Vijesti - Zavjeti isusovačkih novaka u Splitu

 

Zavjeti isusovačkih novaka u Splitu

Zavjeti isusovačkih novaka u Splitu Autor: ika
Objavljeno: 25. 08. 2021 - 18:23

"Ako služiš ljubavi, to je sloboda.”

Nakon dvije godine novačke formacije, u srijedu 25. kolovoza u isusovačkoj crkvi Presvetog Srca Isusova na Manuškoj poljani u Splitu, dvojica novaka Družbe Isusove - Ivan Buneta i o. Boris Jozić - položili su svoje prve i doživotne zavjete siromaštva, poslušnosti i čistoće.

 

Misu zavjetovanja je predvodio provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Dalibor Renić, uz suslavitelje o. Hrvoja Mravka, učitelja novaka, i sedam drugih svećenika. Nazočni su bili rođaci i prijatelji zavjetovanika i isusovačke zajednice.

Provincijal je u svojoj propovijedi istaknuo da Bog po svojoj volji ne ograničava ljudsku slobodu, nego je naprotiv omogućuje. Naveo je i stih kantautora Boba Dylana: “Bio to Bog, bio Sotona, nekome moraš služiti”, pa zaključio da su “neke vrste služenja ropstvo, a neke vrste služenja su sloboda”.

“Sve ovisi o tome kojoj vrijednosti služiš, lažnoj ili pravoj vrednoti. Ako služiš vlastitom egu ili drugom lažnom božanstvu, to je ropstvo. Ako služiš ljubavi, to je sloboda.”

Nastavio je govoreći da “biti slobodan znači biti sposoban ostvariti potencijal svojih talenata prikladno i u punini”. “Najveći talent koji imamo jest sposobnost za dobrotu, za ljubav. (…) Krist nas je oslobodio od robovanja egoizmu da možemo sasvim ostvariti potencijal dobrote u nama.“

Na kraju je zaključio da je u središtu slavlja zavjeta zapravo opet Isus Krist, jer se redovnički zavjeti slijevaju u jedan: nasljedovati Krista.

Novaci su svoje zavjete položili pred uzdignutom hostijom, tijelom Kristovim, u trenutku nakon „Jaganjče Božji“, što je jednostavan, ali prastari obred u Družbi Isusovoj.

Ivan Buneta (rođen 2000. godine) dolazi iz Župe Presvetog Srca Isusova u Karlovcu, a nakon zavjeta, svoju formaciju nastavlja studijem filozofije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. O. Boris Jozić (rođen 1989. godine), koji je stupio u Družbu Isusovu kao svećenik, nastavlja apostolski rad na Župi Presvetog Srca Isusova u Zagrebu.

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Završio kapitul Hrvatske...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Zagreb, Jordanovac 110; 29. rujna 2023.
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi