Vijesti - Zlatna povelja Hrvatskog katoličkog zbora MI dodijeljena dr. fra Tomislavu Pervanu

 

Zlatna povelja Hrvatskog katoličkog zbora MI dodijeljena dr. fra Tomislavu Pervanu

Zlatna povelja Hrvatskog katoličkog zbora MI dodijeljena dr. fra Tomislavu Pervanu Autor: ika
Objavljeno: 02. 11. 2023 - 19:26

Hrvatski katolički zbor MI dodijelio je Zlatnu povelju dr. fra Tomislavu Pervanu u znak zahvalnosti za životno djelo posvećeno istinskom svjedočenju ljubavi prema Bogu, Crkvi i Domovini.

Riječ je o najvišem priznanju koje dodjeljuje ova katolička udruga, utemeljena 1976., a koja promiče evangelizaciju kroz kulturu i okuplja intelektualce koji javno svjedoče svoj katolički i hrvatski identitet. Tako se fra Tomislav Pervan pridružio prije nagrađenima: vlč. Jozi Mariju Tolju, utemeljitelju HKZ MI i mons. Ivanu Milovanu, porečkom i pulskom biskupu u miru. Priznanje se dodjeljuje iznimnim pojedincima koji svojim radom i zalaganjem promiču vrijednosti na liniji Zbora u vjerskom i društvenom životu.

Povelju je fra Tomislavu Pervanu uručio predsjednik HKZ MI prof. dr. sc. Božo Skoko u Međugorju. U obrazloženju ovogodišnje nagrade stoji kako fra Tomislav Pervan stvara intelektualni i duhovni kapital, koji gotovo do zadnjeg slova možemo uvrstiti u našu duhovnu baštinu. On kroz svoje knjige, komentare i analize, propovijedi i dnevna duhovna razmatranja, koja redovito objavljuje na MIportalu, kao kroz enciklopedijske minijature, duhovno obnavlja i spretno poučava. Donosi vijesti sa svjetskih teoloških učilišta, filtrira različita idejna stremljenja, a onda našoj domaćoj publici iznosi zdrav stav i razmišljanje, nadahnuto i argumentirano potkrijepljeno. „U kulturnoj i duhovnoj zapuštenosti suvremenog relativizma fra Tomislav poput jakog idejnog stožera poziva na učvršćivanje duhovnih i intelektualnih temelja. Ne dopušta da ostanemo na marginama katoličkog svijeta i da nam samo folklor bude glavna iskaznica koja diktira kulturnu, ali i duhovnu scenu“, stoji u obrazloženju koje potpisuje prof. Skoko, kao predsjednik Zbora i njegov zamjenik Mate Krajina. Dodaju kako je Isus Krist za njega alfa i omega, jedina luka spasenja, pa zbog slave Kristove i ljudskog spasenja sveznadarski sublimira prošlo i sadašnje, a onda daje kreativne i originalne, poticajne i jake smjernice za budućnost. Njegove pisane i izgovorene riječi poput snažna izvora krenu prema svijetu, a onda se granaju u potoke – duhovne vode tekućice, koje se pri kraju njegovih razmišljanja, ponovno ujedinjuju i uviru, sjedinjuju s milenijskim duhovnim bogatstvom kojem je jedini cilj slava Božja i dostojanstvo stvorenja. Istodobno fra Tomislav godinama ustrajno i s ljubavlju ispovijeda, tješi, njeguje, usmjerava, hrabri i blago poučava, sakramentima jača i hrabri, a ljudski opominje i tješi.

Fra Tomislav Pervan rođen je 8. studenoga 1946. u Čitluku. Pučku školu pohađao je u Čitluku, a Franjevačku sjemenišnu gimnaziju u Visokom. Ispit zrelosti položio je 1964., a iste godine je odjenuo i franjevački habit. Filozofsko-teološki studij pohađao je na Franjevačkoj bogosloviji u Sarajevu i Franjevačkoj bogosloviji u Schwazu – Austrija. Za svećenika je zaređen u Austriji 21. studenoga 1969. Od 1970. do 1972. je kateheta i odgojitelj mladih franjevaca na Humcu. Poslijediplomski studij završava u Njemačkoj i Austriji, a doktorat iz teologije postiže 1976. na sveučilištu u Grazu. Od 1977. do 1982. bio je odgojitelj mladih franjevaca, te kateheta i kapelan na Humcu (Ljubuški). Od 1982. do 1988. vrši službu župnika u Međugorju. U Mostar odlazi 1988. i preuzima na sebe odgovornost za formaciju i odgoj mladih franjevaca. Vikar Provincije postaje 1990. i tu službu vrši do 1994. Nakon toga (1994.) preuzima službu provincijala hercegovačkih franjevaca, koju obnaša do 2001. Vraća se u Međugorje u svibnju 2003. Od 2013. je duhovnik časnih sestara franjevki. Fra Tomislav Pervan glasoviti je ispovjednik, teolog, publicist, propovjednik i pisac. Živi i djeluje u Međugorju.

Hrvatski katolički zbor „MI“ je vjerničko društvo s dekretom HBK i civilna udruga. Djeluje kontinuirano od 1976. osobito razvijajući apostolat u kulturi i njegovanje pisane riječi. Četrdesetak godina Udruga je izdavala mjesečnik – List mladih „MI“, a danas vodi portal www.miportal.hr. Ima dvanaest načela podijeljenih u četiri trijade: Bog, Crkva, Domovina; euharistija Marija i Papa; autentičnost, demokratičnost i mnoštvenost; molitva, rad i rekreacija. Udruga posebno njeguje pobožnost prema Bl. Djevici Mariji po primjeru sv. Maksimilijana Kolbea.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Prijave do: 16. travnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi