Vijesti - Započeli 34. redovnički dani u Splitu

 

Započeli 34. redovnički dani u Splitu

Započeli 34. redovnički dani u Splitu Autor: ika
Objavljeno: 21. 09. 2018 - 08:32

Zastarjele strukture i novi poticaji duha

U organizaciji Povjerenstva za trajnu formaciju redovnica i redovnika Hrvatske redovničke konferencije u franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu započeli su u petak 21. rujna 34. redovnički dani o temi „Zastarjele strukture i novi poticaji duha. Zrelost služenja u radosti i slobodi 'Bog je uvijek novost.' (papa Franjo)".

Program je počeo molitvom Trećega časa, a nazočilo mu je oko 150 redovnika i redovnica, brojne provincijalke i provincijali te povjerenik za redovnice u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji fra Petar Lubina. Pozdravio ih je predsjednik Povjerenstva i provincijal franjevaca trećoredaca fra Ivica Martinović, naglasivši da na ovim redovničkim danima žele razmišljati o onome što im učiteljstvo Crkve stavlja kao izazov i poticaj u današnjem vremenu, smjernicama Kongregacije za ustanove posvećenog života „Za novo vino nove mješine“. Dokument je izišao u Rimu prošle godine te je preveden na hrvatski jezik, a na 50-ak stranica govori o redovništvu u postkoncilskom vremenu, odnosno govori o svim dimenzijama redovničkoga života.

Prigodnu riječ uputio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji svake godine nazoči Redovničkim danima u Splitu. Pozdravivši skup, naglasio je da Bog ima plan sa svakim čovjekom čim ga je pozvao u život. Krštenicima je namijenio poseban poziv i poslanje, a osobama posvećenog života još posebniji poziv. Različite karizme upućuju na Gospodinovo bogatstvo. Redovnici su danas kao što su to bili i u prošlosti Gospodinova produžena ruka, Njegov pogled i korak čovjeku današnjega doba. Istaknuo je da je zadaća cijele zajednice, a ne samo povjerenika za duhovna zvanja animirati nova duhovna zvanja i biti svjedok ljepote duhovnoga poziva. Redovnici su kroz povijest odigrali važnu ulogu u duhovno-kulturnom životu Splitsko-makarske nadbiskupije, a vjerujem da će to tako na svoj način biti i u budućnosti, poručio je nadbiskup Barišić, zaželjevši im da se kroz ta dva dana još više povežu s Gospodinom i međusobno.

Redovničke dane u Splitu otvorio je dopredsjednik Hrvatske redovničke konferencije i provincijal dominikanaca dr. o. Slavko Slišković, OP. Naglasio je da je splitska Crkva izvor hrvatskoga kršćanstva i hrvatskoga redovništva. „Ovdje su se Hrvati upravo preko redovnika susreli s katoličanstvom i ovdje su nastali prvi hrvatski samostani. To govori da su redovnici ovdje odigrali važnu ulogu kroz povijest, a današnja vaša nazočnost govori da redovništvo u ovoj Crkvi živi i danas te da ima svoj smisao i u budućnosti“, rekao je. Potom je dr. Slišković održao predavanje „Izazovi slušanja i upravljanja”. U skladu sa spomenutim dokumentom Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života „Za novo vino nove mješine“ stavio je naglasak na poslušnost i upravljanje, „na riječi koje su u današnje vrijeme izgubile svoj smisao koji su ranije imale u redovništvu. Danas se više traži osmišljavanje zajedničkih ciljeva, zajednička odgovornost za ono što je nama povjereno i što je u duhu karizme naših zajednica“. „Dakle, od nas se traži ponovno otkrivanje što su naši utemeljitelji htjeli, ne ići istim putovima nego nam je zadaća ostvariti isti cilj“, naglasio je, između ostaloga dr. Slišković. U predavanju je govorio o poslušnosti i slušanju, o autoritetu u službi i stvaranju odgovornih i zrelih osoba kao i svjesnoga i odgovornog zajedništva u redovničkim zajednicama.

Prijepodnevni dio programa koji je moderirao fra Ivica Martinović, završio je euharistijskim slavljem koje je predvodio nadbiskup Barišić. U propovijedi je govorio „o dostojnom življenju poziva kojim smo pozvani“.

Poslijepodnevni dio programa započet će u 16 sati predavanjem „Redovništvo u kontekstu društveno političkih gibanja u Hrvatskoj” dr. fra Daniela Patafte, OFM, a dr. fra Josip Blažević, OFMConv. govorit će o temi „Novo vino ili bevanda – naša otvorenost novim duhovnim zvanjima u današnjim okolnostima”. Prvi dan će završiti zajedničkom molitvom Večernje.


U subotu 22. rujna program će početi u 9 sati molitvom Trećega časa. Slijedit će predavanje s. Katarine Maglica, OP o temi „Promjene u redovničkim zajednicama i redovnička zvanja niču u suvremenom svijetu – s tim treba računati” i milosrdnice sv. Vinka s. Stjepanke Stanić o temi „Vjernost u duhu – duha ne trnite”. U 11 sati bit će prilika za sakrament pomirenja te završno euharistijsko slavlje.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi