Vijesti - XIII. Karmelijada održana u Istri

 

XIII. Karmelijada održana u Istri

XIII. Karmelijada održana u Istri Autor: ika
Objavljeno: 10. 04. 2016 - 23:36

Boga u svima gledati, Bogu u svima služiti, Boga u svima ljubiti!

Pod geslom "Boga u svima gledati, Bogu u svima služiti, Boga u svima ljubiti!" od petka 8. do nedjelje 10. travnja u Istri je održana XIII. Karmelijada – nacionalni susret mladih u duhu Karmela. Na tim susretima sudjeluju mladi koju su članovi zajednica mladih Karmela Božanskog Srca Isusova i koji su sudjelovali na duhovnim obnovama u Karmelu BSI. Susret je trebao biti održan u Budimpešti, no zbog prijetnji terorističkih napada odlučena je promjena lokacije. Na susretu u Pazinu sudjelovalo je oko 160 mladih iz Hrvatske i BiH.

Po dolasku i okupljanju susret je započeo misnim slavljem u Svetom Petru u Šumi kojeg je predvodio karmelićanin Endre Nagy, prior samostana u Grazu, koji je mladima kroz čitavo vrijeme susreta bio na raspolaganju za ispovijed i razgovor te je svakodnevno slavio misu. 

Drugi dan sudionici su proveli u Pazinskom kolegiju u Pazinu gdje su bili i smješteni. Na programu su bile kateheze, radionice, druženje i uobičajeni molitveni elementi koji su sastavni dio karmelske duhovnosti za mlade. 

Jutarnju katehezu o bl. Mariji Tereziji od sv. Josipa i Godini milosrđa održala je s. Dijana Pučko. Mladi su potom po skupinama realizirali maštovite prezentacije na temu pojedinih djela milosrđa, koje su potom predstavili. U poslijepodnevnim satima mladi su poslušali katehezu o. Endrea na temu „Milosrdni Isus". Nakon poslijepodnevne kateheze izmolili su krunicu Božjega milosrđa i proveli uobičajeni sat šutnje, koji je dio svakodnevice u karmelskoj duhovnosti. Kasnije su obišli Pazin te sudjelovali na misnom slavlju u pazinskom franjevačkom samostanu Pohođenja BDM gdje ih je dočekao gvardijan o. Alfons Orlić. Ondje je 9 mladih pri kraju mise primilo škapular i na taj način posvetilo život Mariji. Navečer je uslijedio drugi dio predstavljanja kreativnih radionica po skupinama na temu djela milosrđa, Karmelski milijunaš i svjedočanstva. Svjedočili su obitelj Jelena i Mladen Kolić, Blanka Borovičkić i s. Maja Ribić. 
Sudionici 13. Karmelijade posljednjeg su dana boravka u Istri posjetili Svetvinčenat i upoznali lik bl. Miroslava Bulešića. Ujutro prije polaska iz Pazina snimili su ispred Kolegija milenijsku fotografiju. 

U Svetvinčentu su sudjelovali su na redovitom nedjeljnom misnom slavlju za puk kojeg je predvodio Darko Zgrablić u koncelebraciji s o. Endreom koji prati Karmelijadu. Mladi su, naizmjence sa župnim zborom pjesmom pratili misno slavlje. Pristupanjem sakramentu ispovijedi tijekom petka i subote mladi su se ujedno pripremili za primanje potpunog oprosta kojeg je, odlukom mjesnog ordinarija, u Godini milosrđa moguće dobiti u crkvi u Svetvinčentu. Predvoditelj je u homiliji, tumačeći dnevno evanđelje posebno istaknuo mladima neka uvijek teže i žarko žele biti s Gospodinom. 

Nakon misnog slavlja zahvalu uime hodočasnika izrekla je s. Dijana Mlinarić, te najavila da će sljedeća Karmelijada biti u mjestu Punat na otoku Krku od 6. do 8. listopada 2017., a ne u proljeće jer je sljedeće godine Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru. 

Na kraju je vlč. Zgrablić ukratko mladima predstavio lik bl. Bulešića, pozvao ih da mu se mole za zagovor, ali i potaknuo ih na bolje upoznavanje hrvatskih svetaca i blaženika.

Izmoljena je molitva za zagovor, a zatim su mladi pristupili čašćenju relikvija i ophodu oko oltara gdje se čuva okrvavljeni talar mučenika i drugi predmeti natopljeni njegovom krvlju. 

Prije povratka svojim domovima mladi su posjetili Poreč i obišli Eufrazijevu baziliku.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi