Vijesti - Svećenici, redovnici i redovnice Zadarske nadbiskupije hodočastili u Svetište Gospe Sinjske

 

Svećenici, redovnici i redovnice Zadarske nadbiskupije hodočastili u Svetište Gospe Sinjske

Svećenici, redovnici i redovnice Zadarske nadbiskupije hodočastili u Svetište Gospe Sinjske Autor: ika
Objavljeno: 19. 06. 2024 - 18:51

Svećenici, redovnici i redovnice Zadarske nadbiskupije, predvođeni nadbiskupom Milanom Zgrablićem i umirovljenim nadbiskupom Želimirom Puljićem, hodočastili su 19. lipnja u Svetište Gospe Sinjske.

Prije početka misnog slavlja župnik fra Antonio Mravak uputio je riječi dobrodošlice. Zahvalio je nadbiskupima što su na završetku katehetske i vjeronaučne godine izabrali Gospino svetište u Sinju kao mjesto gdje će Bogu zahvaliti na svim milostima za proteklo razdoblje. Potom je župnik upoznao prisutne s povijesti štovanja Čudotvorne Gospe Sinjske i čudesnom obranom Sinja 1715. godine. „Od 1687. godine kada su fratri iz Rame donijeli Gospinu sliku povijest Sinja i Cetinske krajine je pod okriljem Blažene Djevice Marije. Ona je se među pukom u Bosni i Rami slavila kao Majka od Milosti. Čudesnom pobjedom nad Osmanlijama u kolovozu 1715. godine, branitelji i vjerni puk su pobjedu pripisali nebu, zagovoru Majke od Milosti. Od tada se Majka od Milosti časti kao Čudotvorna Gospa Sinjska. Gospa je srce i duša Sinja i Cetinske krajine. Majka koja okuplja djecu iz svih hrvatskih krajeva, Bosne i Hercegovine – Rame, Duvna, Livna, Lašvanske doline. U njezinu čast i kao sjećanje na čudesnu pobjedu nad Osmanlijama u Sinju se igru viteška igra Alka“, kazao je župnik.

Misno slavlje predvodio je nadbiskup Milan Zgrablić. Suslavili su umirovljeni nadbiskup Želimir Puljić, gvardijan fra Marinko Vukman i još 80-orica svećenika.

U propovijedi nadbiskup Zgrablić je istaknuo važnost tog hodočašća. „Drago mi je da smo sabrani u svetištu Gospe Sinjske kao jedna velika obitelj, gdje nas povezuje ista vjera, Isus Krist koji nas je pozvao u svećeništvo, nebeska Majka Marija.“

Govoreći o važnosti Božje riječi u životu svećenika, nadbiskup je kazao kako preko nje svećenik može čuti Božji poziv za svaki novi dan. „Čuli smo u Božjoj riječi kako je Bog izraelski narod nosio na orlovskim krilima. I nas je Bog izabrao, on nas kao svećenike nosi u vršenju svećeničke službe. Kao što je želio da Izabrani narod ide putem svetosti, tako Bog i od nas traži da budemo sveti i idemo tim putem. Po svećeništvu smo dobili posebnu milost i snagu da sudjelujemo u Kristovoj velikoj svećeničkoj službi, da idemo putem svetosti i povedemo povjereni narod“, kazao je nadbiskup Zgrablić.

Govoreći o evanđeoskom odlomku koji opisuje događaj iz Kane Galilejske (Iv 2,1-12), nadbiskup je posebno naglasio važnost poslušnosti i slušanja u svećeničkom životu. „Marija kao brižna majka bdjela je nad svadbom u Kani Galilejskoj. Ona i nama govori da slušamo Isusa i sve što nam reče da to i učinimo. Važno je svaki dan u životu svećenika slušati Božju riječ i živjeti po njoj. Ako po njoj živimo, bit ćemo autentični i istiniti u svećeničkom poslanju. Posvetimo se Bogu i budimo ljudi Božjeg duha, donositelji kršćanske nade. Neka Gospodina po nama djeluje, u istini i poniznosti. Neka današnji dan, susret s Blaženom Djevicom Marijom, bude poticaj da živimo duhovno zajedništvo koje će se jednoga dana s Isusom nastaviti na vječnoj gozbi u nebu,“ zaključio je nadbiskup Zgrablić.

Na završetku misnog slavlja gvardijan i upravitelj svetišta fra Marinko Vukman uputio je riječi pozdrava i istaknuo važnost Čudotvorne Gospe Sinjske za Sinj i Cetinsku krajinu. „Nalazimo se na najsvetijem mjestu Cetinske krajine koje je Blažena Djevica Marija zagrlila i toliko povezala s Bogom da je duboko urezano u biografiju svakoga od nas, ali i povijesti hrvatskog naroda. Ovo svetište blagopokojni Splitsko-makarski nadbiskup Frane Franić  nazvao je srcem i dušom svoje nadbiskupije. Oče nadbiskupe Milane, pohodom Sinju sa svojim svećenicima i redovnicama obradovali ste nas fratre čuvare ovog svetišta i narod Božji Cetinske krajine“, kazao je gvardijan i upravitelj Gospinog svetišta u Sinju. Tom prigodom uime samostana i svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske gvardijan je uručio prigodne darove dvojici nadbiskupa, jubilarni medaljon iz 2015. s prikazom čudesne pobjede po zagovoru Majke od Milosti, jubilarni medaljon krunjena slike Čudotvorne Gospe Sinjske iz 2016. te monografiju „Zauvijek okrunjena“, i Ljetopis fra Petra Filipovića, prvoga povjesničara Sinja i Čudotvorne Gospe Sinjske.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi