Vijesti - Svečani zavjeti s. Elizabete

 

Svečani zavjeti s. Elizabete

Svečani zavjeti s. Elizabete Autor: ika
Objavljeno: 11. 06. 2022 - 15:35

Život za milosrdnog Isusa

Tijekom euharistijskog slavlja koje je 11. lipnja u Karmelu u Mariji Bistrici predslavio pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski svoje je doživotno „da“ svemogućem Bogu izrekla s. M. Elizabeta od Milosrdnog Isusa.

U ruke poglavarice, s. Marije Petre od Presvete Euharistije, položila je doživotne zavjete poslušnosti, siromaštva i čistoće, i tim činom se u potpunosti pritjelovila zajednici karmelićanki u Mariji Bistrici, a time i cijelom Karmelskom Redu.

Uz mons. Miju Gorskog u koncelebraciji su sudjelovali svećenici koji su na različite načine povezani sa životnim putem s. Elizabete: o. Ivan Podgorelec i o. Nikola Grizelj, karmelićani, fra Marko Vuković i fra Franjo Jurinec, franjevci, austrijski benediktinac p. Ludwig Maria Gmoser te vlč. Antun Motočić, redoviti misnik bistričkog Karmela. Asistirali su o. Ante Jakus, OCD i trojica karmelićanskih bogoslova: br. Ivan Pavao, br. Augustin i br. Tomislav.

Svečanu euharistiju svojim je pjevanjem s jedne strane samostanske rešetke uveličao zbor sastavljen od članova obitelji i prijatelja s. Elizabete, koji aktivno djeluju u hrvatskoj misiji u Beču, a s druge strane rešetke zbor sestara karmelićanki.

U euharistijsko je slavlje svojim pozdravom u ime zajednice bistričkog Karmela vjernike uveo vlč. Antun Motočić. Mons. Mijo Gorski zatim je pozdravio sve prisutne u ime zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića, te je svojim riječima sažeo radost svih prisutnih: „Danas je veliki i radostan dan za s. Elizabetu jer će svojim svečanim zavjetima zauvijek ući u ovu zajednicu i prihvatiti život koji je poseban u Crkvi. Život ispunjen molitvom, žrtvom, ljubavlju prema Bogu prije svega, a nakon toga i ljubavlju prema svakom čovjeku. To je radostan dan i veliki dan za zajednicu, jer se umnožavanjem članova umnožava i molitva koju svakodnevno upućuju Gospodinu, kako za sebe, da se posvećuju, tako još više i za Crkvu i za ljude, za spasenje svijeta. Zbog toga se radujemo ovom događaju, i želimo u njemu sudjelovati iskrena srca…“.

U svojoj je homiliji mons. Gorski osobito govorio o ljubavi. Upravo je ljubav nit koja je povezala sva misna čitanja odabrana za ovo euharistijsko slavlje: Pjesmu nad pjesmama, Pavlov hvalospjev ljubavi i Isusov uzvik „Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje…“ nakon kojega nas poziva na nasljedovanje krotkosti i poniznosti svoga Srca. „Isus nas poziva na nasljedovanje, da se od njega učimo dobroti srca i duše, lijepom pristupu i postupku sa svima, ljudskoj i kršćanskoj uljudbi. Da ga nasljedujemo u blagosti i poniznosti srca. To ne znači neko nemoćno evanđelje, naprotiv; ono je vrlo zahtjevno, jer blagost nije popustljivost, a skromnost nije neznanje… Ljubav nije popustljivost, naprotiv, to je blaga ali odlučna sila koja je kadra mijenjati svijet. Jer to je sila Duha Božjega“, rekao je mons. Gorski.

Svoju je očinsku riječ uputio i zavjetovanici: „Draga s. Elizabeta, ti si odlučila Isusov jaram, evanđelje, uzeti na sebe i slijediti Isusa svom snagom svoga uma, svom ljepotom svoje duše i svom žrtvom svoga tijela. Danas ćeš u svečanim zavjetima zauvijek prihvatiti način života u poslušnosti, siromaštvu i čistoći, samoći i šutnji, u revnoj molitvi i pokori, u dobrim djelima, da bi, kako si sama napisala, svojom molitvom i žrtvom pomagala svećenike. Divne li zadaće i svrhe jednog života! Jer bez te molitve, koje sestre karmelićanke upućuju Bogu za nas svećenike mi ne bismo opstali u službi evanđelja. To je upravo i bila nakana bl. Alojzija Stepinca kada je prve karmelićanke doveo u Brezovicu.“

Na završetku homilije biskup je izrazio želju da s. Elizabeti na svetom putu nasljedovanja Krista budu uzor i zagovornice svete sestre Reda u koji ulazi: sv. Terezija Avilska, da neprestano raste u spoznaji kako bi mogla dati obrazloženje svoje vjere i sv. Mala Terezija, da napreduje u poniznosti kojoj je Krist savršen primjer.

Nakon homilije uslijedile su litanije svih svetih i sami obred polaganja zavjeta u ruke priorice, s. M. Petre, nakon čega je s. Elizabeta potpisala obrazac zavjeta i prinijela ga na oltar kao svoj dar Gospodinu. Zatim je biskup Gorski izrekao svečani blagoslov i predao joj crnu koprenu koju će od danas nositi kao znak posvemašnjeg i doživotnog predanja Bogu. Sestrinskim zagrljajem priorice i svake sestre u zajednici u potpunosti je pridružena zajednici Karmela Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca. Misno slavlje nastavilo se dalje svojim tijekom sve do završnog blagoslova.

Među pukom u crkvi bili su prisutni mnogi članovi obitelji s. Elizabete. Prije svega roditelji, otac i majka, dvije sestre i brat sa svojim obiteljima i brojnom djecom. Zatim rodbina i prijatelji pristigli iz Beča i svih krajeva Hrvatske, te prijatelji bistričkog Karmela.

Sestra Marija Elizabeta od Milosrdnog Isusa (Ana Piplica) rođena je 18. lipnja 1983. godine u Mostaru (BiH). Zbog ratnih se okolnosti 1991. godine s cijelom svojom obitelji preselila u Beč gdje je živjela do ulaska u bistrički Karmel 14. travnja 2015.  Primanjem redovničkog odijela 17. travnja 2016. započinje novicijat. Prve redovničke zavjete položila je 1. svibnja 2018.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi