Vijesti - Vrhovni poglavar salezijanske družbe u Splitu

 

Vrhovni poglavar salezijanske družbe u Splitu

Vrhovni poglavar salezijanske družbe u Splitu Autor: Don Bosco danas
Objavljeno: 26. 05. 2018 - 14:36

„Dozvolimo da zajedništvo s Bogom bude u srcu svakoga od nas“

Nakon posjeta Rijeci, vrhovni poglavar salezijanske družbe, don Angel Fernandez Artime, u subotu navečer stigao je u Split gdje salezijanci na Kmanu obilježavaju 50. godišnjicu dolaska. Vrhovnog poglavara na ulicama župe dočekala su djeca, mladi i salezijanci. Don Angel Fernandez Artime izašao je iz automobila u veselom i raspjevanom društvu s kojim je hodajući stigao do crkve Marije Pomoćnice kršćana.

Na dvorištu je vrhovni poglavar dočekan pjesmom i plesom. Imao je priliku čuti i klapsko pjevanje. Posebno ga je oduševilo kada je upoznao don Nikolu Zubovića, najstarije hrvatskog salezijanaca, koji je i sam na dvorištu zapjevao i zaplesao. „Za par dana čitavom svijetu ispričat ću priču o salezijancu koji u 92. godini pleše s mladima na dvorištu. To je salezijanac!“ – rekao je vrhovni poglavar. Nakon pozdrava koje mu je uputio don Mirko Barbarić, ravnatelj salezijanske zajednice na Kmanu, vrhovni poglavar proveo je večer s mladima i djecom. Osim splićana, predstavili su se i mladi iz Žepča koji su otplesali kolo. Pridružili su im se vrhovni poglavar i drugi salezijanci. Mlade i djecu zanimalo je kako don Angel Fernandez Artime postao salezijanac i kako izgleda jedan njegov dan na što im je on spremno odgovorio. Večer je završila molitvom i tradicionalnom salezijanskom Riječi za laku noć.

U nedjelju ujutro vrhovni poglavar susreo se s članovima salezijanske obitelji, većinom salezijancima suradnicima. Osim suradnika iz Splita na susret su došli suradnici iz Zadra i Žepča. Na Kman su stigli i hodočasnici iz Nove Mokošice kako bi upotpunili prisutnost svih salezijanskih zajednica iz južnog podneblja Hrvatske salezijanske provincije.

Svečano misno slavlje predvodio je don Pejo Orkić, provincijal Hrvatske salezijanske provincije, u koncelebraciju don Angela Fernandeza Artimea, vrhovnog poglavara, brojnih salezijanaca i svećenika splitske nadbiskupije. Vrhovni poglavar u homiliji okupljenim vjernicima poručio je „kako u nama mora ostati poruka da je Bog ljubav u nama.“

„Duboko vjerujemo kako je Duh Sveti podignuo svetog Ivana Bosca i odabrao ga za oca i učitelja mladih cijeloga svijeta. Isto tako vjerujemo kako ga je Duh Sveti podigao da nas don Bosco vodi k Isusu. Jedna stvar koje je vrlo evanđeoska i salezijanska jest ta da ljubav liječi i ozdravljuje. Vrlo salezijanski je i vjerovati da je odgoj stvar srca.“ – rekao je don Angel Fernandez Artime.

Govoreći o jedinstvu Presvetog trojstva vrhovni poglavar istaknuo je kako „Nježnost i ljubav Boga Oca i Sina, i Duha Svetoga, mora postati stvarnost među nama.“

Vrhovni poglavar na kraju homilije zahvalio je svima: „Zahvaljujemo Bogu na prisutnosti salezijanaca u Hrvatskoj i za salezijanska zvanja u Hrvatskoj. Želimo još jednom potvrditi da kao salezijanci želimo živjeti u zajedništvu s cijelom Crkvom. Želim zahvaliti svima vama na tome što zajedno želimo hodati i služiti mladima. Želim vas zamoliti da dozvolimo da to zajedništvo s Bogom bude u srcu svakoga od nas. Ako je naše srce u miru i ljubavi znači da je Bog s nama. Ako nije tako onda znači da nam nešto nedostaje, a to je Bog.“

Don Mirko Barbarić na svršetku mise uručio je kao poklon vrhovnom poglavaru umjetničku sliku na kojoj su prikazani Marija Pomoćnica, sveti Ivan Bosco, sveti Dominik Savio, crkva i pastoralni centar na Kmanu.

Zajednica na Kmanu učnila je i divnu gestu prema salezijanskoj zajednici u ratu opustošenom sirijskom gradu Alepu. Vjernici s Kmana prikupili su novčani prilog za salezijance u Alepu. Don Angel Fernandez istaknuo je kako više od novca znači to što se misli na one koji su u potrebi.

Na svršetku mise don Pejo Orkić, provincijal, zahvalio je salezijancima na Kmanu, vrhovnom poglavaru i svima okupljenima na divnoj proslavi i svemu što čine za mlade, djecu i sve vjernike.

Za obiteljskim stolom uzvanicima se pridružio nadbiskup splitski, mons. Marin Barišić. Posebno raspoloženi bili su mladi i salezijanci suradnici koji su okupljeni pjevali da bi im se kasnije pridružio i vrhovni poglavar sa salezijancima.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi