kćerima Božjim. S druge strane, podsjetio je i na rečenicu koja prethodi navedenoj: „K svojima dođe i njegovi ga ne primiše“. To su oni koji ne žele ostvariti taj dijalog, poručio je mons. Uzinić. U nastavku je naglasio da dijalog koji nam omogućuje stupiti u otajstvo Božića jest molitva. No, ta molitva – dijalog s Bogom, nije samo nabrajanje, nego otvaranje samoga sebe za Boga. Samo tako možemo usvojiti Božje osjećaje – osjećaje ljubavi prema Bogu, sebi, ali i jedni drugima.

Nadbiskup je objasnio i da je Riječ pod Duhu Svetom tijelom postala. Taj Duh Sveti koji je Bogu omogućio da se nastani u nama, omogućuje i nama, običnim ljudima, da u otvorenosti toj Riječi i darovima, primamo milost, razvijamo se i činimo da po nama On nastavlja biti vidljiv u ovome svijetu.

Zaključujući je kao priliku za to istaknuo sinodalni proces koji je u tijeku. Sinodalni hod jest dijalog koji nam treba omogućiti čuti jedne druge, pa i one izvan Crkve i na rubovima Crkve. To znači čuti Duha Svetoga i čuti Boga koji se i danas uobličuje u Riječi. Tako ćemo tu Riječ moći ponuditi svakome – riječ prihvaćanja, poručio je mons. Uzinić.

Misno slavlje animirao je župni zbor pod ravnanjem mo. Anite Rončević uz pratnju na orguljama mo. Stipe Bilića. Nakon mise, nadbiskup Uzinić zadržao se u ugodnom razgovoru sa članovima župnog zbora, župnikom i župnim suradnicima.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

Euharistijsko slavlje: 2. veljače 2022. u 18.30 sati u Crkvi Bezgrešnog Srca Marijina (Jordanovac 110, Zagreb)

Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 1. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Stručni skup za djelatnike u katoličkim vrtićima

1. - 2. travnja 2022. (DV Sveti Josip, Granešina - Zagreb)

Korizmena duhovna obnova

3. travnja 2022. u 15.30 sati (Crkva sv. Antuna - Sveti Duh 31, Zagreb); tema: "Križ"; voditelj: o. Srećko Rimac, OCD

Vijećanje redovničkih odgojitelj(ic)a

Međugorje, 29. travnja - 1. svibnja 2022., Dinamika duhovnog života posvećenih osoba pred izazovima suvremenog svijeta
Voditelji: s. Nela Gašpar, FDC i o. Franjo Podgorelec, OCD
Prijave: do 22. travnja 2022.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 3 (2021)
Vijesti 3 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi