Vijesti - 150 godina Družbe školskih sestara franjevki

 

150 godina Družbe školskih sestara franjevki

150 godina Družbe školskih sestara franjevki Autor: ika
Objavljeno: 18. 11. 2018 - 22:42

„Hvalite Gospodina, zahvaljujte i služite Njemu u poniznosti“

Pod geslom „Hvalite Gospodina, zahvaljujte i služite Njemu u poniznosti“ obilježavajući 150 godina svoje Družbe, Školske sestre franjevke (mariborske, mostarske, sarajevske i splitske provincije) priredile su molitveno-glazbeni susret u nedjelju 18. studenoga u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu.

Pozdravnu riječ na početku misnoga slavlja, koje je predvodio župnik fra Ante Udovičić, uputila je provincijalna predstojnica Splitske provincije s. Andrea Nazlić. Pozdravila je provincijalnu predstojnicu Mariborske provincije s. Tereziju Tomazin, provincijalnu predstojnicu Mostarske provincije s. Zdenku Kozina, i izaslanicu provincijalne predstojnice Bosansko-hrvatske provincije s. Mladenku Čurić.

„Maribor je kolijevka naše Družbe, koja je nastala godine 1869. osamostaljenjem od Školskih sestara iz Graza. Zovemo se školske zato što su se prve sestre posvetile poučavanju i odgoju djece i mladih djevojaka, posebno onih iz siromašnog sloja društva. Školske sestre došle su iz Maribora u Split godine 1904. Na poziv splitskoga biskupa Franje Filipa Nakića preuzele su samostan franjevačkih trećoretkinja uz crkvicu Sv. Ciprijana na vrhu Bosanske ulice. Godine 1914. preselile su u novoizgrađeni samostan na Lovretu i otvorile Domaćinsku školu za djevojke, prvu takve vrste u Dalmaciji, koja je, nažalost, prestala s radom za vrijeme II. svjetskoga rata“, kazala je s. Andrea.

Na području župe Gospe od Zdravlja provincijalno je središte Splitske provincije školskih sestara franjevki. Sestre od godine 1949. djeluju i u tom franjevačkom samostanu i župi. A franjevci iz tog samostana dugi niz godina svednevice dolaze u provincijalnu kuću sestara na Lovretu.

„Srdačno zahvaljujem župniku fra Anti Udovičiću i svoj braći što su nam omogućili da u devetnici Gospe od Zdravlja u ovom svetištu zajedno hvalimo Gospodina za sva dobra primljena kroz proteklih 150 godina djelovanja naše Družbe. Danas je i spomendan utemeljenja naše Provincije. Naime, 18. studenoga 1922. godine pri prvoj podjeli Družbe na provincije, uz Mariborsku, nastale su još Splitska, Tršćanska i Sjevernoamerička provincija. Druge provincije – Mostarska, Argentinsko-urugvajska, Bosanko-hrvatska, Austrijska, Paragvajska i Rimska regija – nastale su kasnije“, podsjetila je s. Andrea.

U duhu prvotne karizme sestre, rasprostranjene na četiri kontinenta, u četrnaest zemalja, navješćuju Kristovo kraljevstvo obavljajući različite vrste apostolata, u franjevačkome duhu trajnoga obraćenja u službi Crkve i čovjeka, posebice na odgojnome području. Nakon mise školske sestre franjevke priredile su prigodni koncert, svaka provincija nastupila je s trima pjesmama, a za kraj sva četiri zbora zajedno su izvela gregorijanski napjev „Salve Regina“.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi