English

Salezijanci (SDB)

Salezijanci (SDB)

Poglavar: don Tihomir Šutalo
Adresa: Omiška 8, 10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 3688-130
Faks: 01/ 3688-131
E-mail: salezijanci@donbosco.hr
URL: www.donbosco.hr

Sveti Ivan Bosco, općenito zvan “don Bosko”, svetac je i utemeljitelj. Živio je u Torinu od 1815 do 1888. god. Uklopio se u zbivanja svoga vremena snagom sveca i djelima utemeljitelja.

Papa ga je proglasio službeno ocem i učiteljem mladeži, jer su mladi bili psihološki, duhovni i organizacijski motiv njegova života i rada. Vjernički ga osjećaj zaziva za zaštitnika na mnogim područjima svakidašnjeg života.

Iz njegove svetosti nikla je u crkvi brojna duhovna obitelj, koja danas širom svijeta ima veliki broj grana koje se nadahnjuju na njegovu duhu i šire njegovu duhovnost. To su u prvom redu salezijanci, kojima je don Bosco dao svoje najbolje snage i nadahnuća. Nastali su od dječaka i mladića, što ih je don Bosco okupljao i zbrinjavao sve od godine 1841. u svom oratoriju sv. Franje Saleškoga u Valdoccu u Torinu. S njima je 1859 godine započeo organizirano djelo ljubavi prema mladima, osobito najzapuštenijima. 1862. torinski nadbiskup odobrava Udruženje, a nakon brojnih nedaća, nerazumijevanja pa i osporavanja godine 1874. sv. Otac Pio IX. proglašava konačni tekst Konstitucija Družbe sv. Franje Saleškoga. Naglo širenje Družbe po Italiji, a i širom svijeta govori o snazi Duha koji prati don Boscovo djelo. On sam uvijek ga opisuje kao Marijino djelo za dobro mladih i jednostavnoga puka.

Od drugih grana zgodno je navesti sljedeće: Sestre salezijanke pod nazivom kćeri Marije Pomoćnice, muškarce i žene u svijetu iz svih mogućnih zvanja okupljene u salezijance - suradnike; one koji su po salezijanskim ustanovama primili temelje odgoja a zatim organizirani u don Boscove bivše učenike, djevojke i mladiće sa zavjetima u svijetu okupljene u svjetovnom institutu kao don Boscove dobrovoljke ili kao dobrovoljce s don Boscom i mnoge druge. Svi oni širom svijeta rade za spasenje mladih. Svima im je zajednički don Boscov preventivni sustav, življen na način odgojne metode, pastoralne metodologije i duhovnih sadržaja.

Od don Boscove svetosti ostaje nam znakovito svjedočanstvo svetaca koji su je znali pretvoriti u svoj vlastiti put: među njima ima svetih svećenika i svetih laika, svetaca mladenačke i odrasle dobi, svetaca posvećenog života ali i u svijetu: oni su osobiti milosni dar Gospodnjeg Duha.

Mnoga djela u korist mladih plod su don Boscova utemeljiteljskog srca: škole, oratoriji, omladinski centri, zanatske škole, odgojni domovi, domovi za djecu i mlade s odgojnim teškoćama, župe, misijska djela, izdavačke kuće i druga djela s područja sredstava društvenog priopćavanja. Po svim ovim crkvenim i društvenim inicijativama želio je da se osigura mogućnost odgoja dobrih kršćana i poštenih građana.

Da bi sva ova djela u korist mladih i puka mogla što bolje ispuniti svoju svrhu osnovao je za njihovo poznavanje, širenje i materijalno podržavanje već davne 1877. godine glasilo koje danas izlazi na mnogim jezicima i u mnogim narodima: Salezijanski vjesnik (kod nas poznat pod imenom: Don Bosco danas).

Don Bosco se osobito zauzimao na području društvenog priopćavanja. Osobno je bio pisac, publicist i izdavač.

SALEZIJANCI U HRVATSKOJ

Don Boscu su još za života pristizale molbe hrvatskih biskupa da salezijanci dođu i započnu svoje blagotvorno djelovanje među mladima. Ipak tek su njegovi nasljednici mogli ostvariti te želje. U Hrvatsku salezijanci dolaze preko Istre, tj. Rovinja godine 1913. u sklopu Austrougarske monarhije i u Zagreb iz Ljubljane godine 1922. Ipak kao svoju kolijevku salezijanci osjećaju crkvu Marije Pomoćnice kršćana i omladinski dom u Zagrebu na Knežiji, gdje se salezijansko djelovanje moglo ostvariti prema izvornoj utemeljiteljevoj širini. Djela u korist mladih počela su nicati i hvatati maha: Rijeka, Split, Donji Miholjac, Podsused i Marijin dvor u Diošu. Na crkvu u Hrvata pa tako i na salezijanska djela u povojima pao je mraz komunističkog jednoumlja i stjerao sveukupno djelovanje u “sakristiju”.

S obzirom da je Duha Svetoga nemoguće sputati on je po novim i brojnim zvanjima počeo jačati crkvu za moguće poslanje u tim olovnim vremenima, ali i spremajući je za nova vremena o kojima je bilo teško i sanjati a kamoli im se nadati. Tako su i salezijanci rasli brojem i mogućnostima. Godine 1972. djele se od tadašnje jugoslavenske salezijanske provincije Ćirila i Metoda i dobivaju vlastitu Hrvatsku salezijansku provinciju sv. Ivana Bosca. Rad se odvija većinom na župama.- Nabrajam one u kojima još i danas djeluju: u Zagrebu (marija Pomoćnica - Knežija; sv. Ivan Bosco - Podsused; sv. Ana - Rudeš i Duh Sveti u Jarunu), Rijeci (Marija Pomoćnica, sv. Josip i sv. Ante), Splitu ( Pomoćnica kršćana - Kman), Zadru (Gospa Loretska - Arbanasi), Badljevini, Ivanovu selu, Siraču, Donjoj Obriježi, Belom Manastiru, Prvić Luci i u Šepurinama, Končanici i Novoj Mokošici. Još za vrijeme komunizma osnovan je 1975 godine Katehetski salezijanski centar i djelovao je u Rijeci i Križevcima Srednja vjerska škola za spremanje svećenika. Ljetni rad s ministrantima na otoku Prviću te različiti oblici druženja mladih bili su inicijative koje su spremale salezijance za osobno djelovanje nakon 1990. godine u oslobođenoj Domovini, novoutemeljenoj državi Republici Hrvatskoj.

Osnivanje Salezijanske klasične gimnazije u Rijeci te Opće gimnazije za sportaše, zatim katoličkog školskog centra - Don Bosco u Žepču, s osobitim naglaskom na radničku mladež po znatnoj školi, zatim osnivanje Centra za mladež - “Ivan Pavao II” u Splitu nove su inicijative u kojima salezijanci nastoje iskazati svoju cjelovitu odgojnu brigu za dobro mladih. Tu su zatim i inicijative rada među studentima u zagrebačkim studentskim domovima, katehetski i odgojni rad u sklopu Policijske akademije u Zgrebu, škola animatora pod geslom “mladi za mlade”, oratorijski rad u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Novoj Mokošici. Svetištae “Sveta Mati Slobode” nova je inicijativa koja na zahvalnom sjećanju prema palima za slobodu tijekom cijele hrvatske povijesti, a osobito nedavnog domovinskog rata, želi nuditi djeci i mladima različite organizirane odgojne oblike i inicijative u otkrivanju i rastu njihove istinske slobode života i rada.

Sve se to odvija i danas na dva kolosijeka: osobnim životom posvećenim Bogu, ostvarivanjem pluta vlastite svetosti kao i poslanjem među mladima i jednostavnim pukom na zajedničkom putu rasta po odgoju.

Svaki mladić ili djevojka koji žele svoj život darovati Bogu živeći i radeći za mlade mogu to i danas ostvariti u različitim granama salezijanske obitelji. Don Boscove riječi vrijede i danas: “Svakome tko mi se želi pridružiti mogu obećati: komadić kruha, puno rada i mjesto u raju.”

Povratak na sve članke
 

Najave događanja

 
XXXVII. redovnički dani

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo, prva/druga subota u listopadu

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi