Vijesti - Započeli 34. redovnički dani u Splitu

 

Započeli 34. redovnički dani u Splitu

Započeli 34. redovnički dani u Splitu Autor: ika
Objavljeno: 21. 09. 2018 - 08:32

Zastarjele strukture i novi poticaji duha

U organizaciji Povjerenstva za trajnu formaciju redovnica i redovnika Hrvatske redovničke konferencije u franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu započeli su u petak 21. rujna 34. redovnički dani o temi „Zastarjele strukture i novi poticaji duha. Zrelost služenja u radosti i slobodi 'Bog je uvijek novost.' (papa Franjo)".

Program je počeo molitvom Trećega časa, a nazočilo mu je oko 150 redovnika i redovnica, brojne provincijalke i provincijali te povjerenik za redovnice u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji fra Petar Lubina. Pozdravio ih je predsjednik Povjerenstva i provincijal franjevaca trećoredaca fra Ivica Martinović, naglasivši da na ovim redovničkim danima žele razmišljati o onome što im učiteljstvo Crkve stavlja kao izazov i poticaj u današnjem vremenu, smjernicama Kongregacije za ustanove posvećenog života „Za novo vino nove mješine“. Dokument je izišao u Rimu prošle godine te je preveden na hrvatski jezik, a na 50-ak stranica govori o redovništvu u postkoncilskom vremenu, odnosno govori o svim dimenzijama redovničkoga života.

Prigodnu riječ uputio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji svake godine nazoči Redovničkim danima u Splitu. Pozdravivši skup, naglasio je da Bog ima plan sa svakim čovjekom čim ga je pozvao u život. Krštenicima je namijenio poseban poziv i poslanje, a osobama posvećenog života još posebniji poziv. Različite karizme upućuju na Gospodinovo bogatstvo. Redovnici su danas kao što su to bili i u prošlosti Gospodinova produžena ruka, Njegov pogled i korak čovjeku današnjega doba. Istaknuo je da je zadaća cijele zajednice, a ne samo povjerenika za duhovna zvanja animirati nova duhovna zvanja i biti svjedok ljepote duhovnoga poziva. Redovnici su kroz povijest odigrali važnu ulogu u duhovno-kulturnom životu Splitsko-makarske nadbiskupije, a vjerujem da će to tako na svoj način biti i u budućnosti, poručio je nadbiskup Barišić, zaželjevši im da se kroz ta dva dana još više povežu s Gospodinom i međusobno.

Redovničke dane u Splitu otvorio je dopredsjednik Hrvatske redovničke konferencije i provincijal dominikanaca dr. o. Slavko Slišković, OP. Naglasio je da je splitska Crkva izvor hrvatskoga kršćanstva i hrvatskoga redovništva. „Ovdje su se Hrvati upravo preko redovnika susreli s katoličanstvom i ovdje su nastali prvi hrvatski samostani. To govori da su redovnici ovdje odigrali važnu ulogu kroz povijest, a današnja vaša nazočnost govori da redovništvo u ovoj Crkvi živi i danas te da ima svoj smisao i u budućnosti“, rekao je. Potom je dr. Slišković održao predavanje „Izazovi slušanja i upravljanja”. U skladu sa spomenutim dokumentom Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života „Za novo vino nove mješine“ stavio je naglasak na poslušnost i upravljanje, „na riječi koje su u današnje vrijeme izgubile svoj smisao koji su ranije imale u redovništvu. Danas se više traži osmišljavanje zajedničkih ciljeva, zajednička odgovornost za ono što je nama povjereno i što je u duhu karizme naših zajednica“. „Dakle, od nas se traži ponovno otkrivanje što su naši utemeljitelji htjeli, ne ići istim putovima nego nam je zadaća ostvariti isti cilj“, naglasio je, između ostaloga dr. Slišković. U predavanju je govorio o poslušnosti i slušanju, o autoritetu u službi i stvaranju odgovornih i zrelih osoba kao i svjesnoga i odgovornog zajedništva u redovničkim zajednicama.

Prijepodnevni dio programa koji je moderirao fra Ivica Martinović, završio je euharistijskim slavljem koje je predvodio nadbiskup Barišić. U propovijedi je govorio „o dostojnom življenju poziva kojim smo pozvani“.

Poslijepodnevni dio programa započet će u 16 sati predavanjem „Redovništvo u kontekstu društveno političkih gibanja u Hrvatskoj” dr. fra Daniela Patafte, OFM, a dr. fra Josip Blažević, OFMConv. govorit će o temi „Novo vino ili bevanda – naša otvorenost novim duhovnim zvanjima u današnjim okolnostima”. Prvi dan će završiti zajedničkom molitvom Večernje.


U subotu 22. rujna program će početi u 9 sati molitvom Trećega časa. Slijedit će predavanje s. Katarine Maglica, OP o temi „Promjene u redovničkim zajednicama i redovnička zvanja niču u suvremenom svijetu – s tim treba računati” i milosrdnice sv. Vinka s. Stjepanke Stanić o temi „Vjernost u duhu – duha ne trnite”. U 11 sati bit će prilika za sakrament pomirenja te završno euharistijsko slavlje.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi