Skoplje

Skoplje Autor: ika
Objavljeno: 04. 02. 2023 - 12:19

Susret povodom Dana posvećenog života

U prostorijama katedralne župe „Presvetog Srca Isusova“ u Skoplju u subotu 4. veljače održana je duhovna obnova za posvećene osobe iz Skopske biskupije i Strumičko-skopske biskupije povodom Dana posvećenog života.

Uz skopskog biskupa i strumičko-skopskog eparha Kiru Stojanova, na duhovnoj obnovi su prisustvovali svećenici iz Skopske biskupije i Strumičko-skopske eparhije te redovnice euharistinke, Usmiljenke, Misionarke ljubavi i fokolarinke. Susret je otvorio biskup Stojanov, a daljnji dio duhovne obnove predvodio je p. Marjan Bešlić, koji je bio i propovjednik duhovne obnove.

Otvarajući susret, biskup Stojanov pozdravio je prisutne te upitao zašto Crkva na blagdan Svijećnice slavi Dan posvećenog života. Biskup se zatim osvrnuo na Izabrani narod i njegov odnos s Bogom. Istaknuo je da se Izabrani narod udaljio od Boga i zaboravio da Bog putuje sa svojim narodom te su štovanje Boga u Hramu pretvorili u instituciju do te mjere da je Isus prije svoje muke očistio Hram, dajući do znanja da se pretvorio u razbojničko gnijezdo.

Kad zaboravimo da vjera, s tim i naša, je i nama kao osobe izravno dar od Boga, onda postoji opasnost da naš vjerski život postane institucija. Evanđelje zamijenimo zakonom, a svoju karizmu posvećenog života svojim konstitucijama. Nitko se ne protivi ni zakonu kao takvom, ni konstitucijama kao takvima, ali i zakon i konstitucije, ako su bez Duha Svetoga koji ih oživljava i nadahnjuje, postaju kruta građevina i kamen bez svjetla i topline, poručio je biskup.

Zatim je odgovorio na pitanje zašto Crkva na blagdan Svijećnice slavi Dan posvećenog života. Prvi razlog je prikazati se Bogu u njegovoj Crkvi i biti svjedoci i navjestitelji, poslušni Bogu Ocu. Drugi razlog je biti u svetosti života poput Šimuna i Ane. Biskup je zatim pozvao na zajedničko razmišljanje o likovima pravednika Šimuna i proročice Ane, koji, kako je rekao, otkrivaju tri važne činjenice o posvećenom životu: život prikazan Bogu, život ispunjen Duhom Svetim i život stalne molitve i služenja. Biskup Stojanov je istaknuo kako osobe Bogu posvećenog života, čiji poziv nije molitva, prestaje biti osoba posvećenog života.

Također, biskup Stojanov osvrnuo se na likove Blažene Djevice Marije i svete Majke Terezije, koja je molile da joj Bog ne dopusti ni jedan dan bez patnje. Posvećeni život nosi taj znak spasenja za mnoge, ali i znak protivljenja, osobito danas kada svijet ne želi prihvatiti Krista, istaknuo je.

Kako je mjesečna molitvena nakana biskupa Stojanova za mjesec veljaču 2023. posvećena duhovnim zvanjima, biskup je uputio niz pitanja za razmišljanje o osobnom doprinosu duhovnim zvanjima. U kontekstu novih duhovnih zvanja, biskup je istaknuo da Bogu posvećena osoba treba žariti svojom radošću i pokazati svojim životom da ta radost proizlazi iz autentičnog svećeničkog i redovničkog života. Zatim je pozvao da još više nastoje biti plodni u duhovnim zvanjima.

Na kraju se biskup Stojanov osvrnuo na Biskupsku sinodu i zahvalio za zajedničko djelo, za duhovno zajedništvo i sudjelovanje na Danu posvećenog života, ali i za poslanje koje posvećene osobe vrše tamo gdje ih je Božja providnost postavila. U sklopu susreta bilo je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu, kao i prilika za ispovijed te slavlje mise.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi