Vijesti - U Splitu održani 35. Redovnički dani

 

U Splitu održani 35. Redovnički dani

U Splitu održani 35. Redovnički dani Autor: ika
Objavljeno: 21. 09. 2019 - 00:10

„Radujte se i kličite. Zar te Gospodin ne poziva na rast u svetosti?“

U organizaciji Povjerenstva za trajnu formaciju redovnika i redovnica Hrvatske redovničke konferencije, u franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu, održani su 20. i 21. rujna 35. Redovnički dani. Naslov ovogodišnje teme Redovničkih dana bio je: „Radujte se i kličite. Zar te Gospodin ne poziva na rast u svetosti?“

Program je započeo u petak 20. rujna molitvom Trećega časa uz prisutnost splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita mons. Marina Barišića, predsjednika Povjerenstva i provincijala franjevaca trećoredaca fra Ivice Martinovića, povjerenika za redovnice u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji fra Petra Lubine, brojnih provincijala i provincijalki te oko 130 redovnika i redovnica.

Pozdravljajući okupljene, fra Ivica Martinović je istaknuo kako je tema ovogodišnjih Redovničkih dana nadahnuta apostolskom pobudnicom pape Franje „Radujte se i kličite (Gaudete et exsultate)“. „Papa nas kroz ovu pobudnicu poziva na otkrivanje ljepote, veličine i dubine svetosti. Ne zaboravimo da je ona u temelju našega redovničkog identiteta te da bez nje redovnički život gubi smisao“, rekao je fra Ivica.

Zatim je prigodnu riječ uputio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, izrazivši zadovoljstvo što na jednom mjestu vidi veliki broj redovnika i redovnica koji su „bogastvo u životu svake mjesne Crkve“. Osvrćući se na temu ovogodišnjih Redovničkih dana, naglasio je kako nas Gospodin trajno poziva na rast u radosti i svetosti. „Današnji svijet nam nudi mnoštvo različitih ponuda, želi nas zavarati lažnom i površnom radošću koja nikada do kraja ne može ispuniti čovjeka. Prava radost je upisana u ljudsko srce i svjesni smo da se do nje dolazi samo žrtvom i odricanjem. Takvu radost smo pozvani buditi u našim redovničkim zajednicama i u svakodnevnim susretima s braćom i sestrama“, ustvrdio je mons. Barišić. Prvo predavanje pod nazivom „Djelujte s milosrđem. Eto to je svetost!“ održala je mr. sc. s. Janjka Mazić, milosrdnica sv. Vinka iz Rijeke.

Prijepodnevni dio prvoga dana završio je svečanim euharistijskim slavljem kojeg je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić uz koncelebraciju fra Ivice Martinovića i fra Petra Lubine.

Osvrćući se na evanđeoski tekst (Lk 8, 1-3), Nadbiskup je rekao kako nam Luka donosi sliku prvih redovnica, sliku žena koje su slijedile Isusa služeći u zajednici. „Evanđelist navodi imena samo onih žena koje su imale snažno i duboko obraćenje jer nam one daju najbolje svjedočanstvo Kristove milosrdne ljubavi“, nastavio je mons. Barišić.

Pojasnio je kako ne možemo biti autentični redovnici ili redovnice ukoliko ne živimo osobni odnos s Gospodinom. „Krist stvara i formira jezgru svoje Crkve od različitih karizmi kako bi autentično navještala Njegovu ljubav i milosrđe. Ljubav koju smo pozvani navještati drugima dobivamo iz susreta s Njim. Trebamo ga svakodnevno susretati kroz euharistiju, molitvu i Sveto pismo kako bismo u ovome svijetu mogli biti vidljivi sakrament njegove prisutnosti“, naglasio je Nadbiskup.

Ističući važnost zajedništva, koje je garancija Kristove prisutnosti, mons. Barišić je ustvrdio kako kršćani nikada ne mogu biti svjetlo drugima ukoliko su zatvoreni u vlastitu sebičnost i individualnost. Dodao je i kako Gospodin od početka računa na „ženski genij“ u Crkvi, jer se žene odlikuju nježnošću, osjećajnošću i brigom za potrebite. „Apostoli nikada do kraja nisu razumijeli Kristov poziv, dok su žene stalno u Njegovoj službi ne ostavljajući ga ni pod križem. One su trajno povezane u svetosti i radosti jer su već za života slijedile Spasitelja“, rekao je Nadbiskup.

Zaključujući homiliju, poželio je da Gospodin svim osobama posvećenog života, kao i svim kršćanima pomogne „u radosnom i svetom oblikovanju vlastitog poziva i poslanja“.

U poslijepodnevnim satima je nastavljen program prvoga dana. Predavanje na temu „Redovnički identitet danas?“, održala je dr. sc. s. Ana Begić OP, dok je tema predavanja dr. sc. don Ivana Bodrožića bila „Redovništvo pred izazovom stjecanja znanja i izgradnje slobodne volje“.

Drugoga dana Redovničkih dana, u subotu 21. rujna, održana su dva predavanja. Ravnateljica Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije s. Vlatka Topalović  govorila je o „Potrebitima u srcu evangelizacije“. Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić održao je predavanje na temu „Radovati se i smisao za humor u redovničkom životu“.

Redovnički dani završili su svečanim euharistijskim slavljem kojeg je predslavio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi