Vijesti - Svečani zavjeti trojice dominikanaca

 

Svečani zavjeti trojice dominikanaca

Svečani zavjeti trojice dominikanaca Autor: ika
Objavljeno: 31. 05. 2020 - 10:58

Za vrijeme svečanog euharistijskog slavlja, u subotu 30. svibnja u crkvi Kraljice sv. krunice u Zagrebu trojica dominikanaca položila su svečane zavjete.

Zavjete su položili fr. Marin Golubović, fr. Karlo Alan Kevo i fr. Matej Trupina u ruke provincijala Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavka Sliškovića, koji je predvodio misno slavlje u nazočnosti braće redovnika, obitelji, rodbine i prijatelja.

Na početku homilije provincijal je rekao da smo se okupili uoči svetkovine Duhova, koja je posebno važna dominikancima zato što je sv. Dominik redovito na taj dan okupljao oko sebe braću kako bi u zajedništvu slavili skupštinu Reda propovjednika. Dana 30. svibnja 1221. na skupštini u Bologni određeno je da Red započne svoje poslanje u hrvatskim krajevima. Danas, 799 godina kasnije, braća Marin, Karlo Alan i Matej svojim zavjetima potvrđuju da je spomenuta odluka bila ispravna – sjeme Duha Svetog bačeno prije gotovo osam stoljeća i danas donosi rod.

Polaganjem svečanih zavjeta braća Marin, Karlo Alan i Matej postali su punopravni članovi Reda propovjednika i obećali su život u poslušnosti. S jedne strane odrekli su se obiteljske sreće i imovine, dok su s druge strane postali dio Dominikanske obitelji koja broji nekoliko tisuća članova. Zavjet poslušnosti, koliko god bio izazovan i zahtjevan, put je oslobođenja za kreativno, prepoznatljivo i potpuno služenje Isus Kristu u duhu sv. Dominika.

Provincijal je istaknuo da zavjeti nisu plod pojedinačne snage i volje, nego Božjeg milosrđa i milosrđa braće s kojom živimo. Nismo vlasnici svojeg poziva, nego nam ga je Bog darovao i jedino uzajamnim bratskim milosrđem možemo živjeti ovaj poziv i u njemu rasti.

Polaganjem zavjeta na znakovit način iskazujemo međusobno povjerenje – braća polažu svoje ruke u provincijalove ruke i na knjigu Konstitucija. Na ovaj način pokazujemo da imamo povjerenje jedni u druge i da vjerujemo da će nas izabrani poglavari voditi pravim putem, tj. putem koji je zacrtan u našim Konstitucijama. Ovaj čin obavlja se u molitvenom stavu klečanja i to za vrijeme najvažnije i najljepše molitve Crkve – zajedničkog euharistijskog slavlja.

Na kraju homilije provincijal Slišković poručio je braći Marinu, Karlu Alanu i Mateju sljedeće: „Vi danas, poput Mojsija, sklapate savez s Bogom. Da biste imali snagu do smrti živjeti što danas obećavate nužno je sačuvati stav poniznosti pred Bogom i ljudima. Oholost je izvor svih grijeha. Ona nas udaljuje i od Boga i od ljudi. Znajte kleknuti pred Bogom. Imajte snagu tražiti milosrđe od bližnjih. Hranite se na euharistijskom stolu i gradite Crkvu Božju najprije u samostanima u kojima ćete živjeti, pa ćete biti graditelji Crkve Božje i među vjernicima koji će u takvim samostanima prepoznavati sveto propovijedanje koje je naš sv. otac Dominik zamislio i utemeljio. U tome neka vam sv. Dominik bude uzor i zagovornik i neka vas prati zaštita Blažene Djevice Marije – zaštitnice našeg Reda“

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi