Vijesti - Tečaj o socijalnom nauku Crkve Nacionalnog vijeća Franjevačkoga svjetovnoga reda

 

Tečaj o socijalnom nauku Crkve Nacionalnog vijeća Franjevačkoga svjetovnoga reda

Tečaj o socijalnom nauku Crkve Nacionalnog vijeća Franjevačkoga svjetovnoga reda Autor: ika
Objavljeno: 30. 11. 2019 - 16:46

Nacionalno vijeće Franjevačkoga svjetovnoga reda organiziralo je osmi tečaj o socijalnom nauku Crkve i svjedočenju svjetovnih franjevaca u društvu, koji je održan 30. studenog u samostanu franjevaca konventualaca na Svetom Duhu u Zagrebu, u Dvorani sv. Franje.

Tema tečaja bila je “Projekt CRO Laudato sì” koji će, tijekom 2020. godine, provoditi Hrvatsko katoličko sveučilište u suradnji s nacionalnim bratstvima Franjevačkoga svjetovnoga reda i Franjevačke mladeži, temeljem odluke Nacionalnog vijeća OFS-a donesene u rujnu. Projekt je predstavljen na Nacionalnom kapitulu u listopadu, a na predstavljanju je sudjelovalo više od četrdeset zainteresiranih članova OFS-a i Frame iz raznih dijelova Hrvatske.

Skup je počeo euharistijskim slavljem u kapeli Duha Svetoga kojim je predsjedao fra Vladimir Vidović, OFMConv, nacionalni duhovni asistent OFS-a. Prisutnima se na početku obratila nova nacionalna ministra OFS-a s. Anđa Slunjski te je nakon sve pozdravio i fra Vladimir Vidović predstavljajući samostansku zajednicu.

Fra Vladimir je također održao uvodni duhovni nagovor “Odnos sv. Franje prema svemu stvorenom”. Naglasio je među ostalim da taj odnos treba gledati kroz zajedništvo različitih karakteristika sv. Franje, odnosno kao cjelinu koju čine duhovno iskustvo sv. Franje, njegovo siromaštvo, poniznost i poslušnost Bogu, promicanje zajedništva i bratstva te služenje i mirotvorstvo.

Daljnji rad tečaja koordinirao je dr. sc. Zoran Turza, docent na katedri za teologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i voditelj projekta CRO Laudato sì. Dr. sc. Turza predstavio je redovitog profesora s istog sveučilišta dr. sc. Dinka Puntarića, stručnjaka s područja biomedicinskih znanosti koji je održao predavanje “Ekološki problemi ‒ stanje stvari”. Dr. sc. Pintarić je u predavanju objasnio kako pojave poput pesticida, onečišćenje atmosfere, ozonske rupe, staklenički plinovi, GMO-hrana, korištenje plastike u svakodnevici i sl. negativno utječu na cjelinu stvorenoga svijeta i zdravlje ljudi.

Projekt CRO Laudato sì posebno je nadahnut prvim dijelom šestog poglavlja enciklike Laudato sì, koji je naslovljen “Težiti novom stilu života”.

Zatim je dr. sc. Turza održao predavanje “Vizija novog stila života pape Franje”. U predavanju se pozvao na šesto poglavlje enciklike Laudato sì naslovljeno “Težiti novom stilu života”, odnosno na njen prvi dio kojim se projekt CRO Laudato sì posebno nadahnjuje. Podsjetio je kako je već papa Benedikt XVI. naučavao da je “kupovanje ekonomski, ali prije svega moralni čin“ te da se danas „tema uništavanja okoliša tiče ponašanja svakoga od nas“.  Naveo je da se, dugoročno gledajući, radi o odgoju za drugačije ponašanje i navike: „Odgoj za odgovornost prema okolišu može potaknuti načine ponašanja koji izravno i bitno utječu na brigu za okoliš“ (br. 211). Dr. sc. Turza naveo je također tri načela na temelju kojih će se provoditi spomenuti projekt: načelo utemeljenosti u nauku učiteljstva Katoličke Crkve, načelo povezanosti ekološke krize s moralnom krizom čovjeka, načelo da briga za okoliš podrazumijeva brigu za dostojanstvo svake ljudske osobe.

U poslijepodnevnom dijelu tečaja održan je okrugli stol s temom “Aktivnosti u projektu CRO Laudato sì” na kojem su sudjelovali dr. sc. Turza, mr. sc. Dalibor Čavić s Odjelu za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dr. sc. Miriam Mary Brgles s Odjela za sociologiju istoga sveučilišta te studenti tog odjela. Pojašnjeno je da se projekt sastoji od dva dijela, odnosno znanstvenog istraživanja te provođenja projektnih aktivnosti.

Mr. sc. Čavić je objasnio da će glavna projektna platforma biti službena Facebook stranica koju će aktivirati 10. prosinca s početkom projekta. Na Facebook stranici nalazit će se sve obavijesti i upute o provođenju projekta. Osim putem Facebooka upute će se moći dobiti i internetskom poštom.

Nakon okrugloga stola studenti Odjela za sociologiju predstavili su šest projektnih aktivnosti: poštivanje neradne nedjelje (od 12. prosinca 2019. do kraja siječnja 2020.), štednja energije za grijanje kućanstava (veljača), izbjegavanje bacanja hrane (ožujak), štednja vode (travanj), štednja električne energije (svibanj) i izbjegavanje uporabe plastike (lipanj).

Zatim je dr. Brgles predstavila znanstveno istraživanje (od 15. siječnja do 31. ožujka) koje će među ispitanicima istražiti poznavanje ekoloških problema, enciklike Laudato sì te stavove o spremnosti na promjene navika kojima se može pomoći u očuvanju okoliša. Naglašeno je da je polazište istraživanja treći dio trećega poglavlja enciklike naslova “Kriza i posljedice suvremenog antropocentrizma”, a anketa ovog istraživanja bit će dostupna online, ali će se moći ispuniti i tehnikom “papir-olovka”, odnosno uživo uz pomoć suradnika/anketara.

Voditelj projekta dr. sc. Turza naglasio je da svi suradnici u promicanju i provođenju projekta moraju biti povezani s projektnim timom. Rekao je da će se uskoro svim mjesnim bratstvima OFS-a, odnosno Franjevačke mladeži, poslati dopis nacionalne ministre s pozivom na sudjelovanje u projektu i s prilogom ‒ pismom dr. sc. Turze u kojem će biti osnovne informacije o projektu i upute za sudjelovanje u njemu.

Predstavnici projektnog tima također planiraju pohoditi sva područna bratstva OFS-a i Frame te predstaviti projekt, a mjesni ministri OFS-a i mjesni predsjednici Frame imat će posebnu odgovornost u procesu ostvarivanja projekta.

Zahvalivši predavačima i sudionicima, nacionalna ministra Anđa Slunjski za kraj je još jednom pozvala sve sudionike tečaja da se uključe u promicanje i provođenje projekta.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi