Vijesti - U franjevačkom samostanu u Beogradu blagoslovljena kapela sv. Franje Asiškog

 

U franjevačkom samostanu u Beogradu blagoslovljena kapela sv. Franje Asiškog

U franjevačkom samostanu u Beogradu blagoslovljena kapela sv. Franje Asiškog Autor: ika
Objavljeno: 16. 11. 2023 - 12:15

Beogradski nadbiskup i zrenjaninski apostolski upravitelj Ladislav Német predslavio je euharistiju u franjevačkoj crkvi sv. Ante Padovanskog u Beogradu, u četvrtak 16. studenoga 2023. te potom blagoslovio uređenu kapelu sv. Franje Asiškoga u franjevačkom samostanu.

Misu su suslavili mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić, domaći gvardijan i župnik te beogradski dekan preč. fra Ilija Alandžak i još šestorica svećenika koji djeluju u Beogradskoj nadbiskupiji.

„Božja Riječ je uvijek živa, nazočna i prisutna u našem životu i čitajući ju svakoga dana u njoj možemo pronaći nešto i za nas“, rekao je nadbiskup Német na početku homilije osvrćući se na liturgijska čitanja. Napomenuo je da Bog nikada nije zaboravio svoj narod.

Govoreći o mudrosti istaknuo je da je ta ista Mudrost zapravo Duh Sveti. „Mudrost je u hebrejskom jeziku ženskoga roda i u Presvetom Trojstvu imamo nešto što se odnosi ne samo na mušku jakost, nego i na žensku jakost koja se odnosi, vidi i doživljava u jačini žena, supruga, majki u našem životu“, dodao je nadbiskup govoreći o Bogu kao Ocu, ali i kao nježnoj Majci koja nikada ne ostavlja svoju djecu jer se do kraja predaje i daje za čovjeka. „Duh Sveti proniče sve pa čak i naše dubine“, zaključio je nadbiskup.

Dotaknuvši se i osobe Isusa Krista koji je u svome narodu uvijek naviještao dolazak Božjega Kraljevstva te je za ono vrijeme u kojem je živio kao Bog i kao Čovjek, kako je istaknuo, bio kontroverzan i neshvatljiv svome narodu. „Vrijeme i mjesto nisu najvažniji za razumijevanje Božjega Kraljevstva i Isusove prisutnosti, jer je sam Isus rekao da ne tražimo i ne očekujemo jer je Kraljevstvo Božje među vama“, nastavio je predslavitelj.

Rekao je da je Isus govorio sam o sebi, te dodao da je Božje Kraljevstvo i mnogo šire od samoga Krista, a to je sve ono lijepo i dobro što danas čovjek gradi. Osvrnuo se na ljepotu crkve sv. Ante Padovanskog u Beogradu koja je djelo arhitekta Jožet Plečnika koji je sagradio ne samo zgradu nego je svojim umijećem i ispunjen snagom Duha crkvu uresio sakralnim detaljima, izrađujući u njoj oltare i ostali inventar, razradivši ga do samih detalja da bi se duh svakoga čovjeka mogao lakše uzdići k Bogu.

Govoreći o kapeli sv. Franje čiji je blagoslov uslijedio nakon popričesne molitve, nadbiskup Német poželio je franjevcima i ostalim vjernicima koji se okupljaju u franjevačkoj crkvi da to bude mjesto gdje mogu doživjeti Boga. „Neka u novoj kapelici bude Bog među vama ili kako je to Isus rekao: Kraljevstvo je Božje među vama.“

Nakon blagoslova kapele gvardijan je zahvalio svima prisutnima, posebice nadbiskupu što je prepoznao pastoralnu potrebu i odobrio uspostavu samostanske kapele – oratorija koja će služiti za redovnu molitvu franjevaca, i za misna slavlja radnim danima.

Naime, zbog veličine crkve i velikih izdataka za njezino grijanje koje je financijski neisplativo, samostanski Kapitul je predložio da se radnim danima jutarnja i večernja misa slave u novouređenoj kapeli koja je posvećena utemeljitelju Franjevačkoga reda, sv. Franji Asiškom. Povod izboru naslovnika kapele su i 800. obljetnice koje Franjevačka obitelj slavi 2023. – 2026. godine: prvih jaslica u Grecciu i potvrde Franjevačkog pravila, primanja stigmi, dovršavanja Pjesme brata Sunca i Franjinog preminuća.

U prijepodnevnim satima istoga dana, svećenici koji djeluju u Beogradskoj nadbiskupiji imali su svoj redoviti zbor svećenika koji je ovoga puta bio posvećen zasjedanju Biskupske sinode o sinodalnosti Crkve o čemu je, iz svoga iskustva kao sudionik Sinode, govorio mons. Palić koji je radi toga boravio u Beograd te bio i sudionik slavlja blagoslova kapele sv. Franje.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi