Vijesti - U Splitu predstavljen “Leksikon katoličkih muških redova”

 

U Splitu predstavljen “Leksikon katoličkih muških redova”

U Splitu predstavljen “Leksikon katoličkih muških redova” Autor: ika
Objavljeno: 17. 03. 2016 - 10:53

U velikoj dvorani samostana sv. Dominika u Splitu u četvrtak 17. ožujka predstavljena je knjiga "Leksikon katoličkih muških redova" autorice prof. Zdravke Krpine. Knjiga je izdana u nakladi sv. Antuna, Zagreb, te je prvo takvo djelo na hrvatskom jeziku.

Uime organizatora Ogranka Matice hrvatske iz Splita okupljene je pozdravila prof. Hicela Ivon, koja je zahvalila autorici na tom djelu koje predstavlja zanimljiv doprinos povijesti katoličkog redovništva. O leksikonu je govorila autorica Zdravka Krpina, profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Čitavu tu složenu pastoralnu, teološku, misionarsku i eklezijalnu građu autorica je na 376 stranica klasificirala u 274 leksikografske natuknice, prema popisu "Papinskoga godišnjaka" ("Annuario Pontificio") koji navodi sve živuće ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, odnosno one koji danas djeluju u svijetu, ne spominjući ugasle ili one koje pak Sveta Stolica još nije priznala. Autorica je sročila nezaobilazan priručnik svima koji se bilo na koji način zanimaju za muške katoličke redove i družbe, a i svima koje zanima u općim crtama kakav je udio redovništva – monaškoga, prosjačkoga, modernoga – u životu Katoličke Crkve i kršćanstva uopće.

Leksikon katoličkih redova prva je cjelovita knjiga koja donosi pregled svih postojećih redova, kongregacija i sekularnih instituta koji djeluju u Hrvatskoj i svijetu. Ono što je danas čini još značajnijom i aktualnijom, jest trenutak u kojem se pojavljuje, tj. koincidencija s nastojanjima pape Franje da redovništvo, svećenike, kler, laike i opću Crkvu vrati izvorima duhovnosti i primanoga kršćanskog poslanja. "Zanimljivo je da niti brojne druge zemlje nemaju djelo takve vrste: čak ni Italija, koja se može pohvaliti velikom enciklopedijom o redovništvu, nema djelo ovako praktičnog obima u kojem bi bili navedeni ključni podaci o nastanku reda, ključnim osobama, ciljevima i djelatnosti, te čak i adresom generalne kurije svih postojećih katoličkih redova", kazala je autorica. Govoreći o redu i redovničkom životu Krpina je objasnila kako se u današnje vrijeme vjerske institucije dijele na vjerske redove, za koje se polažu veliki i nepodatni zavjeti, vjerske kongregacije, za koje se polažu jednostavni zavjeti, i družbe bez zavjeta. "Članovi redova zavjetuju se velikim zavjetom, ali nije nužno da se zavjetuju svi, dovoljno je da se zavjetuje jedan od družbe. U okviru reda razlikujemo prvi red, koji potječe izravno od osnivača (npr. franjevci, dominikanci, karmelićani), drugi red koji uključuje monahinje koje žele živjeti prema pravilima prvog reda, i treći red koji uključuje laike, koliko im njihov položaj dozvoljava, sudjeluje u pravilima i duhovnosti reda". Na kraju, autorica je istaknula kako se nada da će knjiga upotpuniti znanstveno-historiografsku građu o Crkvi te među laicima značajno proširiti spoznaje o povijesti, teologiji i djelovanju redova, u svrhu temeljnog obrazovanja o ovom važnom segmentu Crkvene općesvjetske duhovne i kulturne baštine.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi