Vijesti - Završni dan Međunarodnog kongresa za odgojitelje u posvećenom životu

 

Završni dan Međunarodnog kongresa za odgojitelje u posvećenom životu

Završni dan Međunarodnog kongresa za odgojitelje u posvećenom životu Objavljeno: 11. 04. 2015 - 14:47

Proslavljena zajednička sv. misa u Bazilici sv. Petra.

U subotu, 11. travnja 2015., posljednjeg dana Međunarodnog konresa "Živjeti u Kristu prema evanđeoskom načinu života" na kojem je sudjelovalo oko 1200 odgojitelja u posvećenom životu iz 500 različitih karizmi i 106 zemalja svijeta, sudionici su proslavili zajedničku sv. misu u Bazilici sv. Petra. Slavlju je predsjedao kardinal João Braz de Aviz, pročelnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života.       

U homiliji kardinal je naglasio da smo na završetku Kongresa "još više uvjereni da su odgojitelji i odgojiteljice pozvani svakoga dana ponovno krenuti putem nasljedovanja Krista, sigurni da je uskrsli Gospodin živ među nama i da se i dalje objavljuje." Dodao je da su ozračju vazmene osmine odjekuje poziv "ne zakasnite vjerovati", jer valja poći "svijetom navješćujući Isusa raspetoga i uskrsloga i to koliko je moguće – zajedno." Slijedeći primjer Abrahama, Mojsija, a ponajviše Isusa, posvećene osobe pozvane su "ostati vjerne", ponuditi "dodatnu ljubav" kako bi mogle "naći utjehu i tješiti druge". Kardinal je osobito naglasio primjer vjere Petra i Ivana koji na vratima Hrama "u Isusovo ime liječe siromašnoga čovjeka koji nije mogao hodati", ali i "radosne vjere onoga koji je izliječen i nastavlja hoditi s apostolima svjedočeći vjeru."

Nakon svete mise, sve sudionike Kongresa primio je Sveti otac u posebnu audijenciju u Dvorani Pavala VI. Začuđen velikim brojem sudionika, odmah je rekao da se čini kao da u svijetu nema krize zvanja, te je pozvao na molitvu za zvanja, ali i na ozbiljan rad s odgajanicima u posvećenom životu kako bi se njihovo srce bilo oblikovano po srcu Isusovu. Da bi se to postiglo "potrebno je imati veliko srce za mlade" te ih valja prihvaćati "milosrdnim očima, s nježnošću." Za njih odgojitelji nisu samo prijatelji i pratitelji u posvećenom životu, nego "pravi očevi i majke koji znaju tražiti, ali i dati sebe same." Za takav je pristup potrebna ljubav, naglasio je papa. Usto, papa Franjo upozorio je na važnost razlučivanja zvanja, te je snažno podvukao odgovornost odgojitelja koji, ako je to potrebno, moraju pomoći odgajaniku i da izabere neki drugi put, izvan posvećenog života. Da bi se mogle donositi ispravne odluke, potreban je "apostolat uha", potrebno je slušati, a za slušanje potrebna je strpljivost. Stoga je na kraju papa pozvao odgojitelje da budu strpljivi, ali ih je pozvao i da mole kako bi on sam bio strpljiv.

U popodnevnom dijelu posljednjeg dana Kongresa održan je forum na kojem su sudjelovali kardinal Beniamino Stella, pročelnik Kongregacije za kler, mons. José Rodriguez Carballo, tajnik Kongregacije za posvećeni život, i mons. Vincenzo Zani, tajnik Kongregacije za katolički odgoj. Trojica sudionika pokušali su dati međudikasterijsko viđenje odgoja u posvećenom životu. Međunarodni kongres odgojitelja u posvećenom životu, prvi takve vrste u povijesti, završen je predstavljanjem Završne poruke Kongresa i zajedničkom molitvom svih sudionika.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi