Vijesti - Započeo generalni kapitul sestara franjevaka od Bezgrješne

 

Započeo generalni kapitul sestara franjevaka od Bezgrješne

Započeo generalni kapitul sestara franjevaka od Bezgrješne Autor: S. Mandica Starčević
Objavljeno: 22. 06. 2013 - 14:28

U kući matici sestara franjevaka od Bezgrješne u Šibeniku započeo je 22. lipnja Generalni kapitul pod geslom „Rastimo u vjeri, nadi i ljubavi“. Generalni kapitul okuplja na zajedničko promišljanje o životu i djelovanju Družbe sestara iz vrhovnog vijeća, kućne predstojnice i izabrane sestre kapitularke.

Euharistijskim slavljem koje je predvodio šibenski biskup mons. Ante Ivas u koncelebraciji sa svojim tajnikom don Rokom Glasnovićem započeo je rad kapitula. U svojoj homiliji o. biskup je izrazio zahvalnost na svjedočkom načinu života sestara: „Zahvaljujem i danas Bogu za vas, drage naše sestre franjevke, jer ste bile  (i jer ste i danas) ovom gradu, slijedeći duhovnost sv. oca Franje, ustrajno, nenametljivo, istinito i nadasve uvjerljivo svjedočile da životom i nadasve djelima služenja „nasljedujete Krista“ i ništa više, jer više nema i ne može biti. Iz tog „nasljedovanja Krista“  sestre su ulazile u svijet, među ljude, da budu blizu ljudima u njihovim životima, oskudicama, mukama i problemima materijalnim i duhovnim, u njihovim tjeskobama da im na taj način svojim životom naviještaju i svjedoče mogućnost sasvim drugačijeg svijeta i života. Kako je moguće biti bogat i sretan i u materijalnom siromaštvu. Da je dar ljudskog života najveći Božji dar „vredniji od jela i odijela“. Da se Bog brine za ljude  više nego za „ptice nebeske i ljiljane poljske“. I da zato ne treba biti tako zabrinut. Tri put Isus danas u evanđelju ponavlja taj poziv: „Ne budite toliko zabrinuti!“. Isus je znao, a sestre su to povjerovale, da je ta prevelika zabrinutost za zemaljsko, za prolazno često puta velika prepreka za ono nebesko i vječno što je Bog stvoritelj darovao čovjeku kao temelj njegova dostojanstva i identiteta. Čini se da je upravo ta vjernička „nezabrinutost“ koje su sestre živjele i svjedočile svojim životom bila najsnažnija evangelizacija mnoštva ljudi koje su k njima navraćali u samostan, tražili pomoć i usluge, savjet i utjehu, ili onima kojima su sestre odlazile, susretale se s njima u njihovim obiteljima, po selima, u gradu, u kućama i poljima, gdje su rado zalazile… Povijest ove Družbe svjedoči da su mnoge sestre upravo zbog te svoje iskrene evanđeoske skromnosti, Franjine jednostavnosti i blizine ljudima u njihovim tjeskobama i mukama bile poštovane i prihvaćane. Sestre franjevke su bile vjerodostojne u svom vjerničkom evanđeoskom življenju pa su stoga bile i vjerodostojne navjestiteljice Kristova evanđelja. To svjedočanstvo „malih sestara iz Varoša“ duboko je ugrađeno u  vjerničku memoriju  puka ove biskupije. Hvala Bogu za vas. I hvala vama drage sestre! Mogu i ja reći sa svetim Ocem papom Franjom: Sestre (sestre franjevke) su bile jedno jasno „svjetlo  na putu Crkve“ šibenske! Želim i danas na ovoj svetoj Misi, zajedno s vama moliti da tako bude i dalje s Božjom pomoću, zagovorom sv. Franje, službenice Božje majke Klare, svih svetih sestra i na poseban način pod zaštitom ove Gospe koja od početka brižno i majčinski prati ovu Družbu.

U nastavku rada prvog dana sestre su imale duhovnu obnovu koju je predvodio dr. sc. fra Anđelko Domazet. Kroz predavanje „Stanje redovništva u današnjem svijetu“ fra Anđelko je podsjetio sestre na biblijsko utemeljenje redovništva, kao i na dokumente II. Vatikanskog koncila koji nas usmjeravaju na pripadanje redovništva samoj biti Crkve. Naglasio je važnost redovničkih redova koji u vrijeme svojeg nastanka vođeni vizijom utemeljitelja vraćaju Crkvu njezinim izvorima i evanđelju. Tako je i majka Klara Žižić u svoje vrijeme uočila problem društva i na njega reagirala. Osobito je istakao temelje zapadnog redovništva koji su i temelj zajedništva: Molitva i rad. Čovjek je biće zajedništva, a mi koji živimo redovničkim životom slika smo Božja i po tome što živimo životom zajedništva koje nije oblik uniformiranosti i jednoumlja. Redovništvo je pozvao biti znak Krista u društvu. Redovnički život se ne svjedoči s mnogo riječi već djelima koji su primjer društvu o vrijednosti nasljedovanja Krista.
 
U drugom predavanju naslovljenom: „Kakvu poglavaricu trebamo?“ Predavač je istakao osobine koje bi jedna (i sve) poglavarica trebale imati. Osobito je istaknuo autoritet kompetencije i životno svjedočenje te socijalne kreposti koji pomažu izgradnji zajedništva. Današnja kriza autoriteta je pomogla da dublje promatramo autoritet u službi zajednice i služenja. Temeljeći navedeno na biblijskim navodima pozvao je promatranje Isusa koji je bio podložan zemaljskim autoritetima, ali je i sam svoj autoritet temeljio u odnosu prema Bogu. Tako bismo i mi svoj autoritet trebali temeljiti u odnosu prema Kristu i evanđelju.
 
Sudionice kapitula su posjetile grob utemeljiteljice Družbe službenice Božje majke Klare Žižić gdje su izmolile franjevački krunicu za blagoslov i uspjeh kapitula.
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi