Vijesti - 27. opći kapitul don Boscovih salezijanaca

 

27. opći kapitul don Boscovih salezijanaca

Objavljeno: 22. 02. 2014 - 12:27

"Svjedoci evanđeoske radikalnosti" tema je 27. općeg kapitula don Boscovih salezijanaca, koji je započeo 22. veljače, izvještava Radio Vatikan. Veliku salezijansku obitelj, koju čini više od 440.000 redovnika, posvećenih osoba i laika, nazočnih u 130 zemalja, predstavlja 220 izaslanika iz 58 zemalja. Tijekom zasjedanja, koja se održavaju u Torinu i Rimu, bit će izabran novi vrhovni poglavar i savjetnici.

Osvrnuvši se u razgovoru za Radio Vatikan na temu kapitula, vrhovni poglavar salezijanaca na isteku mandata don Pascual Chavez Villanueva, kazao je da za njih to znači radikalno živjeti vrijednosti Evanđelja. Danas, u društvu kao što je ovo u kojemu živimo, ono što nazočnost, kao i svjedočanstvo, uistinu čini vidljivima i vjerodostojnima te stoga i plodnima, jest upravo dosljednost života, konkretno oslanjanje na velike vrijednosti Evanđelja. Kada se govori o "evanđeoskoj radikalnosti", moglo bi se pomisliti samo na zavjet siromaštva. Mi, međutim, želimo obuhvatiti cjelokupnost posvećenoga života, i to ne kao neki osobni nacrt, neku vrstu dragovoljstva, nego kao istinski poziv koji se samo u svjetlu vjere tumači kao dar Božji, odnosno, s jedne je strane primljeno poslanje, a s druge život zajednice koji se ima isticati upravo po bratstvu, po velikoj sposobnosti za preoblikovanje "života u zajednici" u "zajedništvo života", istaknuo je Chavez Villanueva.

Na novinarovu primjedbu da se kapitul održava u godini 200. obljetnice rođenja svetoga Ivana Bosca, posvećene poslanju "s mladima i za mlade", salezijanski poglavar napomenuo je da kada govorimo o mladima koji su siromašni, isključeni, marginalizirani, govorimo o tipičnom društvenom kontekstu, o gospodarskom siromaštvu. Međutim, postoji siromaštvo koje je katkada mnogo teže u zemljama u kojima možda vlada blagostanje, ali postoji velika samoća, osjećaj napuštenosti, u kojima nema onih koji bi mogli pomoći prateći razvoj života, i to posebno u razvojnim razdobljima kao što su adolescencija i mladost. Postoji, dakle, to osjećajno siromaštvo, siromaštvo kulturne i vjerske naravi, istaknuo je Chavez Villanueva te dodao kako se, osim što uzimaju u obzir te nove oblike siromaštva, salezijanci mnogo posvećuju i društvenom siromaštvu, jer se u njemu sažimaju sva druga siromaštva. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi