Vijesti - 700 godina benediktinskog samostana u Pagu

 

700 godina benediktinskog samostana u Pagu

700 godina benediktinskog samostana u Pagu Autor: ika
Objavljeno: 13. 11. 2018 - 11:32

Svečano misno slavlje u povodu 700. obljetnice osnutka Samostana benediktinki sv. Margarite u Pagu u utorak 13. studenoga u benediktinskoj samostanskoj crkvi Navještenja Marijina u Pagu predvodio je generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić u zajedništvu s desetoricom svećenika, među kojima je bio i prior muškog benediktinskog samostana na Ćokovcu o. Jeronim Adam Marin.

Benediktinke su odlučile svoj sedamstoljetni jubilej (1318.-2018.) proslaviti 13. studenoga jer toga datuma svi benediktinci svijeta slave dan Svih svetih benediktinki i benediktinaca. Mons. Lenkić istaknuo je da je benediktinski red obilježio europsku i hrvatsku duhovnost i kulturu, vjersku i kulturnu baštinu.

„Dok obilježavamo visoku obljetnicu početka monaškog života u Pagu, u duhu gledamo one koji su se u dugom povijesnom hodu priključili monaškom životu molitve i rada, pa sebe utkali u ovo što mi danas imamo i čime se ponosimo. Kao povijesna bića živimo iz sjećanja i iz nade. Sjećanje i nada se uzajamno uključuju. Tko je sposoban za istinsko sjećanje, sposoban je i za nadu. Istinsko sjećanje nas ne zatvara u prošlost, nego otvara novoj budućnosti. U tom duhu i slavimo 700. obljetnicu ovog samostana“, rekao je mons. Lenkić, istaknuvši da u paškoj benediktinskoj crkvi i samostanu „svaki kamen govori i otkriva duboke naše povijesne katoličke i hrvatske korijene“. Slaveći misu u benediktinskoj crkvi u Pagu, „pred očima nam naviru povijesna sjećanja bogate benediktinske predaje uobličene u prekrasne spomenike kulture i umjetnosti po kojima se danas kao narod predstavljamo, a po kojima nas i drugi prepoznaju. Ovdje, u ozračju divnog sklada građevine koju je ljudska ruka skladala, a još divnije Božja mudrost stvarala, čujemo i osjećamo koralne tonove tolikih koludrica koji su ovim samostanom hodili, o Božjoj ljubavi, dobroti i veličini razmatrali, njemu u čast psalme molili i pjesme pjevali. Ovdje se opipljivo može doživjeti duh molitve i rada, duboki tragovi kršćanske tradicije i uzorno prožimanje vjere i kulture koje je stoljećima stvarala marna vjernička duša“, poručio je mons. Lenkić.

Ta obljetnica poziva paške koludrice „da osluhnu što im Bog govori kroz njihovu prošlost, što im govori u sadašnjosti i na što ih poziva u budućnosti, kako bi se pripremili za nove izazove u Crkvi i svijetu. Obilježavanje obljetnica poput ove prigoda je za zahvaliti Bogu i svim prethodnim generacijama za sve što je kroz djelovanje ovog samostana učinjeno na dobrobit ljudi. Želimo Bogu zahvaliti za dar sv. Benedikta, sestre njegove sv. Skolastike i svega što su njihovi redovnici stvorili i učinili u povijesti hrvatskog naroda. Posebice molimo neka njihov duh molitve i rada prožima sve pore našeg društvenog, kulturnog, gospodarskog, političkog i vjerskog života. Neka bude i ovom našem neizvjesnom vremenu globalizacije i dalje učiteljem civilizacije i navjestiteljem mira i kršćanskog osmišljenja života i rada“, poželio je predvoditelj slavlja.

Potaknuo je na molitvu za tu redovničku zajednicu, „da ih Bog uzdrži i dadne im novih duhovnih zvanja koja će izgrađivati i posvećivati to mjesto, crkvu i sve nas. Paške benediktinke tijekom svoje duge povijesti molile su i radile s ljudima Paga i Zadarske nadbiskupije, čuvale baštinjene svetinje promičući kršćanske, benediktinske vrijednosti i hrvatsku kulturu. I danas žive načelo sv. Benedikta ‘Moli i radi’. Jednostavno, a potpuno rečeno. Još jedan dokaz da se dubina krije baš u jednostavnosti. Stoljeća su prolazila, mijenjala se kraljevstva i društvena uređenja, toliki su otišli sa ovoga svijeta, a ostao je ideal. Ostalo je ono ‘Moli i radi’, življeno i nasljedovano u srcima i djelima kćeri i sinova sv. Benedikta. Moli i radi – put do savršenstva, staza koja vodi životu, putokaz prema natrag, prema početku, prema vječnosti“, rekao je mons. Lenkić, dodavši da i „vjernike danas sveti monasi upućuju na Krista koji je središte Crkve i povijesti te ga trebamo upoznati, ljubiti, nasljedovati i drugima životom i riječju naviještati“.

Čestitao je koludricama Samostana sv. Margarite tu visoku obljetnicu poželjevši da svatko tko dođe u tu oazu duhovnosti, osjeti blagodati milosnog pohoda.

Obljetnica 700 godina postojanja i opstanka samostanskog kompleksa sv. Margarite bez prekida u bremenitoj povijesti ujedno je potvrda kontinuiteta u razvoju otoka Paga u sakralnom, liturgijskom, kulturnom, ali i ekonomsko-gospodarskom smislu. Juran i Milica Pogančić 1318. g. podigli su sjeveroistočno od Velike crkve Uznesenja BDM samostan za koludrice i crkvu u Starome gradu Pagu. God. 1443. Pažani započinju s gradnjom novog grada na mjestu na kojem se i sada nalazi. Svečanim ophodom predvođeni knezom, Pažani su 18. rujna 1474. g. preselili u novi grad Pag. Benediktinski samostan sv. Margarite i crkva Navještenja Marijina u novom Pagu dovršeni su 1483. g. Život Pažana oduvijek je bio vezan uz tu crkvu i samostan. Koludrice su s Pažanima uvijek dijelili sve dobro i zlo i pomagale pašku zajednicu u raznim potrebama.

U paškom samostanu trenutačno živi devet koludrica, rodom iz Paga, Zadra, Bibinja, BiH i jedna je iz Crne Gore. Svakog dana koludrica ustaju u 5 sati, a u 22.30 sata je gašenje svijetla. Broj redovnica u samostanu varirao je od tri do dvadeset, a razvile su raznolike djelatnosti: odgoj za žensku djecu od 1579. g., čipkarstvo, ikonopis, proizvodnju pekarskih proizvoda, vina i likera, uvijek u želji da žive od rada svojih ruku. Pod geslom ‘Moli i radi’, koludrice nikad nisu shvaćale olako svoj duhovni i praktični život. Vrednote rada prenosile su na mlade. Paške benediktinke u 16. st. organizirale su školu za djevojčice u kojoj su poučavale pisanje, pašku čipku. Utemeljile su i prvi dječji vrtić u Pagu. U Drugom svjetskom ratu skrbile su o siromašnima i djeci. U Domovinskom ratu sestre su u samostanu udomile mnoge prognane obitelji iz Hrvatske i BiH i prikupljale veliku humanitarnu pomoć iz Italije, Francuske koju su dijelile potrebnima. Sestre su u svojoj kuhinji hranile više od dvadeset obitelji, u njihovom samostanu bili su zaštićeni i muslimani, uz stalne molitvene prinose koludrica za domovinu.

Osobita dragocjenost paškog samostana je što su koludrice na svijetu jedini vlasnik trna koji je bio u trnovoj kruni na Isusovoj glavi, a da je službeno s dokumentima priznat kao autentičan od najviše crkvene razine. Samostan posjeduje Relikvijar Svetoga Trna iz 1435. g. To je trn s trnova vijenca kojega su Kristu načinili rimski vojnici (Mt 27,29). Uz taj, još jedini službeno priznati kao autentičan trn s Isusove glave nalazi se u katedrali Notre Dame u Parizu. Taj trn iz Svete zemlje donio je brat jedne paške koludrice, njoj kao poklon za svečane zavjete kad je imala monaško posvećenje.

Procesija s relikvijarom Svetoga Trna u Pagu ukinuta je u vrijeme komunizma, a odvijala se u korizmi. Sada koludrice rade na tome da se pobožnost Svetoga trna i procesija s tim relikvijarom u kojemu je Sveti trn obnovi i nadaju da će se to ostvariti sljedeću godinu.

U Hrvatskoj trenutačno djeluje 60 benediktinki u osam ženskih benediktinskih samostana. To su Cres, Rab, Krk, Pag, Zadar, Šibenik, Trogir i Hvar.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi