Vijesti - Zajednička sjednica bosanske i hercegovačke franjevačke provincije

 

Zajednička sjednica bosanske i hercegovačke franjevačke provincije

Objavljeno: 16. 05. 2014 - 21:23

U povodu spomena 170. obljetnice osamostaljenja Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM u prostorijama Franjevačkog samostana u Mostaru održana je 16. svibnja zajednička sjednica Uprava Provincija Bosne Srebrene i Hercegovačke franjevačke provincije.

Hercegovački provincijal fra Miljenko Šteko ukratko se osvrnuo na razloge zasnivanja samostalne franjevačke zajednice u Hercegovini: velike duhovne i materijalne potrebe hercegovačkog puka, daljina samostana Kreševa, odakle su fratri pastorizirali Hercegvinu u teškim turskim vremenima, neprohodni i opasni putovi, pogotovo u zimskom periodu i dodao: "Forme i oblici ustroja su se mijenjali, sukladno vremenima i potrebama evangelizacije, ali je temeljna odrednica uvijek bila sačuvati vjeru u Boga i pomoći čovjeku u svim njegovim potrebama duhovnim i materijalnim." Odlazak iz Kreševa nije bio i rastanak, jer obje zajednice prožima ista vjera, jezik, tradicija, narod, karizma, povijesne teškoće, stradanja, strepnje i nadanja.

"Obzirom na vrijeme i prostor, moramo i dalje svojim vitalitetom, uljudbom, pameću i pronicljivošću, nesebičnošću i požrtvovnošću – što je temeljno svojstvo naše karizme, nadvladavati sve nedaće koje prijete, a sve u duhu franjevačke karizme – vjere mira i dobra za svakog čovjeka", rekao je o. Šteko.

A što Franjevački Red od svojih članova očekiva u okrenutosti u budućnost izložio je bosanski provincijal fra Lovro Gavran, koji je ujedno predsjednik Konferencije južnoslavenskih franjevačkih provincija i koji je kao takav sudjelovao na Plenarnom vijeću Reda u Poljskoj kao i u pripravi radnog materijala za Generalni kapitul Reda koji će se održati iduće godine u Asizu. Tema Kapitula bit ćeFratres et minores in nostra aetate (Braća i manji u našem vremenu). Iznio je konkretne primjere što znači biti braća u našem vremenu kao i koje opasnosti vrebaju da ugroze istinsko bratstvo. Osvrnuo se i na minores (manji) našega vremena kojima su fratri danas poslani. Pozvao je sve nazočne da o tim temama razmišljaju, skupljaju ideje koje će obe zajednice zajednički nastojati pretočiti u konkretni život. Zatim je fra Miljenko i ukratko iznio neke ideje i projekte što se pokušavaju provesti na razini UFME (Unija franjevačkih provincijala Europe) a čijem je on čelu.

Svi su nazočni pozdravili takve zajedničke susrete i iznosili razne prijedloge suradnje u planiranju nekih projekata, školstva, njegovanja franjevačke duhovnosti, solidarnosti i traženju načina kako što bolje živjeti franjevačku karizmu na prostorima Bosne i Hercegovine.

Poslije zajedničke sjednice Uprave obje Provincije slavile su misu koju je predslavio apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto. U propovijedi ohrabrio je fratre da budu oduševljeni navjestitelji i svjedoci uskrslog Krista, bez obzira što nekada radi toga valja izdržati različite nevolje. Na misi su pjevali postulanti i novaci pod ravnanjem svoga meštra fra Stanka Mabića.

Sa susreta je upućena zajednička poruka uprava obje franjevačke provincije. "Danas, kao i jučer, želimo biti odgovorni i ozbiljni prema svom poslanju u Crkvi i društvu, sukladno potrebama kršćanske zajednice koja nam je povjerena i s kojom smo, na određeni način, srasli.

Ako i jedno doba traži mudrost razlučivanja, onda je to naše vrijeme, a da bismo se u njemu snašli, neka nam bude orijentir mudrost i ljubav stečena u žrtvi naših otaca koji su u svom vremenu ustrajali i unatoč svim nedaćama dali veliki obol u očuvanju vjere povjerenog nam naroda.

Gledajući prema društvenoj zajednici u kojoj živimo, ne možemo ne izraziti zabrinutost u pitanju kamo idemo u budućnost sa svim problemima koji se svakodnevno množe – od sustavnog odgoja i obrazovanja do bolne teme tržišta rada i nezaposlenosti. Ne želimo se obeshrabriti nego poticati promjene na bolje živeći ljudske i evanđeoske vrijednosti. Ne možemo drugačije, jer je franjevačka poruka bila, jest i ostaje poruka nade. Tom porukom nade, s čvrstom vjerom oslonjeni na Gospodina, sve i svakoga želimo pozvati na izgradnju općega dobra. Svjesni smo koliko je u ovakvim trenucima važna sinergija na svim razinama i u svim strukturama stoga ovim zajedničkim susretom želimo ohrabriti svu braću naših obiju zajednica, sve ljude dobre volje da zajedničkim snagama doprinosimo rastu mira i dobra, što su ne samo franjevačke, evanđeoske nego i opće ljudske tako potrebite vrednote", stoji u poruci koju su potpisali provincijali fra Lovro Gavran i fra Miljenko Šteko, a prenosi stranica franjevci.info.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi