Vijesti - Znanstveni kolokvij o 500. obljetnici rođenja sv. Terezije Avilske

 

Znanstveni kolokvij o 500. obljetnici rođenja sv. Terezije Avilske

Znanstveni kolokvij o 500. obljetnici rođenja sv. Terezije Avilske Autor: ika
Objavljeno: 16. 12. 2015 - 00:17

Znanstveni kolokvij prigodom 500. obljetnice rođenja sv. Terezije Avilske održan je 16. prosinca u dvorani biskupa J. J. Strossmayera na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

Sudionike je pozdravio dekan izv. prof. dr. Ivica Raguž.

Primat milosrđa u životu i spisima sv. Terezije Avilske

Prvo predavanje "Primat milosrđa u životu i spisima sv. Terezije Avilske" održao je dr. Edvard Punda, profesor KBF-a u Splitu. Na početku predavanja istaknuo je da govoriti o milosrđu znači za njega na najiscrpniji način govoriti o životu i djelovanju sv. Terezije Avilske. Osvrnuo se na milosrđe kao teološku datost te kako je milosrđe potrebno za istinsko kršćanstvo. Polazište su mu bili Terezijini tekstovi, a izlaganje je podijelio u dva dijela, gdje se u prvom usredotočio na iskustvo sv. Terezije i na teologiju milosrđa, dok se drugi dio odnosio na duhovni rast. 

Terezija Avilska i njezina duhovnost u spisima Edith Stein

Uslijedilo je predavanje doc. dr. Mirjane Pinezić na temu "Terezija Avilska i njezina duhovnost u spisima Edith Stein". U prvom dijelu predavanja stavljen je naglasak na obraćenje Edite Stein upravo kroz lik i djelo Terezije Avilske. U drugom dijelu Pinezić je govorila o spisima u kojima Stein spominje značenje Terezije Avilske za njezin duhovni i znanstveni rast.

O sv. Tereziji Avilskoj u njezinim pismima

Predavanje "O sv. Tereziji Avilskoj u njezinim pismima" održao je dekan Raguž, istaknuvši da je većinu pisama Terezija napisala sama, no zbog poteškoća imala je pomoć od svojih sestara. Svoja pisma ta pobožna i ponizna karmelićanka upućivala je svojem prijatelju ocu Jeronimu Gracijanu te sestri Mariji od sv. Josipa. Pisma su za sv. Tereziju bila mjesto istinskoga dijaloga sa svijetom kao takvim. U pismima se sv. Terezija otkriva kao jednostavna osoba koja se bavi drugima, napose Isusom Kristom. Dr. Raguž iznio je i neke svetičine misli koje ju najbolje predstavljaju. Važnost trpljenja je ono što ju je pratilo u njenom duhovnom životu, bila je žena koja nosi svoje trpljenje i ne jadikuje nad svojim životom. Sv. Terezija u svojim pismima kao prvo ističe važnost Boga kao same ljubavi, a svoj život kao napuštanje ovoga života.

Tendencije u suvremenoj duhovnosti u svjetlu Terezijina iskustva i nauka

Predavanje "Tendencije u suvremenoj duhovnosti u svjetlu Terezijina iskustva i nauka" održao je doc. dr. Franjo Podgorelec. Predavanje je koncipirao prema pet osnovnih tendencija u čijim je razmatranjima traga ostavila i Terezija Avilska. Prva tendencija unutarnjih i/ili vanjskih zamaha ukazuje na temeljno obilježje suvremene duhovnosti, a to je povratak na izvore. Glavni je problem pitanje individualističke ili pak zajedničke religije. Druga tendencija se tiče duhovnosti entuzijazma. Vjera je tu promatrana kao kulturološko-antropološki fenomen. Na početku vjerničkog života Bog čovjeku šalje utjehu, no s vremenom dolazi do duhovne suhoće. Tim činom Bog želi da krenemo na neki zreliji, viši stupanj ljubavi. Vjerniku nije zadatak činiti nešto samo radi sebe, već treba prelaziti na čine radi Boga samoga. Tek tada dolazimo do duhovne zrelosti o kojoj govori sv. Terezija. Treća je tendencija interes za izvanredne fenomene koja je često kritizirana, posebno od strane Terezije Avilske. Ona u isto vrijeme odbacuje zablude racionalizma gdje se tvrdi da je nemoguć intervent Boga u životu pojedinca, ali ipak traži određenu razumnost. Od vjere ne treba očekivati izvanredne fenomene, treba se usredotočiti na ono bitno, a to je slaganje naše volje s Božjom voljom, zaključuje sv. Terezija. Četvrta tendencija je pitanje teologa ili spiritualaca koja prati i samu Tereziju koja je bila spiritualac. Često su joj zamjerali preveliko obraćanje učenjacima i teolozima te tvrdili da u duhovnosti prvenstvo treba dati iskustvu, a ne znanosti. Za nju je idealna kombinacija znanja i iskustva, no ako se već mora birati, radije bira znanje. Ona upravo svojim duhom i iskustvom želi zaraziti teologe i ostvariti onu idealnu kombinaciju. Peta humanistička tendencija pokušala je u središte staviti čovjeka, što je dovelo do određenog stupnja laicizma u religiji.

Sv. Terezija Avilska - uzor današnjim voditeljima projekata

Posljednje predavanje "Sv. Terezija Avilska - uzor današnjim voditeljima projekata" održala je mr. Teodora Živković. Istaknula je da je sv. Terezija svoje projekte formirala u više faza a to su: prvotno ideja, potom formiranje samostana, izvedba projekta, kontrola izvođenja, sama je birala materijale za izgradnju te konačno sami rezultati projekta. Za svoje samostane pomno je odabirala sestre, kao kriterije postavljala je: zdrav razum sestara, krepost poslušnosti i visok stupanj molitve. "Pokazala nam je kako pronaći mjeru, što je rad Bogu po volji, i da Bogu odani čovjek mora biti potpuni čovjek, a ustrajnost, strpljivost i upornost je ono što se od nje može naučiti", zaključila je Živković.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi