Vijesti - Susreta dječjih vrtića “Bl. Marija Petković” u Blatu

 

Susreta dječjih vrtića “Bl. Marija Petković” u Blatu

Susreta dječjih vrtića “Bl. Marija Petković” u Blatu Autor: tekst: M. Nikolić, foto: FB Župe Svih Svetih Blato
Objavljeno: 03. 06. 2018 - 15:22

Očinstvo i majčinstvo - dar i odgovornost

U samostanu i svetištu bl. Marije Propetog Isusa Petkoviću Blatu na otoku Korčuli u povodu obilježavanja 15 godina od proglašenja blaženom Marije Propetog Isusa Petkovići 15 godina od pastoralnog pohoda bl. Ivana Pavla II. Hrvatskoj (Dubrovnik) od 2. - 3. lipnja 2018. održan je tradicionalni susret Dječjih vrtića "Bl. Marije Petković" u Blatu, rodnom mjestu blaženice. Na susretu su se okupila djeca – predškolarci iz vrtića u Osijeku, Zagrebu, Splitu, Subotici i Blatu, njihovi roditelji, sestre i odgojiteljice. Susret su organizirale i vodile voditeljice podružnica na čelu sa ravnateljicom s. M. Patricijom Jurić, članicom Povjerenstva HRK za predškolski i školski odgoj u ustanovama koje vode redovničke ustanove.

Tema ovogodišnjeg susreta bila je "Očinstvo i majčinstvo - dar i odgovornost", a voditelj je bio don Marinko Šljivić, pročelnik Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije.

Program je započeo predavanjem don Marinka u 9 sati u dvorani samostana, a nastavljen je misnim slavljem u 10 u Svetištu bl. Marije Petković te priredbom dječjih vrtića u 11.15 sati u Domu kulture u Blatu. 

Svetu misu predvodio je don Marinko, a u koncelebraciji su bili don Željko Kovačević, don Stipe Kordić, kao i đakon fra Frano Bosnić. U propovijedi don Marinko je naglasio kako i mi moramo biti poput Marte te pomoć u problemima zatražiti prvo kroz molitvu od Gospodina.

U Domu kulture okupljenu djecu, sestre, odgajateljice i mještane, nakon prigodnih pozdravnih riječi s. M. Emile Barbarić, provincijalne glavarice sestara Kćeri milosrđa TSR sv. Franje i načelnika općine Blato g. Ante Šeparovića, nastupajući s puno žara oduševili su polaznici dječjih vrtića iz Splita, Zagreba, Osijeka i Blata izvodeći recitacije, pjesme i plesne točke. Za posebnost valja istaknuti nastup djece iz vrtića u Blatu koji su po prvi puta uprizorili ples „Od boja“ kojega svake godine na blagdan sv. Vincence izvodi viteško udruženje Kumpanjija iz Blata. 

Sudionici susreta sudjelovali su i na nedjeljnom misnom slavlju u 9 sati u župnoj crkvi Svih svetih u Blatu. Misu je predvodio župnik don Željko Kovačević, a koncelebrirao i propovijedao fra Sandro Tomašević iz Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu, koji je trenutno na službi u Betlehemu. U propovijedi je fra Sandro rekao da smo svi pozvani na širenje mira i kako se kršćani moraju prepoznati po radosti koju donosi živi Isus Krist. 

Na kraju misnog slavlja se je č. s. Emila Barbarić zahvalila svim sestrama, roditeljima, odgojiteljicama, djeci, don Marinku, župniku, načelniku, obiteljima koje su primile djecu na spavanje i zboru „Male Stope “ pod vodstvom č. s. Juliane Beretić koji je animirao misna slavlja svojim pjevanjem te zaželjela uz blagoslov bl. Marije Petković svima sretan povratak u njihove gradove i domove.

Sudionici susreta imali su i prigodu razgledati Svetište i samostan Bl. Marije Petković, Blato i grad Korčulu. 

Očinstvo i majčinstvo - dar i odgovornost

Don Marinko Šljivić je obraćajući se roditeljima govorio o obitelji kao Božjem naumu, o obitelji koja svoje korijene ima i presvetom Trojstvu i koja je stvorena za ljubav, a "Ljubav je prava kad proizvodi dobro osoba i dobro zajednice, kada to dobro stvara i drugima dariva", redako je don Marinko. 

Govoreći o obitelji i društvu don Marino je istaknuo kako obitelj ima "nezaobilaznu ulogu na području osjećajnosti i društvenog odgoja djece i mladeži. U njoj čovjek uči voljeti, radovati se, nadati se, podnositi poteškoće i praštati uvrede i nerazumijevanja. Uz njenu pomoć oblikuju se kvalitetni i trajni ljudski odnosi i usvaja životno umijeće razlikovanja dobra i zla"… "obitelj, roditelji postaju na svoj način oblikovatelji ljudske osobe, njegove duše, uma, njegovih društvenih i osobnih kvaliteta. Ne samo ljudske, nego i vjerske vrline imaju korijen u obitelji. Iz zdrave vjerničke obitelji nastat će zdravi vjernici."

Govoreći o dužnostima roditelja don Marinko je naglasio kako se plodnost bračne ljubavi između muža i žene ne svodi se samo na rađanje djece nego se mora proširiti i na njihov moralni odgoj i duhovno oblikovanje da bi bili pravi ljudi i zreli vjernici. O roditeljska skrb i odgoju don Marinko je rekao kako je odgojni utjecaj roditelja na djecu tako velik i značajan da neki kažu kako ih odgojem drugi put rađaju. Tvrdi se čak i to da je ovo drugo rađanje "uzvišenije" jer im se, za razliku od tjelesnoga, posreduje život duhovih vrednota i uzvišeni svijet kulture.

Pitajući se - Što treba činiti da život u obitelji pomaže rasti svim njenim članovima u uzajamnoj ljubavi i poštivanju?, don Marinko je poručio kako roditelji moraju shvatiti da njihova djeca, a pogotovu ako su već odrasla, teže za većom slobodom, da traže svoje društvo i pravo na izlaske s prijateljima i vršnjacima. I to im roditelji treba ju omogućiti u granicama ljudskog i kršćanskog dostojanstva svoje djece. Kod mladih pak, kad je već porasla svijest da nisu više djeca, treba biti prisutna i svijest o ozbiljnosti života i radnim navikama, bez kojih je nemoguće ozbiljno i solidno pratiti životni ritam. Isto tako religiozni dio pokazuje u okviru obiteljskog života snažan odnos između roditeljskog iskustva i iskustva djece. Ovisnost djece o roditeljskoj religioznosti nije samo u odnosu prema vrednotama kao takvim, nego također i prema psihološkim i emotivnim načinima komuniciranja kao što su svjedočanstvo, iskrenost i afektivna veza zajedničkog obiteljskog života.

Govoreći o sinovskoj odanosti i poštovanju don Marinko je poručio roditeljima kad se u obitelji treba govoriti jezikom ljubavi i dijaloga pa pojam poslušnosti neće predstavljati mladima nikakve poteškoće, tada njihovi odnosi prema roditeljima i starijima dobivaju ton odanosti i predanja.

Zaključujući svoj govor don Marinko je naglasio: "Povijest čovjeka, povijest ljudskog spasenja postoji i može opstati jedino u obitelji. Obitelj se nalazi u središtu velike borbe između dobra i zla, između života i smrti, između ljubavi i onoga što je ljubavi protivno. Obitelji je ponajprije povjerena zadaća boriti se za oslobađanje sila dobra kojemu se izvor nalazi u Kristu, Otkupitelju čovjeka. Treba učiniti da svaka obiteljska jezgra raspolaže takvim silama kako bi - obitelj bila Bogom jaka."

Svjedočanstvo jednih roditelja, sudionika susreta u Blatu

Znali smo u kakav vrtić dajemo svoje dijete jer smo željeli da primi vjerski odgoj. Vrtićko vrijeme je brzo prošlo i sada vidimo da ne bi sami stigli prenijeti djetetu sve sadržaje i iskustva vjere koje je dobilo u vrtići. Kada dijete primi vjerske sadržaje i istine u vrtiću ono onda evangelizira i roditelje. Toga smo danas jako svjesni i radujemo se uistinu kao obitelj. Susret u Blatu je bio prigoda da zajedno s djecom i sestrama još jednom intenzivno proživimo to iskustvo kao obitelj. A, Blato i blaćani – oduševili su nas otvorenom rukom i dobročinstvom. Hvala sestrama koje su nas tako obogatile, hvala blaženoj Mariji Petkovića za primljene milosti. Nadamo se da će se ovakvi susreti nastaviti održavati jer obogaćuju djecu, obitelji, zajednicu – onako kako je to željela blažena Marija Petković, ona koja je od Propetoga.

Obitelj Nikolić iz Zagreba

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi