Vijesti - Vrhovni poglavar salezijanske družbe u Splitu

 

Vrhovni poglavar salezijanske družbe u Splitu

Vrhovni poglavar salezijanske družbe u Splitu Autor: Don Bosco danas
Objavljeno: 26. 05. 2018 - 14:36

„Dozvolimo da zajedništvo s Bogom bude u srcu svakoga od nas“

Nakon posjeta Rijeci, vrhovni poglavar salezijanske družbe, don Angel Fernandez Artime, u subotu navečer stigao je u Split gdje salezijanci na Kmanu obilježavaju 50. godišnjicu dolaska. Vrhovnog poglavara na ulicama župe dočekala su djeca, mladi i salezijanci. Don Angel Fernandez Artime izašao je iz automobila u veselom i raspjevanom društvu s kojim je hodajući stigao do crkve Marije Pomoćnice kršćana.

Na dvorištu je vrhovni poglavar dočekan pjesmom i plesom. Imao je priliku čuti i klapsko pjevanje. Posebno ga je oduševilo kada je upoznao don Nikolu Zubovića, najstarije hrvatskog salezijanaca, koji je i sam na dvorištu zapjevao i zaplesao. „Za par dana čitavom svijetu ispričat ću priču o salezijancu koji u 92. godini pleše s mladima na dvorištu. To je salezijanac!“ – rekao je vrhovni poglavar. Nakon pozdrava koje mu je uputio don Mirko Barbarić, ravnatelj salezijanske zajednice na Kmanu, vrhovni poglavar proveo je večer s mladima i djecom. Osim splićana, predstavili su se i mladi iz Žepča koji su otplesali kolo. Pridružili su im se vrhovni poglavar i drugi salezijanci. Mlade i djecu zanimalo je kako don Angel Fernandez Artime postao salezijanac i kako izgleda jedan njegov dan na što im je on spremno odgovorio. Večer je završila molitvom i tradicionalnom salezijanskom Riječi za laku noć.

U nedjelju ujutro vrhovni poglavar susreo se s članovima salezijanske obitelji, većinom salezijancima suradnicima. Osim suradnika iz Splita na susret su došli suradnici iz Zadra i Žepča. Na Kman su stigli i hodočasnici iz Nove Mokošice kako bi upotpunili prisutnost svih salezijanskih zajednica iz južnog podneblja Hrvatske salezijanske provincije.

Svečano misno slavlje predvodio je don Pejo Orkić, provincijal Hrvatske salezijanske provincije, u koncelebraciju don Angela Fernandeza Artimea, vrhovnog poglavara, brojnih salezijanaca i svećenika splitske nadbiskupije. Vrhovni poglavar u homiliji okupljenim vjernicima poručio je „kako u nama mora ostati poruka da je Bog ljubav u nama.“

„Duboko vjerujemo kako je Duh Sveti podignuo svetog Ivana Bosca i odabrao ga za oca i učitelja mladih cijeloga svijeta. Isto tako vjerujemo kako ga je Duh Sveti podigao da nas don Bosco vodi k Isusu. Jedna stvar koje je vrlo evanđeoska i salezijanska jest ta da ljubav liječi i ozdravljuje. Vrlo salezijanski je i vjerovati da je odgoj stvar srca.“ – rekao je don Angel Fernandez Artime.

Govoreći o jedinstvu Presvetog trojstva vrhovni poglavar istaknuo je kako „Nježnost i ljubav Boga Oca i Sina, i Duha Svetoga, mora postati stvarnost među nama.“

Vrhovni poglavar na kraju homilije zahvalio je svima: „Zahvaljujemo Bogu na prisutnosti salezijanaca u Hrvatskoj i za salezijanska zvanja u Hrvatskoj. Želimo još jednom potvrditi da kao salezijanci želimo živjeti u zajedništvu s cijelom Crkvom. Želim zahvaliti svima vama na tome što zajedno želimo hodati i služiti mladima. Želim vas zamoliti da dozvolimo da to zajedništvo s Bogom bude u srcu svakoga od nas. Ako je naše srce u miru i ljubavi znači da je Bog s nama. Ako nije tako onda znači da nam nešto nedostaje, a to je Bog.“

Don Mirko Barbarić na svršetku mise uručio je kao poklon vrhovnom poglavaru umjetničku sliku na kojoj su prikazani Marija Pomoćnica, sveti Ivan Bosco, sveti Dominik Savio, crkva i pastoralni centar na Kmanu.

Zajednica na Kmanu učnila je i divnu gestu prema salezijanskoj zajednici u ratu opustošenom sirijskom gradu Alepu. Vjernici s Kmana prikupili su novčani prilog za salezijance u Alepu. Don Angel Fernandez istaknuo je kako više od novca znači to što se misli na one koji su u potrebi.

Na svršetku mise don Pejo Orkić, provincijal, zahvalio je salezijancima na Kmanu, vrhovnom poglavaru i svima okupljenima na divnoj proslavi i svemu što čine za mlade, djecu i sve vjernike.

Za obiteljskim stolom uzvanicima se pridružio nadbiskup splitski, mons. Marin Barišić. Posebno raspoloženi bili su mladi i salezijanci suradnici koji su okupljeni pjevali da bi im se kasnije pridružio i vrhovni poglavar sa salezijancima.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi