Vijesti - VII. plenarno vijeće školskih sestara franjevki

 

VII. plenarno vijeće školskih sestara franjevki

VII. plenarno vijeće školskih sestara franjevki Objavljeno: 25. 08. 2014 - 23:05

“Bit ćete mi svjedoci sve do kraja zemlje” (Dj 1,8) tema je VII. plenarnog vijeća Družbe školskih sestara franjevki Krista Kralja koje se održava od 25. kolovoza do 6. rujna 2014. u Kući matici u Mariboru u Slovenija. Na Plenarnom vijeću okupilo se dvadeset i osam sestara; članice Vrhovne uprave, provincijske predstojnice i predstojnica regije, po jedna zastupnica iz svake provincije i regije i zastupnica sestara u misiji u DR Kongu.

Susret je započeo molitvom u samostanskoj crkvi sestara odakle su se sudionice u procesiji uputile prema dvorani zasjedanja.  Molitveni hod bio je prožet meditativnim promišljanjem Božje riječi, tekstova iz Franjevačkih izvora, Kronike Kuće matice te apostolske pobudnice “Evangelii gaudium”.

S. Klara Šimunović, vrhovna predstojnica otvorila je zasjedanje VII. plenarnog vijeća uz riječi srdačne dobrodošlice sudionicama. S. Klara je sudionice prisjetila na dolazak prvih sestara iz Graza u Maribor prije 150 godina “koje su se smjestile u maloj kući koja je postala kolijevka naše Družbe... Nama danas ovdje okupljenima, kao predstavnicama cijele Družbe, Gospodin čini velika djela i ispunja nas radošću (usp. Ps 126,3) i zbog same činjenice da ovdje možemo 'postaviti naš šator', moliti i razmišljati na mjestu gdje su zasađeni korijeni i odakle se razgranala mladica naše Družbe". Podsjećajući "da su prošlost i budućnost trajni izazovi", pozvala je sestre da "se sjećamo povijesti, a budućnost hrabro prigrlimo" nastojeći oživjeti misionarski žar i odgovarajući u duhu evanđelja na izazove nove evangelizacije.

Za vrijeme zasjedanja Plenarnog vijeća sudionice će promišljati sadašnje stanje Družbe, uključenost u evangelizacijsko poslanje Crkve u suvremenom svijetu te se posvetiti temi suradnje i dijeljenja karizme s laicima, sve to pod vidom autentičnog svjedočanstva i vjernosti bitnim odrednicama redovničkoga života.

U radu sestrama će biti od pomoći pozvani predavači i Radni dokumenat koji sažima odgovore svih sestara Družbe. 

Potaknute primjerima brojnih sestara, koje su im prethodile i koje su dale svjedočanstvo autentičnoga života, oduševljenja za Krista i uprisutnjivanja njegovog Kraljevstva, sestre franjevke pozvane su životom svjedočiti evanđelje u mjestima svoga poslanja.

Na Plenarnom vijeću sudjeluju i sestre iz triju provincija hrvatskog govornog područja: iz Splitske provincije uz provincijsku predstojnicu s. Leonku Bošnjak-Čovo sudjeluje zastupnica s. Natanaela Radinović i zastupnica sestara u misiji DR Kongo s. Mirjam Penić; iz Mostarske provincije uz provincijsku predstojnicu s. Franku Bagarić sudjeluju zastupnica s. Petra Bagarić i s. Danijela Brekalo moderatorica Plenarnog vijeća; iz Bosansko-hrvatske provincije uz provincijsku predstojnicu s. Ivanku Mihaljević sudjeluju zastupnica s. Ljubica Stjepanović i s. Samuela Klaić tajnica Plenarnog vijeća. 

(S. Lj. Stjepanović)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi