Vijesti - U Zagrebu održana proslava uoči spomendana sv. Ignacija “Prijatelji u Gospodinu”

 

U Zagrebu održana proslava uoči spomendana sv. Ignacija “Prijatelji u Gospodinu”

U Zagrebu održana proslava uoči spomendana sv. Ignacija “Prijatelji u Gospodinu” Autor: ika
Objavljeno: 30. 07. 2020 - 23:51

"Ignacijevo" - proslava uoči spomendana sv. Ignacija održana je 30. srpnja u Zagrebu u Palmotićevoj ulici. Misno slavlje predvodio je o. Tvrtko Barun, a nakon mise u dvorištu bazilike Srca Isusova ugostio je provincijala Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Dalibora Renića i voditeljicu SKAC-ova projekta Ignacijevske duhovne obnove za mlade Mariju Selak.

Uvod u večernje misno slavlje bio je blagoslov vode sv. Ignacija. Tijekom slavlja okupljenom puku o. Tvrtko Barun razlomio je Riječ Božju i ukazao na posebnost odnosa koji su imali Isus Krist i sv. Ignacije. Među ostalom, naglasak je stavio na činjenicu da “u svemu treba tražiti Boga”. Pozvao je okupljene da se posluže maštom koja je kod sv. Ignacija bila ključna komponenta s kojom je susretao Boga i da zamisle susret Isusa i sv. Ignacija. O. Barun je također rekao kako bi sv. Ignacije u susretu s Isusom istaknuo da “ne zasićuje i ne zadovoljava dušu obilje znanja, već unutarnje kušanje i proživljavanje stvari”.

“U susretu s Isusom sv. Ignacije je rekao sljedeće: ‘Iskustvo i unutarnji pokreti su od velike važnosti – a ne toliko ideje i razumijevanje Boga’. Isus mu je odgovorio: ‘slažemo se, zato i jesam koristio prispodobe, formu kojom pokušavam uči u iskustvo onoga koji me sluša i pritom poštivati njegovu slobodu. Slušatelj prispodobe koju govorim ući će u tu prispodobu mjerom kojom želi i tako me susresti. U prispodobi će otvoriti svoje srce i svoj život prema meni i doživjeti unutarnje pokrete’ To osobno iskustvo između Boga i čovjeka je hrana od koje čovjek živi'”, kazao je propovjednik.

Isusovac je naglasio i nekoliko važnih točaka za sve staleže Crkve, kako bi odnos s Kristom bio ispunjen iskustvom koje će čovjeku omogućiti da razlučuje što mu je činiti. Istaknuo je da sve principe čovjek može pronaći u molitvi naziva “Egzamen”. Tu molitvenu vježbu sv. Ignacije je smatrao direktnim darom od Boga i htio je sve poučiti tome jer je u radu s dušama uočio da one tako dublje ulaze u odnos sa sobom i s Bogom.

“Tražiti i nalaziti Boga u svemu što nas okružuje. Pitati se: koliko sam svjestan tih dodira? Dar razlučivanja duhova je jedna od točaka – znati razlučiti gdje mi je utjeha i gdje mi se Bog na poseban način objavljuje. Ono što je veoma bitno jest unutarnje iskustvo susreta s Bogom, više nego teologija, znanje, slovo, zakoni i principi. Iskustvo je ono koje nas nosi u trenucima suhoće. Ponavljanje je isto od velike važnosti – treba se uvijek vračati na jake trenutke susreta s Bogom da bismo dublje ulazili u utjehe i umnažali plodove. I konačno imamo ‘Egzamen’ kao vrlo konkretan način nalaženja Boga u svemu, življenja odnosa s Bogom u elementima vlastitog života”, poručio je o. Barun.

Provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Dalibor Renić nakon misnog slavlja ukazao je na važnost sv. Ignacija kao sveca koji je bitno oblikovao katoličku duhovnost u posljednjih 500 godina.

“Nećemo njegove slike tako često naći u sakralnim prostorima. Među vjernicima ne uživa popularnost kao neki drugi sveci, ali oni koju su se zaputili na put dubljeg življenja svoje duhovnosti, sigurno su u Katoličkoj Crkvi na ovaj ili onaj način došli do sv. Ignacija i njegovih duhovnih vježbi. Sv. Ignacije nije bio veliki teolog i nije pisao rasprave. Ostavio je priručnik – kako svakoga poučiti da se otvori Božjem djelovanju i da iskusi Božju prisutnost u realnom svakodnevnom životu.”

Provincijal Renić istaknuo je duhovnu slobodu kao najvažniju stvar u duhovnosti i osobi sv. Ignacija. Duhovna sloboda je praktični dio vjerskog života u kojem se Bogu može služiti na svakom mjestu, u svakoj situaciji, u svemu što je dobro pa čak i u bolesti i siromaštvu.

“Duhovnom slobodom Bogu omogućavamo da s nama čini što hoće. Ignacije je po karakteru bio žestoka osoba koja je odrasla u vrlo krutom ozračju. Ali je zahvaljujući vježbi duhovne slobode ostvario u sebi put k Bogu koji mu omogućuje služenje Isusu i na sasvim drugačiji način. To mu je pomoglo da oblikuje svoj karakter. Maštao je o tome da zapali svijet za Krista, a posljednje dane života proveo je kao koordinator isusovačkog reda.”

Marija Selak svojim radom približava lik i djelo sv. Ignacija laicima kroz projekt ignacijevske duhovne obnove. Za tu duhovnost se nerijetko govori da je stvorena za laike i njihov ubrzani život u modernom svijetu.

“Ignacije je bio jedinstven u svom pristupu organiziranja isusovačkog reda, i taj pristup danas odgovara našem stilu života te nas može naučiti kako živjeti. Kad je slao isusovce u misije, a oni bi mu se žalili da nemaju vremena za misu i dugačke molitve, sv. Ignacije je naglašavao da je dovoljno 15 minuta ‘Egzamena’ kako bi se živio duboki odnos s Bogom. U tom smislu u današnjem svijetu učimo ljude kako da dođu u područje nutarnje slobode i opredjeljuju se za vrijednosti koje želimo živjeti kao katolici”, zaključila je Selak.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi