Vijesti - “Mistično iskustvo vjere u posvećenom životu” - XXIX redovnički dani

 

“Mistično iskustvo vjere u posvećenom životu” - XXIX redovnički dani

“Mistično iskustvo vjere u posvećenom životu” - XXIX redovnički dani Autor: www.dominikanci.hr/hkvrpp
Objavljeno: 14. 09. 2013 - 01:39

Mistično iskustvo vjere u posvećenom životu

XXIX redovnički dani na temu Mistično iskustvo vjere u posvećenom životu započeli su u splitskom dominikanskom samostanu 13. rujna pozdravima predstavnika Povjerenstva za trajnu formaciju redovnika i redovnica Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavaricadr. Ante Gavrića i mr. s. Vianeje Kusture koji su predsjedali programom prvoga dana te dr. Vinka Mamića koji je kao predsjednik HKVRPP-a otvorio Dane koji će nakon Splita biti održani i u Zagrebu 20. i 21. rujna u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Program).

Prvoga dana splitskih Redovničkih dana nakon otvorenja okupljene su pozdravili splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić te dubrovački biskup Mate Uzinić kao predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenog života. Mons. Barišić je i predvodio misno slavlje u crkvi sv. Dominika.

Prijepodnevnom dijelu programa nazočilo je oko 150 redovnica i redovnika, a završio je euharistijskim slavljem koje je predvodio nadbiskup Barišić. 

Prvo predavanje na temu Doprinos Drugoga vatikanskog koncila obnovi redovničkog života održala je franjevka od Bezgrješne dr. s. Valerija Kovač (KBF Zagreb). Dr. Kovač je u izlaganju predstavila koncilsku sliku Crkve kao temelj razumijevanja redovništva, zatim aspekte koncilske vizije redovničkoga života, narav i kriterije obnove te dinamiku obnove redovništva u kojem se i kritički osvrnula na problematiku redovničkoga života. Naglasila je da se umjesto obnove, od koje se očekivao procvat redovništva, u nekim segmentima dogodila stagnacija. Smanjio se broj redovnika i redovnica, ugasile su se djelatnosti, zatvorile su se ustanove, nestale pojedine zajednice, a to znači da je redovništvo ušlo u duboku krizu. Smanjio se i položaj i ugled redovnika u društvu, a cijene se tek pojedinci redovnici i redovnice koji sa svojim sposobnostima doprinose Crkvi i društvu.

Dr. Kovač je propitkivala problematiku zatvaranja redovništva u vlastite institucije i zajednicu, rad na promociji i afirmaciji vlastite zajednice ne gledajući je dovoljno kao dio života Crkve. Zaključila je da je kriza redovništva povezana s krizom Crkve, posebno naglasivši važnost unutarnjega redovničkog života, odnosno potrebu temeljite duhovne obnove koja je najteža jer se radi o promjeni duha, mentaliteta, načina života i egzistencije.  

Poslijepodnevni program nastavlja se u 16 sati predavanjem koje će održati fr. Srećko Koralija, OP (Fribourg – Oxford) na temu Čitanje Svetog pisma kao stalni pronalazak sebe - primjer sv. Efrema Sirskog. Fr. Koralija je svoje predavanje podijelio u tri cjeline. U prvom dijelu govorio je o nekim karakteristikama sirske teološke misli, kao i o životu sv. Efrema Sirskog iz 4. stoljeća. Zatim je razlagao o čitanju Svetoga pisma kao vježbi pronalaženja samoga sebe kroz molitvu. U tom smislu govorio je o molitvi u nekoliko misli koje su inspirirane na himnima o raju: o molitvi kao iskustvu, odnosno kušnji potrage za svrhom, o molitvi/čitanju kao pronalasku Riječi unutar vlastitog iskustva, o pronađenom iskustvu kao potrebi te o „Gdje si Adame? Želiš li i dalje dana blaženstva?“

U trećem dijelu fr. Koralija je govorio o sakramentalnosti stvorenoga – o Božjoj objavi poziva na zajedništvo. Naglasio je da je polazeći od tumačenja ponašanja praroditelja Adama i Eve do poziva učenika i govora o blaženstvu, svako od razmišljanja potkrijepljeno nekim Efremovim spisom ili komentarom na Diatessaron. Budući da je Efrem stavljao naglasak na fides adorans mysterium, posebnost njegove misli je u tome da se čitanje kao molitva i djelovanje shvaća sakramentalno, a samim time je i ljudski život neprestano traganje i pronalaženje kroz uspone i padove, zaključio je fr. Koralija.

Drugoga dana Dana otemi Vjera i slušanje riječi – izazov monaške duhovnosti redovništvu danas govorila je dr. s. Ozana Krajačić iz družbe Kćeri Božje ljubavi, a temu Proces mistične preobrazbe vjernika–molitelja u Krista: 'Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist' okupljenima je približio karmelićanin dr. Vinko Mamić.

Dr. Krajačić je predstavila monahe kao svjedoke življene vjere i svjedoke radikalnog nasljedovanja Krista,  kao ljude koji nisu bili teoretičari duhovnosti, nego su bili istinski tražitelji Boga. Naglasila je da je danas aktualna kultura površnosti  u kojoj zbog životne buke i žurbe čovjek više ne zna mirovati, ne zna biti sam sa sobom i učiniti svojom Božju riječ koju prima. "Danas se puno govori, zato riječ gubi na ozbiljnosti i težini" – rekla je dr. Krajačić poručivši da je važno odvojiti dragocjeno od bezvrijednog i da redovništvu Božja riječ mora biti na prvom mjestu.

Dr. Mamić je govorio o poteškoćama prenošenja mističnog iskustva vjere zbog naravi samoga iskustva koje nije svojstveno slušatelju. Kao primjer prenošenja toga iskustva izložio je put sjedinjenja s Bogom prema nauku sv. Terzije Avilske. Ona se u svojim spisima, podsjetio je dr. Mamić, koristila opisom slika i usporedbi i tako govorila o svojem mističnom iskustvu sjedinjenja koje je milost Božja, ali tu milost Bog daje onom tko se za nju pripremi.

Mistično sjedinjenje, po sv. Tereziji, znači sjedinjenje s voljom Božjom do te mjere da vjernik može reći: Živim, ali ne živim više ja, nego u meni živi Krist, završio je dr. Mamić.

Misno je slavlje u crkvi sv. Dominika predvodio fra Žarko Relota, a program 29. redovničkih dana u Splitu završen je okruglim stolom na kojem su sudjelovali predavači, a koji je, uz aktivno sudjelovanje publike, moderirala urednica i religijska novinarka na HRT-u Tanja Baran. 

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi