Vijesti - Zahvalno provincijsko hodočašće sestara Kćeri Božje ljubavi

 

Zahvalno provincijsko hodočašće sestara Kćeri Božje ljubavi

Zahvalno provincijsko hodočašće sestara Kćeri Božje ljubavi Autor: s. M. Tea Barnjak
Objavljeno: 27. 09. 2015 - 11:50

Prigodom Godine posvećenog života i o 4. obljetnici beatifikacije bl. Drinskih mučenica

Prigodom Godine posvećenog života i o 4. obljetnici beatifikacije bl. Drinskih mučenica, 50-ak sestara kćeri Božje ljubavi i 7 njihovih kandidatica uputile su se 26. i 27. rujna na hodočašće u Sarajevo, Pale i Goražde. Ta su mjesta vezana uz početke djelovanja sestara na ovim prostorima, a osobito uz život, mučeničku smrt i proslavu beatifikacije Drinskih mučenica - prvih blaženica Družbe. Nakana hodočašća bila je, prema riječima s. Elvire Tadić, provincijalne glavarice, u zahvalnosti obnoviti sjećanja i uspomene na život i djelovanje s. Jule i četiriju susestara i moliti njihov zagovor za što vjernije življenje vlastite posvećenosti kako bi mogle odgovoriti na izazove našega vremena.

Hodočasnice su u subotu 26. rujna krenule iz Zagreba te su po dolasku u Sarajevo posjetile sestarsko groblje ″Betanija″ koje se nalazi u neposrednoj blizini Sarajeva. Ovdje su im se pridružile sestre iz Albanije i Kosova, iz Bosne i iz Dalmacije. Osobito su se zadržale na grobu s. Luke Liengitz koja je umrla na glasu svetosti te joj se zbog toga, već više od sto godina, katolici, pravoslavni, muslimani i ateisti u svojim potrebama utječu, a mnogi je u pisanim molitvama i zahvalama nazivaju ″sveta Luka″. Zatim su se uputile u Zavod sv. Josipa koji je osnovala i izgradila Službenica Božja Majka Franziska Lechner, utemeljiteljica Družbe. U samostanskoj crkvi Kraljice svete krunice molile su Večernju, a potom su ispred oltara Blaženica nastavile moliti za potrebe Crkve, Družbe i Provincije. 

Drugi dan hodočašća, nedjelja 27. rujna, započeo je euharistijskim slavljem koje je predslavio mons. Mato Zovkić. Nakon svete mise sestre su se uputile prema Palama. Tamo su pohodile crkvu sv. Josipa u koju su često na slavlje svete mise dolazile i Drinske mučenice koje su nedaleko od crkve, na Kalovitim brdima, živjele i Božju ljubav činile vidljivom u samostanu ″Marijin dom″ koji su ljudi od milja nazvali ″Gostinjac siromaha″ jer su ovdje pronašli utočište i dobili pomoć u različitim potrebama. Na Palama je od 11. prosinca 1941. ugašeno djelovanje sestara jer su toga dana sestre Jula, Berchamna, Krizina, Antonija i Bernadeta, zarobljene i odvedene u pravcu Goražda, a samostan je opljačkan i zapaljen.

Nakon posjeta Palama sestre su nastavile put prema Goraždu, mjestu mučeničke smrti s. Jule i susestara. U Goraždu su pohodile prostoriju u kojoj su sestre Mučenice bile zatočene, a zatim su se pomolile kod spomen-obilježja koje je postavljeno 25. rujna 2011. o slavlju beatifikacije. Naposljetku su se, moleći i pjevajući, spustile do obale rijeke Drine koja je primila tijela mučenica.

Nakon Goražda posjetile su svoju zajednicu u Kaknju te se u molitvi zadržale na mjestu gdje je 30. rujna 1996. mučenički ubijena s. M. Danka Jurčević.

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
45. obljetnica povratka...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 15. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Susret HBK - HRK

Susret redovničkih poglavarica i poglavara - članova HRK s biskupima - članovima HBK održat će se 8. lipnja 2022. godine.

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Đakovo, prva ili druga subota u listopadu

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi