Vijesti - Nastavak rada drugog dijela redovitog Provincijskog kapitula franjevaca konventualaca

 

Nastavak rada drugog dijela redovitog Provincijskog kapitula franjevaca konventualaca

Objavljeno: 27. 05. 2014 - 21:53

U nedjelju, 25. svibnja 2014. godine u 21 sat u samostanu Svetoga Duha u Zagrebu, započeo je drugi dio redovitog Provincijskog kapitula Hrvatske provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca kojemu predsjeda provincijalni ministar fra Josip Blažević. U ponedjeljak 26. svibnja nastavljen je rad na kojem je izglasan Četverogodišnji plan i program Provincije. U utorak 27. svibnja na drugom dijelu kapitula izabrani su novi gvardijani u samostanima Provincije zatim odgojitelji i potom predsjednici dviju Provincijskih komisija.

Četverogodišnji plan i program određuje buduće prioritete, postavlja ciljeve, traži sredstva i preusmjerava snage. Smjernice koje će Provincijska uprava i sva braća Provincije nastojati ostvariti u sljedećem četverogodištu sastavljene su na temelju izvješća raznih povjerenstava na prvom dijelu Kapitula, završnog izvještaja komisije „ad hoc“, na temelju radnog predloška koji je pripremila bivša provincijska uprava, a pri izradi su korišteni i opći dokumenti i smjernice Generalnoga kapitula održanoga 2013. godine. Već u vrijeme održavanja prvog dijela provincijskog kapitula, od strane Generalnog ministra i braće zastupnika postavljen je veliki izazov.

Četverogodišnji plan i program koji je izglasan nastavlja započete i dobro uhodane inicijative prošlih uprava: nužnost međusobnog prihvaćanja i pomirenja, osjećaj solidarnosti samostana prema onima potrebnijima, organiziranje susreta trajne formacije... Uz već dobro zaživjele inicijative, u Provinciji se osjeća potreba za novim usmjerenjima koja bi našu Provinciju trebala voditi ne samo u sljedećem četverogodištu nego i u nešto dužem vremenskom razdoblju. Neki od problema s kojima se suočava cijeli Red pa tako i Hrvatska provincija svetoga Jeronima franjevaca konventualaca su moguća kriza identiteta, napast življenja u prosječnosti i u prilagođavanju svijetu, gubljenje duhovnog i teološkog osjećaja franjevačkog života i poziva; bratstvo u kojem se braća teško ohrabruju izvesti na pučinu, u kojem se bratsko ispravljanje gotovo potpuno izgubilo, u kojem braća osjećaju veću pripadnost župama, grupama ili digitalnim skupinama nego bratstvu; u kojima je bratsko sudioništvo često teoretsko i površno te svećenički aktivizam, koji često zasjenjuje kontemplativni vid naše karizme i osjećaj bratstva; aktivizam koji se ne prevodi u djelovanje prema našoj duhovnoj i kulturalnoj baštini, niti u iskustva novih oblika misijskog djelovanja, evangelizacije i prisutnosti.

Četverogodišnji plan i program ima pet poglavlja u kojima su donesene smjernice i istaknuti prioriteti za djelovanje braće u narednom četverogodištu. Na prvom mjestu je molitveni i bratski život, zatim rad na promicanju duhovnih zvanja potom početna i trajna formacija braće. Posebno poglavlje zauzima naš franjevački apostolat u kojem su posebno istaknute dvije dimenzije koje u bitnome određuju i naš franjevački konventualski identitet, a to je njegovanje antunovskog i kolbeovskog naslijeđa (propovijedanje, karitativno djelovanje, promicanje marijanske pobožnosti, Vojske Bezgrješne i apostolata pisane riječi). Posljednje poglavlje Četverogodišnjeg plana i program zauzimaju misije i nova evangelizacija. Tako se u narednom četverogodištu planira održati Izvanredni provincijski kapitul na temu: "Misije i nova evangelizacija", potom s Generalnom kurijom istražiti mogućnost otvaranja jedne misijske kuće, samostalno ili u suradnji s nekom drugom provincijom; osnovati Fond za potrebe formacije u najsiromašnijim područjima Reda i njegovati "duh Asiza" u našoj Provinciji kroz ekumenizam i međureligijski dijalog kao sredstvo misijske i evangelizacijske naravi u perspektivi institucionaliziranja spomenutog djelovanja, imajući u vidu da "evangelizacijsko poslanje nužno podrazumijeva dijalog s drugim religijama (RM 55)".

U utorak 27. svibnja na drugom dijelu redovitog Provincijskog kapitula izabrani su novi gvardijani u samostanima Provincije zatim odgojitelji i potom predsjednici dviju Provincijskih komisija.

Za gvardijana samostana sv. Frane u Cresu izabran je fra Zdravko Tuba, za gvardijana samostana sv. Ivana Krstitelja u Puli izabran je fra Đuro Hontić, za gvardijana samostana sv. Frane u Puli izabran je fra Đuro Vuradin, za gvardijana samostana sv. Frane u Šibeniku izabran je fra Ivan Bradarić, za gvardijana samostana sv. Frane u Splitu izabran je fra Žarko Relota, za gvardijana samostana sv. Jere u Visu izabran je fra Damjan Glavaš, za gvardijana samostana Bezgrešnog Srca Marijina u Vinkovačkom Novom Selu izabran je fra Ivan Poleto, za gvardijana samostana sv. Antuna Padovanskog u Vinkovcima izabran je fra Martin Dretvić, za gvardijana samostana sv. Antuna Padovanskoga u Sisku izabran je fra Roko Bedalov, za gvardijana samostana sv. Antuna Padovanskoga u Novom Marofu izabran je fra Vitomir Glavaš, za gvardijana samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama izabran je fra Filip Musa i za gvardijana samostana Svetoga Duha u Zagrebu izabran je fra Tomislav Glavnik.

Za magistra bogoslova u narednom četverogodištu izabran je fra Nikola Šantek, za magistra postulanata izabran je fra Tomislav Cvetko i za magistra sjemeništaraca izabran je fra Josip Petonjić.

Za predsjednika Komisije za ekonomiju i gradnju u narednom četverogodištu izabran je fra Tomislav Glavnik, a za glavnog urednika Veritasa izabran je fra Josip Blažević.


Prvi dio Provincijskog kapitula održan je od 9. do 13. ožujka i na njemu je izabrana nova provincijska uprava.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi