Vijesti - Znanstveni simpozij u povodu 300. obljetnice djelovanja kapucina u Lici i Krbavi

 

Znanstveni simpozij u povodu 300. obljetnice djelovanja kapucina u Lici i Krbavi

Objavljeno: 12. 10. 2013 - 19:58

Međunarodni znanstveni simpozij u povodu 300. obljetnice djelovanja franjevaca kapucina u Lici i Krbavi (1713. – 2013.) održan je u subotu 12. listopada u kapucinskom samostanu Sv. Josipa u Karlobagu. Franjevci su se u spomenuti samostan uselili prije tristo godina, 1713., kad je senjsko-modruški biskup bio grof Adam Ratkaj koji je na tu službu došao kao prezbiter zagrebačke biskupije. Organizator simpozija bila je Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića, a suorganizatori kapucinski samostan sv. Josipa u Karlobagu, Gospićko-senjska biskupija, Općina Karlobag i Ličko-senjska županija. Organizacijski odbor simpozija činili su provincijal kapucina fra Ante Logara, gvardijan samostana u Karlobagu Josip Grivić i dr. fra Anto Barišić.

Na simpoziju je sudjelovalo četrnaest predavača od kojih je dvanaest domaćih te dvoje iz Slovenije. Simpozij je molitvom otvorio gospićko-senjski biskup Mile Bogović, nakon čega su uslijedile pozdravne riječi provincijala Logare, gvardijana Grivića, biskupa Bogovića, zamjenika načelnika općine Karlobag Borisa Smojvera, te zamjenice župana Ličko-senjske županije Ivane Tomaš. Uslijedila su izlaganja predavača iz Zagreba, Gospića, Karlobaga, Varaždina i Ljubljane. Predavači su s različitih aspekata nastojali osvijetliti tristogodišnju povijest misionarskog, kulturnog, pastoralnog i apostolskog djelovanja franjevaca kapucina na materijalno opustošenim, a moralno i vjerski, zapuštenim područjima Like i Krbave koji su kroz 162 godine bili pod turskom vlašću, od 1527. do 1689. godine. 

Kroz različita predavanja istaknuto je kako su kapucini nakon oslobođenja Like i Krbave od turske vlasti bili jedni od glavnih nositelja moralne i duhovne obnove na oslobođenim područjima sve do prve polovice 20. stoljeća. Više od dvadesetak samostana nestalo je za vrijeme turske okupacije i nijedan nije preživio. Novosagrađeni samostan u Karlobagu i novopridošli franjevci će djelovati kao jedini misionari na ovom zapuštenom prostoru. U svrhu što uspješnijeg i organiziranijeg pastoralnog rada ubrzo će objaviti molitvenik "Pisme Duhovne u vrimenu misiona iliti poslanja apostolskoga". Molitvenik potječe iz 1750. godine, sačuvan je u originalu koji se čuva u knjižnici kapucinskog samostana u Varaždinu. Tekst molitvenika je transkribirao prof. Alojz Jembrih, a zajedno s njim i za tisak ga priredio fra Nikola Bašnec. Transkribirani molitvenik, popraćen pogovorom fra Nikole Bašneca i prof. Alojza Jembriha, objavljen je 2012. godine u prigodi obilježavanja ove značajne obljetnice. U sklopu i na kraju ovog međunarodnog znanstvenog simpozija molitvenik je bio i predstavljen. Predstavili su ga upravo njegovi spomenuti priređivači. 

U sklopu predavanja kao zanimljivost navedeno je i to da je u kapucinskoj samostanskoj knjižnici u Karlobagu otkrivena glagoljica, o čemu je govorila prof. Anica Vlašić-Anić koja je i došla do takva otkrića, te da su u njoj otkriveni i hebrejski fragmenti na pergameni o čemu je govorio dr. fra Darko Tepert koji je u suradnji s prof. Vlašić-Anić radio na spomenutom otkriću. Prof. Anica Vlašić-Anić je u suradnji s gvardijanom fra Josipom i provincijalom fra Antom odnedavno u samostanu realizirala projekt stalnog postava slika glagoljaških knjiga koje posjetitelji u samostanskim hodnicima uvijek imaju priliku vidjeti. Bogata knjižnica čeka daljnja istraživanja. Svojevrsno iznenađenje simpozija je bilo i otkriće spomenice karlobaškog samostana iz 1710. godine koju je s latinskog rukopisa preveo fra Bono Zvonimir Šagi koju je na simpoziju svima predstavio. 

Na kraju simpozija uslijedila je riječ zahvale koordinatora simpozija dr. fra Ante Barišića, gvardijana fra Josipa Grivića i provincijala fra Ante Logare. 

Nakon simpozija biskup Bogović predvodio je svečano euharistijsko slavlje. U propovijedi zahvalio Bogu za dar djelovanja franjevaca kapucina u vrlo teškim, nepovoljnim i nestabilnim vremenima. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi