Vijesti - Tradicionalno hodočašće svećenika, redovnika i redovnica Cetinske krajine

 

Tradicionalno hodočašće svećenika, redovnika i redovnica Cetinske krajine

Tradicionalno hodočašće svećenika, redovnika i redovnica Cetinske krajine Autor: ika
Objavljeno: 01. 08. 2018 - 01:08

Svećenici, redovnici i redovnice, bogoslovi i kandidati u odgojnim zavodima koji su rodom iz Cetinske krajine, u srijedu 1. kolovoza hodočastili su u svetište Čudotvorne Gospe Sinjske. Slavlje je počelo pokorničkim bogoslužjem koje je predvodio hvarski biskup Petar Palić. Uslijedila je procesija, a potom i euharistijsko slavlje kojim je predsjedao mons. Palić, uz koncelebraciju gvardijana i upravitelja svetišta Gospe Sinjske fra Petra Klapeža, cetinskog dekana don Stipe Ljubasa, župnika župe Gospe Sinjske fra Perice Maslaća i još tridesetorice svećenika.

U homiliji mons. Palić pozvao je sve okupljene oko lika Čudotvorne Gospe Sinjske da se otvore Božjoj Riječi i djelovanju Duha Svetoga poput proroka Jeremije i drugih svetopisamskih svetih osoba. „Prorok Jeremija iz prvog čitanja govori nam o svojem odgovoru na Božji poziv. Božji poziv sastoji se od poslanja i govorenja u Božje ime. Iako je doživljavan kao opasan i onaj koji donosi nemir, ismijavan, progonjen i proklinjan, Jeremija nije odustao od svoga poziva i poslanja: biti Božji glas i svojevrsna savjest u svijetu u i društvu u kojem živi. Jeremija utjehu nalazi na izvoru Božje Riječi", istaknuo je biskup.

Govoreći o daru poziva naglasio je kako Bog upućuje svoj poziv čovjeku koji ima zrelu vjeru, od njega uvijek traži više pa tako i od Bogu posvećenih osoba: „Svaki prorok pozvan je biti dosljedan, ne srdit na svoje poslanje, ostati vjeran i znati razlikovati bitno od nebitnog. Svatko ima jedinstveni put koji Bog stavlja pred osobu. Sve poteškoće i izazove možemo staviti pred Njega. On će čuti naše vapaje i odgovorit će na njih. Bog nas sve tješi riječima: „Ja sam s tobom, da te spasim i izbavim", naglasio je biskup, dodajući: „U mjestu smo koje je u povijesti osjetilo čudesnu moćnu zaštitu Božju po Djevici Mariji. I upravo pod okriljem ovog čudotvornog lika Gospe Sinjske želimo učvrstiti svoju vjeru da je Gospodin s nama. On je ovdje. Njegova riječ nije samo Jeremijina utjeha i hrana, nego je i naša utjeha i hrana. U euharistiji blagujemo Božju Riječ, Riječ Tijelom postalu, tijelo našega Otkupitelja Isusa Krista."

Na završetku euharistijskog slavlja gvardijan je zahvalio biskupu Paliću što je sa svećenicima, redovnicima i redovnicama iz Cetinske krajine hodočastio Čudotvornoj Gospi Sinjskoj i predsjedao euharistijskim slavljem te mu a darovao sliku Čudotvorne Gospe Sinjske.

Uoči blagdana Gospe od Anđela biskup Palić otvorio je Porcijunkulski oprost u svetištu Gospe Sinjske. Za euharistijskog slavlja pjevao je Zbor sestara milosrdnica pod ravnanjem s. Mirte Škopljanac – Mačina. Nakon misnog slavlja uslijedilo je druženje svećenika, redovnika i redovnica za obiteljskim stolom u samostanu Gospe Sinjske, objavljeno je na mrežnoj stranici splitskih franjevaca.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi