Vijesti - Završena proslava 200. obljetnice rođenja sv. Don Bosca

 

Završena proslava 200. obljetnice rođenja sv. Don Bosca

Autor: Radio Vatikan
Objavljeno: 16. 08. 2015 - 10:26

Nalazimo se pred velikim izazovom i velikom nadom

Salezijanska je karizma dar koji je Bog po Don Boscu darovao Crkvi i svijetu – istaknuo je salezijanski vrhovni poglavar don Ángel Fernández Artime 16. kolovoza, na završnom slavlju 200. obljetnice rođenja svetoga Ivana Bosca. Bila je to jubilejska godina, „godina Milosti“, proživljena s osjećajem zahvalnosti Gospodinu, u jednostavnom stilu koji obilježava salezijance – dodao je don Ángel.

Odlučili smo da nećemo raditi posebna slavlja, nego da ćemo se okupljati kao salezijanska obitelj, da ćemo ostvariti snažne trenutke s mladima, te intervenirati i biti nazočni osobito među siromašnom mladeži – rekao je don Ángel u razgovoru za našu radijsku postaju te dodao da je on ove godine, do danas, pohodio 32 zemlje, što je više-manje – kako je rekao – bio plan i izazov za tu godinu.

Na novinarovu primjedbu da jubilejska godina završava vrlo velikim susretom mladih, koji ovih dana u velikom broju posjećuju mjesta na kojima je živio don Bosco, salezijanski je poglavar istaknuo da se u salezijanskoj obitelji ne može zamisliti proslava 200. obljetnice don Bosca bez mladih. Na susret je došlo 5500 mladih iz 58 zemalja, nedostaje jedino Australija. Lijepo je predstavljena Afrika, i Indija također, te nedvojbeno, Europa. Ovo su dani vrlo snažnih osjećaja. To su dani vrlo duboke molitve, razmatranja, i moram istaknuti, iznenađeni smo odgovorom mladih – primijetio je don Ángel dodavši da je to najljepši način za završetak proslave 200. obljetnice.

Napomenuvši potom da to zacijelo nije neki završetak, nego novi početak za salezijansku obitelj, don Ángel je kazao da sada ponovno započinje zauzimanje za veću vjernost don Boscu i njegovoj karizmi. Protekla je godina bila doista godina milosti. Bila je to godina ozbiljnoga razmatranja naše stvarnosti, s našim slabostima u salezijanskoj obitelji. (…) Nalazimo se pred velikim izazovom i velikom nadom; vjerujemo, naime, da u ime don Bosca mladima u svijetu možemo danas ponuditi mnogo lijepih stvari. U tom smislu započinjemo novo stoljeće s don Boscom, jer želimo ići naprijed na tom putu vjernosti – istaknuo je don Ángel.

Na novinarovu primjedbu kako snažan dojam ostavlja nazočnost salezijanaca u nekim vrlo teškim područjima planeta, poput Sirije, salezijanski je vrhovni poglavar kazao da doista, i na Bliskom istoku sa Sirijom, i u Nigeriji, i u Sudanu i Pakistanu, kao i u Sierra Leoneu s problemom ebole, na svim mjestima na kojima su nazočni, doista ga se doimlje vidjeti salezijance koji kažu da žele zauvijek ostati tamo, s najsiromašnijima. Kao što je papa Franjo rekao čitavoj Crkvi, a i nama, doista imamo ići tamo gdje nas čekaju oni kojima smo najpotrebniji – istaknuo je don Ángel Fernández Artime, salezijanski vrhovni poglavar. 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi