Vijesti - Adventski susret redovnica u Pazinu

 

Adventski susret redovnica u Pazinu

Adventski susret redovnica u Pazinu Autor: ika
Objavljeno: 15. 12. 2018 - 22:41

Redovnice na službi u Porečkoj i Pulskoj biskupiji susrele su se u subotu 15. prosinca, na adventskoj duhovnoj obnovi u pazinskom Franjevačkom samostanu Pohođenja Marijna. Bile su nazočne sestre iz gotovo svih redova prisutnih u biskupiji: sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog, sestre Družbe kćeri milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje, istarske župske sestre, klanjateljice Krvi Kristove, sestre Milosrdnog Isusa te nedavno pristigle sestre Euharistijske zajednice službenica Srca Isusova i Marijina.

Susret je započeo prigodnim izlaganjem koje je održao fra Marinko Klaić. Okupljenima je na veoma zanimljiv način nastojao približiti osjet iščekivanja dolaska Gospodinova kroz odnos prema Božjoj Riječi predočenoj u meditacijama sv. Bonaventure „Pet svetkovina Djeteta Isusa“. Istaknuo je kako u došašću i mi, upravo poput Marije, trebamo „začeti“ Riječ Božju i „roditi“ Isusa u sebi. Poticaj za duhovno začeti Božju Riječ može doći iz potrebe za susresti Gospodina koju svatko nosi u sebi, ili nakon što se „dotakne dno“, ili pak iz „dosade“, iz potrebe za promjenom koju čovjek počne osjećati kada živi ispraznim životom. Božja Riječ se u duši rađa po dobroti ili po pokori, naglasio je fra Marinko. Nadalje, pobožna duša mora tu utjelovljenu Božju Riječ točno identificirati, jasno znati definirati da sve što čini, čini u ime Isusa Krista. Zajedno sa tri mudraca pobožna duša treba tražiti i pronaći Isusa te mu se pokloniti. Treba ga tražiti razmišljanjem, osjećajem i namjerom, zapisao je sv. Bonaventura u svojoj meditaciji, a u izlaganju prenio fra Marinko. Jedan od načina, meni osobno najdražih, „kako naučiti moliti”, je – „ako želiš naučiti moliti – počni moliti.“, naglasio je predavač. Glede pete svetkovine, „kako pobožna duša prikazuje Božju Riječ u hramu“ u izlaganju je istaknuto da treba jednostavno sve svoje najdragocjenije, cijelo svoje biće, upravo po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju, prikazati Gospodinu.

Nakon izlaganja uslijedilo je klanjanje pred Presvetim te mogućnost pristupanja sakramentu pomirenja.

Misno slavlje predvodio je jedan od franjevaca domaćina, o. Josip Vlašić, u suslavlju s umirovljenim svećenicima vlč. Milanom Milovanom i vlč. Josipom Kalčićem. Predvoditelj je u prigodnoj homiliji istaknuo da se za Božju Riječ u svome životu treba izboriti, pronaći joj mjesto među svim silnim obvezama koje ispunjavaju našu svakodnevicu. Pritom se, napomenuo je, potrebno neprestance provjeravati.

Susret je završen zajedničkim objedom u samostanu. Redovito okupljanje redovnica na ovakvim duhovnim obnovama znak je življenja vlastitog poziva i truda na rastu u duhovnosti na dobrobit svih kojima su u svome služenju poslane.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi