Vijesti - U crkvi Sv. Franje proslavljen spomendan o. Vendelina Vošnjaka

 

U crkvi Sv. Franje proslavljen spomendan o. Vendelina Vošnjaka

Objavljeno: 18. 03. 2015 - 22:58

Proslavljen spomendan utemeljitelja Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda

Spomen-dan preminuća sluge Božjega fra Vendelina Vošnjaka, utemeljitelja Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda (1900.), svečano je proslavljen 18. ožujka u crkvi Sv. Franje, koja je ujedno počivalište fra Vendelinovih zemnih ostataka.

Misno slavlje počelo je obredom preminuća o. Vendelina koji su vodili bogoslovi, a svečanu večernju misu predvodio je fra Tomislav Smiljanić iz samostana u Kozari Boku, u suslavlju s franjevačkim provincijalom fra Ilijom Vrdoljakom i dvadesetak svećenika, franjevaca, kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkoga, trojice vicepostulatora kauza - fra Rajka Gelemanovića, vicepostulatora sluge Božjega fra Vendelina Vošnjaka, fra Josipa Šimića, vicepostulatora sluge Božjega o. fra Ante Antića te o. Božidara Nagya, DI, vicepostulatora bl. Ivana Merza te dvojice đakona.

Svećenike i brojne okupljene vjernike, štovatelje toga uzornog franjevca uime kaptolskog bratstva pozdravio je gvardijan fra Zdravko Lazić, a uvodeći u misno slavlje, fra Tomislav je kratko oslikao lik tog svetog redovnika, čiji se spomen-dan preminuća ove godine slavi u Godini posvećenog života, koji je svojim životom u potpunosti "utjelovio" duh oca Franje i Kristova evanđelja u malenosti, poniznosti, svetosti i ljubavi prema Crkvi. "Otajstvo čovjeka stvarno postaje jasnim jedino u otajstvu utjelovljene riječi, a o. Vendelin je onaj koji je Evanđelje u potpunosti pretočio u svoj život", kazao je propovjednik. "Svaki krštenik pozvan je na življenje svetosti te bi ona trebala biti krajnji cilj svakoga ljudskog življenja, a posebice svih kršćana", kazao je na kraju mise i vicepostulator o. Gelemanović. Još je rekao kako o štovanju o. Vendelina Vošnjaka svjedoče brojni vjernici koji se svakodnevno okupljaju oko njegovih posmrtnih ostatak ukopanih na ulazu u crkvu. Stoga su se i nakon misnog slavlja na njegovu grobu okupili svi svećenici i franjevci zajedno s vjernicima te molili za njegovo skoro proglašenje blaženim.

Za ovogodišnje Vendelinovo izišao je novi broj informativnog biltena vicepostulature "Vendelin" koji je posvećen Godini posvećenog života liku i duhovnosti o. Vendelina Vošnjaka. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi