Vijesti - Blagdan sv. Ignacija u Dubrovniku

 

Blagdan sv. Ignacija u Dubrovniku

Objavljeno: 31. 07. 2013 - 10:09

Blagdan sv. Ignacija, utemeljitelja Družbe Isusove, proslavljen je 31. srpnja u crkvi Sv. Ignacija u Dubrovniku. Svečano večernje euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić. Zahvalio je četvorici isusovaca u Dubrovniku na njihovoj prisutnosti, napose što se "trude održati živom i snažnom isusovačku prisutnost u ovomu Gradu i biskupiji". Zatim je, govoreći o povijesti isusovaca, ne izostavljajući ni one teške trenutke prekida njihova postojanja, podsjetio vjernike na lik i djelo sv. Ignacija, rekavši da put sv. Ignacija prema svetosti nije bio nimalo jednostavan, uspoređujući ga s prorokom Ilijom i poteškoćama s kojima se on susretao.

U liku sv. Ignacija biskup Uzinić našao je i mogući odgovor na zahtjev nove evangelizacije koja je, kako je govorio bl. Ivan Pavao II., "nova u svom žaru, metodama i izrazima", ali i, kako je govorio papa Benedikt XVI., upravljena "u prvom redu onima koji su se, premda kršteni, udaljili od Crkve kao da nisu kršćani, da bi se tim osobama pomoglo ponovno susresti Gospodina, koji jedini ispunjava naš život dubokim smislom i mirom". Istaknuo je da "tek nakon što sami i osobno susretnemo Boga, možemo učiniti ono što Bog od nas traži, a on od nas traži da i druge zajedno s Ilijom pomažemo njegovim uljem, da im sa sv. Pavlom i svima svetima navijestimo koja je ljepota i radost zajedništva s njima, pa da sami, poput sv. Ignacija Lojolskog i bez obzira na cijenu koja ponekad može biti i neshvaćanje unutar same Crkve, stanemo u obranu Crkve i katoličkog vjerovanja, obnovimo običaje i krenemo u misije – doduše ne toliko više u daleke zemlje koliko tu među nama". (ika)

 
 
Poveznice:
Prethodni članak:
Slavlje splitskih isusovaca
Slijedeći članak:
Sv. Ignacije u Zagrebu
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi