Vijesti - Ulazak u novicijat Družbe kćeri milosrđa TSR sv. Franje

 

Ulazak u novicijat Družbe kćeri milosrđa TSR sv. Franje

Ulazak u novicijat Družbe kćeri milosrđa TSR sv. Franje Autor: ika
Objavljeno: 08. 09. 2016 - 22:51

Na blagdan Male Gospe, 8. rujna, u Kući matici Družbe kćeri milosrđa TSR sv. Franje u Blatu, u samostanskoj kapelici Krista Kralja, tri postulantice su stupile u novicijat i time započele svoj redovnički hod.

Obred ulaska u novicijat vodile su provincijalna predstojnica hrvatske provincije s. M. Emila Barbarić i talijanske provincije s. M. Teodora Vilić. 

Novakinje su iz različitih strana svijeta: s. M. Julijana Vujica iz Bosne i Hercegovine, s. M. Darine Musanga Nsanga iz Demokratske Republike Kongo i s. M. Larisa Liliana Buz iz Rumunjske. 

Nakon što su novakinje obukle odijelo kušnje Družbe kćeri milosrđa provincijalka ih je povjerila učiteljici s. M. Jeleni Krilić koja će ih pratiti sljedeće dvije godine u kući novicijata u Novskoj, a potom im je zaželjela da ih svojom majčinskom zaštitom prati nebeska majka Marija, a sv. Franjo Asiški i bl. Marija Propetog Isusa Petković da ih trajno zagovaraju i štite na započetom putu. 

Na putu postajanja redovnicom novicijat je vrijeme koje se često naziva i vrijeme kušnje, a u Družbi kćeri milosrđa ono traje dvije godine. Tome prethodi vrijeme kandidature u kojem se djevojke koje žele postati redovnice upoznaju izbliže s redovničkim načinom i ritmom života, zatim vrijeme postulature tijekom kojeg postulantice preispituju svoje zvanje, a zajednica njihovu prikladnost za redovnički život. Na početku novicijata djevojke dobivaju redovničko ime i redovničko odijelo. Ovim razdobljem započinje njihov redovnički život. Novicijat je usmjeren na bolje upoznavanje Božjeg poziva, a novakinje se, uz to, postupno uvode u karizmu Družbe, zahtjeve redovničkog života, formiraju se za djelatnosti koje odgovaraju karizmi Družbe. Posvećuju se i molitvi i dubljem življenju otajstva vjere po slavljenju liturgije, osobito mise i liturgije časova. Svakodnevnim čitanjem i razmatranjem evanđelja nastoje upoznati i nasljedovati život Isusa Krista. Postupno se uče usklađivati zahtjeve kontemplativnog (molitvenog) i aktivnog (apostolskog) života. Nakon razdoblja novicijata slijedi period priprave za prve redovničke zavjete, a nakon pet godina polažu se doživotni zavjeti.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi