Vijesti - U povodu proslave 800 godina djelovanja dominikanaca na hrvatskim prostorima otvorena je knjižnica “

 

U povodu proslave 800 godina djelovanja dominikanaca na hrvatskim prostorima otvorena je knjižnica “

U povodu proslave 800 godina djelovanja dominikanaca na hrvatskim prostorima otvorena je knjižnica “ Autor: ika
Objavljeno: 28. 01. 2021 - 23:55

Ove godine dominikanski red će proslaviti dva jubileja – 800. obljetnicu rođenja za nebo svoga utemeljitelja sv. Dominika i 800 godina od dolaska dominikanaca na hrvatske prostore. Jubilarnu godinu započeli su na blagdan sv. Tome Akvinskog, 28. siječnja euharistijskim slavljem u crkvi Kraljice sv. Krunice u Zagrebu, a nakon toga otvorena je Središnja provincijska knjižnica “Hijacint Bošković” sa Spomen-zbirkom Franje Šanjeka. 

Euharistijsko slavlje kojim je otvorena jubilarna godina predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, u zajedništvu s braćom dominikancima.

Nakon mise otvorena je Središnja provincijska knjižnica “Hijacint Bošković” sa Spomen-zbirkom Franje Šanjeka. Provincijal fra Slavko Slišković podsjeća da se radi o knjižnici koja će čuvati više od 45 tisuća naslova, od čega gotovo tisuću iz 16. ili 17. stoljeća, vrlo vrijednog sadržaja. Spomen-zbirka čuvat će ostavštinu dominikanca, akademika Franje Šanjeka, ponajboljeg poznavatelja hrvatskoga srednjovjekovlja i jedinoga svećenika koji je nakon Drugoga svjetskog rata izabran za redovitoga člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. “Knjige iz njegove ostavštine zbog izuzetne vrijednosti nismo željeli dijeliti pa se sve nalaze u jedinstvenom djelu knjižnice, na taj način čuvamo i spomen na ovog velikog dominikanca i povjesničara”, istaknuo je provincijal Slišković. Podsjetio je i na dominikansku tradiciju, da odmah nakon crkve ili kapele, drugo mjesto zauzima knjižnica.

Knjižnica “Hijacint Bošković” je prvenstveno namijenjena profesorima i studentima filozofije i teologije, ali su ovim otvorenjem stvoreni preduvjeti za njeno otvorenje i široj javnosti, najavio je dominikanski provincijal.

Dominikanska knjižnica je započela s radom 1927. godine kada je osnovan samostan Kraljice sv. Krunice na zagrebačkoj Koloniji, a od 1977. nosi ime Hijacinta Boškovića, velikog dominikanca, filozofa i teologa, koji je svojim znanstvenim radom upućivao na nespojivost totalitarizama s kršćanskom mišlju.

Na svečanosti otvorenja knjižnice sudjelovao je i vršitelj dužnosti dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. fra Mario Cifrak koji je rekao da su Katolički bogoslovni fakultet i Sveučilište u Zagrebu već 350 godina utkani u biće hrvatskoga naroda. Dekan je rekao da je Katolički bogoslovni fakultet ponosan na svoju povijest i da je kolijevka Sveučilišta u Zagrebu. U tu slavnu povijest upisala su se i mnoga braća dominikanci, kazao je prof. Cifrak, te podsjetio na neke od njih – Jordana Kuničića, Franju Šanjeka, Marijana Biškupa, Marijana Jurčevića, a to su i današnji profesori Slavko Slišković i Alojz Ćubelić.

Nazočnima se putem video prijenosa obratio predsjednik HAZU Velimir Neidhardt koji je podsjetio da su dominikanci osnovali prvo sveučilište na hrvatskom prostoru, bilo je to 1396. godine u Zadru.

Okupljenima se kratko obratio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je istaknula da je dominikanski red ostavio duboki trag u hrvatskoj kulturi, duhovnosti i društvu. „O ljubavi ovoga reda prema knjigama i čitanju svjedoče brojne dominikanske knjižnice, koje se smatraju najstarijima ne samo kod nas, nego i u svijetu. O tome svjedoče i nebrojene samostanske škole, ali i više obrazovne ustanove poput Generalnog studija u Zadru, kojim se s pravom ponosite kao najstarijim hrvatskim sveučilištem”, kazala je ministrica.

Na svečanosti otvorenja knjižnici nastupio je Trio Veljak, glazbeni komorni ansambl koji djeluje dugi niz godina. Ovaj obiteljski sastav iza sebe ima brojne koncerte i nastupe, a skladbe svih stilskih razdoblja najčešće priređuje, aranžira i sklada akademski kontrabasist i otac obitelji Valter Veljak.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi