Vijesti - Tri splitske klarise položile prve svete zavjete

 

Tri splitske klarise položile prve svete zavjete

Tri splitske klarise položile prve svete zavjete Autor: ika
Objavljeno: 23. 09. 2018 - 12:57

Splitske klarise s. Marija Josipa od Presvetog Lica Isusova (Stanka Bjeliš), s. Marija Veronika od Presvetog Oltarskog Sakramenta (Petra Vukić) i s. Marija Rafaela od Krista Kralja (Gojana Korać) položile su svoje prve svete zavjete u nedjelju 23. rujna u samostanu klarisa u Splitu, u tijeku misnoga slavlja koje je predvodio rektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Jure Bjeliš.

U koncelebraciji bilo je desetak svećenika, a među njima duhovnik klarisa fra Josip Lucić i kapelnik splitske katedrale maestro don Šime Marović.

U propovijedi don Jure govorio je o Božjoj logici ljubavi nasuprot ljudskoj logici. U tom pogledu naglasio je da Bog, utjelovljena živa Božja Riječ govori o svom predanju u ljudske ruke te da će biti mučen i ubijen. To učenici nisu razumjeli jer su imali drukčiju viziju Spasitelja kojega su očekivali. Rektor Bjeliš je, također, podsjetio da je u Božjoj logici velik onaj koji je ponizan a ne onaj koji se uznosi. U ono vrijeme u učenicima se javila misao tko bi od njih bio najveći. Znajući tu misao njihova srca, uzme Isus dijete, postavi ga uza se i reče im: „Tko god primi ovo dijete, u moje ime, mene prima. A tko mene prima, prima onoga koji me je poslao. Doista, tko je najmanji među vama svima, taj je velik!” U tom je svjetlu don Jure kazao da tko god se uzvisuje bit će ponižen, a tko se ponizuje bit će uzvišen. Bog koji nas je stvorio predao se nama u ruke. To možemo razumjeti jedino ako prihvaćamo i osjećamo da je Bog prema nama ljubav.

Na kraju misnoga slavlja na kojem se okupila obitelj i brojna rodbina zavjetovanih klarisa, riječ pozdrava uputio je kapelan Lucić. Samostan klarisa najstariji je ženski redovnički samostan u Splitu, koji na čelu s opaticom s. Dolores Mandić slavi 709 godina postojanja. U njemu danas ima dvadeset i tri sestre, od toga su tri juniorke, jedna novakinja i dvije kandidatice. Klarise, redovnice koje žive u klauzuri, u Splitu su otvorile samostan godine 1308. i od tada su se održale sve do sada. Njihov današnji samostan podignut je godine 1883., a prije toga živjele su u dva samostana u staroj gradskoj jezgri. Uz samostan je 1884. podignuta i crkva koja je posvećena sv. Klari. Naslovnik crkve do godine 1983. bila je sv. Ana, a te je godine crkva posvećena i proglašena crkvom Sv. Klare.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi