Vijesti - Svečana akademija u povodu Antićeva 2022.

 

Svečana akademija u povodu Antićeva 2022.

Svečana akademija u povodu Antićeva 2022. Autor: ika
Objavljeno: 03. 03. 2022 - 19:44

Svečana akademija u povodu obljetnice preminuća Časnog sluge Božjeg fra Ante Antića održana je 3. ožujka u Franjevačkom klerikatu na Trsteniku u Splitu.

Na samom početku sve prisutne je pozdravio provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. sc. fra Marko Mrše koji je kazao kako je svetost univerzalni poziv svakog kršćanina koji se temelji na Isusovim riječima te istaknuo kako je o. Ante Antić, koji zavrjeđuje biti na oltaru, neizmjerno važna ličnost za Provinciju.

Potom je fra Ivan Režić, magistar franjevačkih bogoslova i doktorand na Antoniani, pozdravio sve nazočne i izrazio im dobrodošlicu. U predavanju „Otac fra Ante Antić kao odgojitelj“ fra Ivan je prikazao način na koji se o. Antić odnosio prema svojoj službi odgojitelja i glavna načela njegova odgoja te naglasio da je bio revan, profinjen i strpljiv odgojitelj koji je želio svoje odgojenike, odnosno buduće redovnike, ohrabriti za ozbiljan duhovni i kontemplativni život. U konačnici, kazao je kako je o. Antić u odgoju bio ispred svoga vremena jer „Antićeva vizija odgoja polazi od ovozemnih stvarnosti, prikladno se njima služeći, a stremeći uvijek prema nebeskim i neprolaznim vrednotama“.

Izlaganje „Izazovi suvremenog odgoja“ održao je socijalni pedagog i nastavnik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu dr. sc. Toni Maglica. Opisao je kako je vrijeme snažnog vrijednosnog preokreta utjecalo na odgoj, kakve je sve probleme izazvao suvremeni popustljivi način odgoja te kazao da među mladima danas vlada prava pandemija depresivnosti i anksioznosti. Zaključio je kako mladi trebaju autentične svjedoke, susret i kvalitetno vrijeme provedeno s njima, vođenje i podršku, istinu, poštovanje, ljubav i da netko ostane uz njih kad im je teško.

Fra Mate Šakić, glavni urednik časopisa bogoslova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja „Počeci“, na inovativan i humorističan način predstavio je sadržaj šesnaestoga broja te pozvao prisutne da preuzmu svoj besplatan primjerak.

Cijeli program glazbeno su obogatili prof. Ana Mandić na oboi te Zbor Franjevačkih bogoslova pod ravnanjem profesora i zborovođe Pere Prosenice. Nakon svečane akademije prisutni su ostali u druženju i izmjeni dojmova uz zakusku.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi