Vijesti - 150 godina Družbe školskih sestara franjevki

 

150 godina Družbe školskih sestara franjevki

150 godina Družbe školskih sestara franjevki Autor: ika
Objavljeno: 18. 11. 2018 - 22:42

„Hvalite Gospodina, zahvaljujte i služite Njemu u poniznosti“

Pod geslom „Hvalite Gospodina, zahvaljujte i služite Njemu u poniznosti“ obilježavajući 150 godina svoje Družbe, Školske sestre franjevke (mariborske, mostarske, sarajevske i splitske provincije) priredile su molitveno-glazbeni susret u nedjelju 18. studenoga u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu.

Pozdravnu riječ na početku misnoga slavlja, koje je predvodio župnik fra Ante Udovičić, uputila je provincijalna predstojnica Splitske provincije s. Andrea Nazlić. Pozdravila je provincijalnu predstojnicu Mariborske provincije s. Tereziju Tomazin, provincijalnu predstojnicu Mostarske provincije s. Zdenku Kozina, i izaslanicu provincijalne predstojnice Bosansko-hrvatske provincije s. Mladenku Čurić.

„Maribor je kolijevka naše Družbe, koja je nastala godine 1869. osamostaljenjem od Školskih sestara iz Graza. Zovemo se školske zato što su se prve sestre posvetile poučavanju i odgoju djece i mladih djevojaka, posebno onih iz siromašnog sloja društva. Školske sestre došle su iz Maribora u Split godine 1904. Na poziv splitskoga biskupa Franje Filipa Nakića preuzele su samostan franjevačkih trećoretkinja uz crkvicu Sv. Ciprijana na vrhu Bosanske ulice. Godine 1914. preselile su u novoizgrađeni samostan na Lovretu i otvorile Domaćinsku školu za djevojke, prvu takve vrste u Dalmaciji, koja je, nažalost, prestala s radom za vrijeme II. svjetskoga rata“, kazala je s. Andrea.

Na području župe Gospe od Zdravlja provincijalno je središte Splitske provincije školskih sestara franjevki. Sestre od godine 1949. djeluju i u tom franjevačkom samostanu i župi. A franjevci iz tog samostana dugi niz godina svednevice dolaze u provincijalnu kuću sestara na Lovretu.

„Srdačno zahvaljujem župniku fra Anti Udovičiću i svoj braći što su nam omogućili da u devetnici Gospe od Zdravlja u ovom svetištu zajedno hvalimo Gospodina za sva dobra primljena kroz proteklih 150 godina djelovanja naše Družbe. Danas je i spomendan utemeljenja naše Provincije. Naime, 18. studenoga 1922. godine pri prvoj podjeli Družbe na provincije, uz Mariborsku, nastale su još Splitska, Tršćanska i Sjevernoamerička provincija. Druge provincije – Mostarska, Argentinsko-urugvajska, Bosanko-hrvatska, Austrijska, Paragvajska i Rimska regija – nastale su kasnije“, podsjetila je s. Andrea.

U duhu prvotne karizme sestre, rasprostranjene na četiri kontinenta, u četrnaest zemalja, navješćuju Kristovo kraljevstvo obavljajući različite vrste apostolata, u franjevačkome duhu trajnoga obraćenja u službi Crkve i čovjeka, posebice na odgojnome području. Nakon mise školske sestre franjevke priredile su prigodni koncert, svaka provincija nastupila je s trima pjesmama, a za kraj sva četiri zbora zajedno su izvela gregorijanski napjev „Salve Regina“.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Škola za novakinje - ljetni semestar 2018/19.

Semestar započinje 7. veljače, a završava 2. svibnja 2019.

Seminar za sestre juniorke

Od 3. do 6. svibnja 2019. u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru (Zidine, Bosna i Hercegovina)

Seminar za članice Hrvatske redovničke konferencije

Od 6. do 9. svibnja 2019. u Duhovnom centru Gospe karmelske u Krku (Šetalište Dražica 2)

Studijsko-rekreativni dana Novicijatske škole

8. svibnja 2019. Posjet Pleterju (kartuzijanskom samostanu), Stični (cistercitskom samostanu) i Bledu.

Dani zajedništva u samostanu sestara Klanjateljica Krvi Kristove

10. - 12. svibnja 2019. u Ivancu, Ivanečki Vrhovec 36a

Tjedan molitve za duhovna zvanja 2019.

10. svibnja 2019. u 20,30 sati u franjevačkoj crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. 

Vijećanje redovničkih odgojitelja

Od 16. do 18. svibnja 2019. u Ličkom Osiku

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.

Linkovi