Misijska Družba Duha Svetoga (spiritanci) (CSSp)

 
English

Misijska Družba Duha Svetoga (spiritanci) (CSSp)

Misijska Družba Duha Svetoga (spiritanci) (CSSp)

Poglavar: p. Paul Karim
Adresa: Usorska 80, 31000 Osijek
Tel / Fax: +385(031) 377-425
E-mail: pakarimus@gmail.com
URL: http://spiritanci.com

Francuski plemić Franjo Poulart des Places (1679-1709) ostavio je svoju sjajnu karijeru advokata i kao 24-godišnji bogoslov na Duhove god. 1703. osnovao u Parizu Sjemenište za siromašne bogoslove koji nisu mogli platiti svoje školovanje za svećenike. Iz ovog sjemeništa se razvija Kongregacija Duha Svetoga. Franjo se založio za evangelizaciju siromaha. U to doba se Crkva premalo brinula za siromašne krajeve Francuske, pogotovo za siromahe u dalekim zemljama. Već dvije godine poslije ređenja Franjo umire u tridesetoj godini života. Ali njegovi misionari već tada rade ili će uskoro raditi u napuštenim župama Južne Francuske, u Africi, Aziji, kod Indijanaca i afrikanskih robova Amerike. Za vrijeme Francuske revolucije ova mlada misijska Družba pretrpjela je velike gubitke.

U međuvremenu, god. 1841. obraćeni Židov Franjo Maria Pavao Libermann (1802-1852) u Parizu je želio biti svećenik i misionar. Još prije svoga ređenja zamolio je papu Piju IX dopuštenje da ustanovi misijsku družbu. Nakon sastavljanja pravila za svoju zajednicu i čudesnog ozdravljenja od epilepsije u Loretu, dvije godine poslije ređenja osnovao je god. 1841. Družbu Presvetog Srca Marijina za evangelizaciju Afrike i oslobođenih robova u Americi. U ono vrijeme Afrikanci su bili najsiromašniji ljudi na svijetu.

Kad je god. 1848. buknula Francuska revolucija Libermannova družba još nije bila priznata od Francuske vlade. Prema preporuci crkvenih krugova u Parizu i Rimu spojila se god. 1848. Libermannova mlada zajednica sa starijom Družbom Duha Svetoga, tako je nastala današnja misijska DRUŽBA DUHA SVETOGA.

Njezini su se članovi kasnije nazvali Misionari Duha Svetoga. Ta ujedinjena Družba širila se u svim državama Evrope i Sjeverne Amerike gdje se radi za misijsku animaciju, promicanje i obrazovanje duhovnih zvanja. Osnivaju se i nova misijska područja u Africi, Južnoj Americi, a u zadnje vrijeme i u Aziji. Danas Družba Duha Svetoga broji 3.500 članova na pet kontinenata. Upravo u Trećem svijetu sve se više povećava broj mladih, koji se priklanjaju ovoj misijskoj zajednici.

P. Libermann je vrlo mnogo razmišljao o misionarenju, ali njegove misli za ono vrijeme bile su suviše napredne. Danas, 150 godina kasnije, neki su od njegovih snova postali stvarnost:

- dijeliti život drugih
- poštivati ljudske i kulturne vrijednosti drugih
- raditi za razvitak cijelog čovjeka
- osnivati male kršćanske zajednice
- školovati domaći kler i katehete.

Od svog osnutka Družba Duha Svetoga se opredjeljuje za siromahe.

Sadašnji papa je proglasio blaženima: p. Jakova Lavala, apostola Mauricije (+1864) i p. Daniela Brottiera, misionara u Senegalu i Dobrog oca iz Pariza (+1936).

Prethodni članak:
Salezijanci (SDB)
Slijedeći članak:
Karmelićani (OCD)
Povratak na sve članke
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi