Vijesti - Zlatni jubilej redovništva s. Tereze Simonović

 

Zlatni jubilej redovništva s. Tereze Simonović

Zlatni jubilej redovništva s. Tereze Simonović Autor: ika
Objavljeno: 23. 01. 2022 - 21:22

S. Tereza Simonović iz zajednice sestara Kćeri kršćanske ljubavi sv. Vinka Paulskog proslavila je 23. siječnja u Voloskom 50. obljetnicu redovničkog služenja. S. Terezi zlatni jubilej redovništva čestitao je i papa Franjo.

Veliku većinu svog posvećenog života, 35 godina, provela je upravo u župi Volosko gdje su joj jubilej, nakon nedjeljne mise, čestitali župljani i župnik Petar Belanić. Sestra Tereza odgojila je brojne Vološćane jer je od 1981. u dogovoru s tadašnjim župnikom mons. Josipom Šimcem, vodila kateheze i radila u župnom pastoralu. S demokratskim promjenama 1991. počela je predavati i vjeronauk u školi te tako u vjeri poučila brojne generacije.

Ustrajnost i vjernost Bogu, molitva, poučavanje, čvrstoća vjere, njezine su odlike na kojima su joj zahvalili župljani i župnik. U njihovo je ime Suzana Maglica na kraju mise pročitala zahvalu za sve godine neumornog predanja i služenja u ovoj župi. „Hvala Vam što smo se uz Vašu pomoć u ovoj crkvi često mogli osjećati kao u svom domu. Hvala Vam za generacije mladih koje ste podučavali vjeri i bili primjer mladima kako slijediti Isusa. Pokazivali ste im kako Isus treba hrabre i čvrste suradnike koji će uvijek biti na njegovoj strani, čak i kada to znači plivati protiv struje.“

God. 1977. Tereza u župu Volosko stigla je 1977. godine i četiri je godine radila kao medicinska sestra u staračkom domu koji je smješten uz župnu crkvu i samostan. Nakon četiri godine na prijedlog župnika i suglasnost redovničkih poglavara posvetila se pastoralu i katehezi. Radila je to u Voloskom, s manjim prekidima, više od 30 godina. Iako više ne radi u školi, u mirovini je od 2019. godine, u župi i dalje drži kateheze prvopričesnicima i krizmanicima. Redovito brine za uređenje i čišćenje crkve, liturgijsku glazbu te prigodne priredbe s djecom.

Rođena je i odrasla u Letnici, hrvatskom mjestu na Kosovu, u obitelji s 4 sestre i bratom. Otac Vjekoslav i majka Agata odgojili su ih u vjeri, koja je bila živa u cijelome mjestu. „Sjećam se da se navečer iz svake kuće mogla čuti molitva, posebno krunica“, rado se prisjeća jubilarka. U njezinom su mjestu službovale i Kćeri kršćanske ljubavi koje su puno pomagale stanovništvu, obilaze su stare i bolesne i liječile ih. „Još dok sam bila mala djevojčica znala sam ići s njima u obilazak bolesnih i to me je potaknula da i ja krenem u njihov samostan. U njihovo središte u Beogradu stigla sam još kao srednjoškolka i tu učila katehezu i glazbu. U novicijat su me primili s 18 godina, 24. siječnja 1972. godine i od tada sam časna sestra.“

Nakon što je završila novicijat i medicinsku srednju školu u Beogradu, svoje redovničko služenje nastavila je 1977. godine u župi Volosko. Nakon dvadeset godina poglavari su je uputili na službu u dječji dom Oborovo kod Zagreba gdje je radila dvije godine. Zatim se vraća u Volosko, ali opet odlazi 2002. i do 2011. radi u župi Novigrad na Dobri. Tada se konačno opet vraća u župu u koju je utkala većinu svog redovničkog služenja. „Sretna sam i ispunjena svime što sam radila, što sam mogla slaviti Stvoritelja molitvom, pjesmom i naviještanjem njegove radosne vijesti. Zahvaljujem Bogu na tome. Zahvaljujem i svim svojim sestrama iz naše redovničke zajednice, svim župnicima i svećenicima i župljanima s kojima sam surađivala“, rekla s. Tereza. Na kraju je istaknula kako je voljela biti s djecom i jedino žali što je djece sve manje. Čestitka za zlatni jubilej stigla je i iz Vatikana, pismom kojeg potpisuje papa Franjo.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 15. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Susret HBK - HRK

Susret redovničkih poglavarica i poglavara - članova HRK s biskupima - članovima HBK održat će se 8. lipnja 2022. godine.

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Đakovo, prva ili druga subota u listopadu

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi