Vijesti - Promocija diplomanata Sustavnog studija duhovnosti i Teologije posvećenog života

 

Promocija diplomanata Sustavnog studija duhovnosti i Teologije posvećenog života

Promocija diplomanata Sustavnog studija duhovnosti i Teologije posvećenog života Autor: SSD (Nada Prlić) / IKA
Objavljeno: 15. 12. 2018 - 22:56

Dana Sustavnog studija duhovnosti i studija Teologije posvećenog života

U velikoj dvorani karmelićanskog samostana Majke Božje Remetske u Zagrebu, 15. prosinca 2018., održana je svečanost prigodom Dana Sustavnog studija duhovnosti i studija Teologije posvećenog života 2018., na kojoj je promovirano sedam diplomanata SSD-a i 10 diplomanata TPŽ-a.

Predstojnici Studija SSD-a prof. dr. o. Franjo Podgorelec i TPŽ-a prof. dr. o. Jure Zečević na početku su pozdravili diplomante, studente, njihovu rodbinu, prijatelje i sve nazočne. Posebni pozdravi i riječi zahvale upućeni su predsjednici Hrvatske redovničke konferencije s. Ani Mariji Antolović i dopredsjedniku Hrvatske redovničke konferencije dr. fra Slavku Sliškoviću.

Uslijedilo je izlaganje dr. Podgorelca „Prikaz apostolske pobudnice pape Franje: Gaudete et exultate (Radujte se i kličite), o svetosti za sve“.

Predavač je opisao strukturu i sadržaj Pobudnice, osvijetlio pozadinu njenog nastanka i njezinu narav te prikazao pozitivne i kritičke reakcije, nastojeći pridonijeti njenoj aktualizaciji i primjeni u životu vjernika. Najprije je izložio teološki profil pape Franje. Istaknuo je da Papa polazi od dijagnoze stanja suvremenog čovjeka, koji je izgubio radost i polet, koji osjeća unutarnju prazninu i osamljenost u sebi zatvorena čovjeka. Papa rješenje vidi u tome da čovjek iziđe iz te autoreferencijalnosti prema D(d)rugome. Čovjek će iznova steći radost i polet, kad se neće zadovoljiti osrednjim, mlakim i razvodnjenim životom, nego će težiti za ostvarenjem kršćanskog ideala, tj. svetosti.

Govoreći o općem pozivu na svetost, rimski biskup se usredotočuje na svetost kršćana koji su pozvani rasti u savršenoj ljubavi unutar redovitih i svakodnevnih obveza u kojima živi većina kršćana. Zato se u dokumentu govori o „svetosti Božjega naroda“ i „srednjoj klasi svetosti“. Predavač je potom naglasio da postoji stupnjevitost unutar svetosti: svi su, naime, pozvani na savršenu ljubav, ali prema mjeri dara koji su primili. Stoga, nisu svi pozvani doseći isti stupanj savršene ljubavi, tj. svetosti. Papa želi, smatra predavač, ponuditi put svetosti i za one koji su pozvani na savršenu ljubav prema „nižoj“ mjeri dara. Da bi oni doživjeli da je poziv na svetost i njima upućen, potrebno je ispraviti izvjesne anomalije u katoličkoj hagiografiji. Hagiografi su često svete osobe predstavljali isključivo u ozračju izvanrednoga, nedostižnoga, sa željom da im se divimo. Ili su ih prikazivali na idealiziran način, kao da su bez grijeha i mana, što ne odgovara povijesnoj istini. I na koncu, nerijetko su prikazivani po istoj „šabloni“, gdje ne dolazi do izražaja njihova osebujnost i jedinstvenost. Svaki je svetac, naprotiv, izvoran, i svaki od nas mora dati vlastit i autentičan odgovor na Božji poziv. Zato Papa dobro veli: „Ono što je važno jest da svaki vjernik prepozna svoj put i dade ono najbolje od sebe, da očituje najosobnije darove koje mu je Bog dao, a ne da iscrpljuje svoje snage pokušavajući beznadno oponašati nešto što nije zamišljeno za njega“.

Potom je dr. Zečević održao prigodni svečani govor. Prenio je pozdrave i čestitke ravnatelja Studija karmelićanskog provincijala o. Srećka Rimca, koji zbog obveza u inozemstvu nije mogao sudjelovati u programu Dana studija. Istaknuo je da se Dan studija SSD-a i TPŽ-a i promocija diplomanata svake godine događaju u subotu koja je najbliža svetkovini sv. Ivana od Križa kao i da se predavanja obaju studija održavaju u zgradi Duhovnog centra sv. Ivana od Križa. Budući da je sv. Ivan od Križa na određeni način patron i nadahnitelj studija, prof. Zečević je govor posvetio značenju studija i obrazovanja u životu i djelu sv. Ivana od Križa.

Istaknuo je da je sv. Ivan od Križa bio osoba studija i obrazovanja: u tek osnovanom isusovačkom zavodu u Medini del Campu studirao je tri godine humanističke znanosti, retoriku i klasične jezike, a na Sveučilištu u Salamanci studirao je umjetnost, filozofiju i teologiju. Kasnije je i sam predavao na Sveučilištu u Salamanci, a proglašen je i naučiteljem Crkve i doktorom mistike. Prema sv. Ivanu od Križa studij nije svrha sam sebi nego su njegova svrha i cilj da čovjeka dovedu do iskustvenog zajedništva s Bogom. Tako sv. Ivan od Križa, i svojom studijskom biografijom i svojim naukom, potiče na učenje i cjeloživotno obrazovanje i na studijima kao što su SSD i TPŽ. Prof. Zečević je citirao sljedeće riječi sv. Ivana od Križa: „Koji želi proći bez oslanjanja na učitelja koji bi ga vodio, bit će sličan voćki koja se nalazi osamljena, posred polja, bez gospodara; pa će joj plodove, koliko god rodili, brati prolaznici i neće dozrijevati“.

Prof. Zečević naveo je da je SSD, od njegovog osnutka 2006. do danas, upisalo 389 polaznika te da su TPŽ od osnutka 2013. do danas upisala 154 polaznika, ukupno dakle 543 polaznika. Izrazio je uvjerenje da su cjeloživotnim obrazovanjem tih više od pola tisuće dosadašnjih polaznika i SSD i TPŽ opravdali svoje postojanje i dali značajni informativni i formativni doprinos duhovnoj, moralnoj i integralnoj izgradnji osoba u našoj crkvi i društvu, te je, u povodu svečane prigode Dana studija, tim ustanovama cjeloživotnog obrazovanja poželio plodonosno djelovanje i ubuduće.

Potom su uručene diplome koje je primilo deset studenta TPŽ-a i sedam studenata SSD-a. Pohvalnicu za najbolji ostvareni uspjeh na SSD-u dobio je Ivan Katalinić, s prosjekom ocjena 5,00, a na studiju TPŽ-a studentice s. Bernardica Delonga i s. Katarina Mikić, također s prosjekom ocjena 5,00. Pohvalnica za najbolji završni pisani rad na SSD-u, izrađen pod mentorskim vodstvom prof. dr. Stipe Kutleše, dodijeljena je Željki Mihljević, za rad „Neke znanstvene krivotvorine o odnosu znanosti i vjere u povijesti kršćanstva“. Pohvalnica za najbolji završni pisani rad na TPŽ-u, izrađen pod vodstvom mentorice Ivone Zgrabljić, dipl. oec., dodijeljena je s. Aniti Grden, za rad “Sveta Terezija od Isusa – žena pred Bogom“.

Zahvalnu riječ uputili su Ivan Katalinić uime diplomanata SSD i s. Bernardica Delonga uime diplomanata TPŽ-a. Zahvalili su ravnatelju studija, predstojnicima, profesorima, mentorima, Hrvatskoj karmelskoj provinciji Svetoga oca Josipa, koja je ustanovila ove studije i koja ih otad neprestance organizacijski i logistički podržava te Hrvatskoj redovničkoj konferenciji kao inicijatoru i podupiratelju studija Teologije posvećenog života. Na poseban način zahvalili su tajnici obaju studija Snježani Foršek, na njenoj strpljivosti, razumijevanju i savjetima u svim studentskim nesnalaženjima, kao i na njenoj iskrenoj radosti zbog studijskih uspjeha polaznika.

Program su glazbeno animirali na gitari Tamara Perc, polaznica SSD-a autorskom pjesmom „U dodiru jutra“ i klasičnom skladbom F. Tarrega “Recuerdos de la Alhambra” (Sjećanje na Alhambru) te studentski zbor pjesmom Flos Carmeli (Cvijete Karmela).

Voditeljica programa bila je s. Sunčica Kunić.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi