Vijesti - Vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica

 

Vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica

Objavljeno: 08. 05. 2002 - 04:38

Odgojne komisije pri HKVRP-a i HUVRP-a u Zagrebu su priredile redovito vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica pod naslovom "Svjedočenje redovničkog identiteta danas". Glavni cilj bio je da se molitvom, predavanjima brižno odabranih predavača, radom u skupinama i neformalnim razgovorima što bolje osvijetli odgojiteljski rad s novim naraštajima mladih koje dolaze u redovničke samostane. Vijećanje je otvorio potpredsjednik HKVRP-a o. Ivan Macan, provincijal hrvatske provincije Družbe Isusove, govoreći o važnosti takvih studijskih okupljanja. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je mons. Vlado Košić, pomoćni biskup zagrebački. Na vijećanju su održana tri predavanja. O temi »Zrela osoba u redovničkoj zajednici« govorio je o. Vlatko Badurina, TOR, "Identitet i svjedočenje Bogu posvećene osobe" bila je tema predavanja s. Gabrijele Hrgić dok je prof. dr. Marijan Jurčević, dominikanac, govorio na temu "Kako ostvariti sklad između biti i djelovati u redovničkom životu".

O. Vlatko Badurina je sve prisutne uveo u svijet psihologije čovjeka danas. Najprije se osvrnuo na vrijeme i svijet u kojem živimo. Prema njegovim riječima to je vrijeme jake sekularizacije, globalizacije i empirijskih znanosti. Usred takvog vremena kriza vrednota je očita te se postavlja pitanje kako je riješiti, nastavio je. Rekao je da zna da se u odgojnim ustanovama, koji sliče na nove laboratorije, mnogi trude pronalaziti nove modele. No, tvrdi da najviše samostalni rad na sebi vodi cilju - biti odrastao. Zrelost je ideal u ostvarivanju u čemu pomaže koncentracija u dinamici na Kristovoj osobi, a zreo je onaj koji se ostvaruje u svome poslanju, zaključio je. On je izrekao i svoja zapažanja o inteligenciji (kognitivnoj, emocionalnoj, socijalnoj i duhovnoj) u duhovnom djelovanju, zatim o komunikaciji i odnosima u našim zajednicama.

S. Gabrijela Hrgić je u svom je predavanju govorila o identitetu. Svatko je od nas dar koji se otkriva i ostvaruje, kazala je, a ideal i uzor našega života jest uvijek Isus. Kao što je on živio u punini svoje poslanje kao Sin Božji tako smo i mi pozvani živjeti autentičnost redovničkog poziva u zavjetima, tvrdi s. Gabrijela. Ona također smatra vrijeme u kojem živimo izazovnim. Redovnici su ti, rekla je, koji u dane nemira trebaju unositi mir i sigurnost. Što se tiče odgoja mladih, ona smatra da mladima treba iskustvo ljubavi koje objavljujemo tek tada kada se sami osjećamo da smo ljubljeni. Ona misli da se sve više osjeća potreba za autentičnim duhovnim vodstvima. Osim toga, s. Gabrijela istaknula je i vrijednost ljubavi prema molitvi koja nas ne okreće nama samima nego drugima, potrebama zajednice i bližnjih. Pozvani smo na svjedočenje, na evangelizaciju vlastitih dubina, rekla je, a ako ne radimo na sebi upadamo u krizu. Bez duhovnog života, ne samo da smo duhovno neplodni nego smo trajno nezadovoljni, napomenula je zaključivši da mlade osvajamo ako živimo svoje ideale, ako smo pravi Isusovi učenici.

Prof. dr. Marijan Jurčević nastojao je uskladiti biti i djelovati, odnosno imanje i bivstvo. Kao što kršćanstvo nema svoju definiciju tako ni redovništvo jednostavno nema definicije, rekao je, ono nema ideologiju nego život, način življenja Kristova života. Postavio je temeljno pitanje kako danas redovništvo bivstvuje. Za njega je jedan od bitnih problema danas podvojenost. U vezi s tim on smatra da dok se ne ujednači biti i činiti nema sretnog života. On je svjestan da se to ne događa odjednom nego da je to proces koji zahtijeva strpljenje. Vrhovni moto za njega jest življeno prenositi, a to je moguće samo poniranjem u bivstvo Božje jer što se više ponire, više se biva. Nadalje, on smatra da danas treba nadvladati negativističko gledanje, to jest ne govoriti: ne valjaš nego daj pozitivni poticaj i ističi ljudske vrednote. On kaže da mladi dolaze jer nalaze život u redovništvu, stoga im treba taj život i pozitivno osvjetljavati. Drugim riječima, kaže on u čovjeku treba gledati Boga, dobro, a ne zlo i vraga. To se može, kaže on, ako se upoznaje Boga i sebe. U svemu tome, ljubav Božja jest ona koja daje mogućnost privlačnosti. Nadalje, rekao je kako zavjeti nisu trapljenje nego oslobođenje od svega što nije bivstvo, a za to je bitna vjera. Oni znače, zaključio je da se redovnik distancira od tri paradoksa: svijeta, tijela i zla. što nije preklinjanje, nego stav.

Prije završnog plenuma bio je susret s mladim redovnicama i redovnicima u formaciji koji su postavljali svoja pitanja i očekivanja. Na kraju, sve je pozdravila s. Elvira Krišto, predsjednica Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica zaželjevši svim odgojiteljima i odgojiteljicama strpljenja i ustrajnosti.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi