Vijesti - „Vjesnik Đakovačko-osječka nadbiskupije“ o novim svećeničkim i redovničkim zvanjima

 

„Vjesnik Đakovačko-osječka nadbiskupije“ o novim svećeničkim i redovničkim zvanjima

„Vjesnik Đakovačko-osječka nadbiskupije“ o novim svećeničkim i redovničkim zvanjima Autor: ika
Objavljeno: 01. 03. 2022 - 20:43

„Nova svećenička i redovnička zvanja“ tema je „Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije“ za ožujak u jubilarnom, 150. godištu izlaženja.

Urednik izv. prof. dr. Boris Vulić u uvodniku na temu „Rahnerovi modeli svećeništva“, navodeći te modele ističe: „Pitanje svećeničkih i redovničkih zvanja treba napokon uvrstiti u ona pitanja koja nas se bezuvjetno tiču“.

O temi broja pišu: s. Finka Tomas („Biblijski poziv – od izazova slobode do raspoloživosti za Boga“); Ivica Raguž („Cum odio sui coepit vertias – o krizi duhovnih zvanja“); Ilija Dogan („Molitvene i druge inicijative za nova svećenička (i redovnička) zvanja u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji“); Boris Vulić/Martina Kuveždanin („Razlučivanje se poziva ne događa bljeskovito, iskričavo i u hipu već postojano i tijekom vremena – Okrugli stol za rektore sjemeništa i odgojitelje“); Boris Vulić/Martina Kuveždanin („Cijeli svoj život dati za to da što više ljudi upozna Boga i da ga ljubi – okrugli stol za bogoslove – dijecezanske i redovničke te novakinje i postulantice“).

Kolumna za svećenike Ivice Huljeva nosi naslov „Sinodalna Crkva ima budućnost“. Nadbiskup u miru Marin Srakić nastavlja feljton „Sve za vjeru i jedinstvo naroda“ (29) o životu i djelu biskupa Antuna Akšamovića. Zvonko Pažin u Liturgijskim zborovanjima nastavlja niz „Iz riznice naših vlastitih obrednika“ (4) i piše o „Zakletvi u obredu vjenčanja“. Propovijedi su priredili: Zvonko Pažin, Stjepan Radić, Davor Senjan, Krešimir Šaf, Stjepan Matezović i Pavao Mikulčić; euharistijsko klanjanje u korizmenom vremenu Josip Filipović, a glazbeni prilog „Tvoje boli“ Dejan Bubalo.

U rubrici Bračno i obiteljsko savjetovalište Elizabeta Matuzović piše „Smijeh je lijek!“, a u Razgovoru s povodom pod naslovom „Sinovu formaciju za svećenika doživljavao sam i kao svoju formaciju“ objavljen je razgovor s bračnim parom Križanac, roditeljima vlč. Patrika Križanca.

Kolumna za vjeroučitelje Adrijane Lovrinčević nosi naslov „Korizmeni izazov“. Ana Želinski osmislila je pripremu za vjeronaučni sat pod naslovom „Iz dnevnika židovskog dječaka“, a tu su i kateheze za odrasle kardinala C. M. Martinija „Što je jedino potrebno“ i A. Grüna „U ritmu godine“ u prijevodu Pavla Madžarevića. Evanđelje po Marku razlaže Ivica Čatić, a u ovom broju radi se o Mk 4,3-25 „Sjeme Riječi i njezini učinci“. Krešimir Bulat priredio je materijal za biblijske zajednice na temu „Pobožnost muke Kristove – križni put“, a u Pogledu u knjigu Martina Kuveždanin predstavila je knjigu „Iskrice sv. Ignacija – Misli sv. Ignacija za svaki dan u godini tumači Gábor Hevenesi“.

Informativni dio Vjesnika donosi okružnicu o Izborima za župna pastoralna i župna ekonomska vijeća u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, kao i Pravilnik župnog ekonomskog te Pravilnih župnog pastoralnog vijeća s Uputama za izbore. Tu je i vijest o – obrani doktorske disertacije vlč. Pavla Mikulčića, rezultatima Vjeronaučne olimpijade na školskoj/međuškolskoj razini, susretu sinodskog savjetovanja u Trnjanima, 9. seminaru za bračne parove te proslavi blagdana Svijećnice, Stepinčeva i Gospe Lurdske; kao i izvješća o župnim pastoralnim aktivnostima te o održanim tribinama. Na omotu broja Tomislav Ćurić i Drago Marković pišu o kaležu iz 14. stoljeća, a tu je i izvješće o Susretima formacije župnih koordinatora sinodskog savjetovanja te slikovnicama „Majke Amadeje“

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi